Iratkozzon fel hírlevelünkre

 

 

BALASSI BY NIGHT – kulturális programsorozat a Bukaresti Magyar Intézetben

 

 

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet június 23-án 18 órától kulturális programsorozattal várta az érdeklődőket. A BALASSI BY NIGHT elnevezésű rendezvényen Garajszki Margit Bartók és a fából faragott királyfi című mesekönyvét mutatta be, koncertet adott a Game zenekar és a Soul Serenade együttes, valamint Bukarestben először volt látható Enyedi Ildikó Aranymedve-díjas filmje, a Testről és lélekről.

 

 

A Bartók és a fából faragott királyfi román változata a bukaresti GrafoArt Kiadónál jelent meg Bara Hajnal fordításában. A szerző, Garajszki Margit a mesét zenés műsor keretében adta elő Borzási Dávid fuvolaművész kíséretében. A magyar nyelvű programot a román gyerekek Fazakas Ernő színész tolmácsolásában élvezhették.

 


A bukaresti Balassi Intézet és a Bukaresti Képzőművészeti Egyetem (UNARTE) évek óta tartó sikeres együttműködésnek eredményeként rendezték meg az Organic / Inorganic című kiállítást, amely Forray László szobrászművész, az UNARTE végzős diákjának fa- és fémalkotásait mutatja be a magyar kulturális központ épületében. A június 23-án este 7-től megtekinthető tárlat kurátora Simona Abagiu.
Egy ugyancsak termékeny intézményi kapcsolatról tanúskodik a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem (UNMB) diákjaiból álló GAME ütőhangszer-együttes koncertje. A Balassi intézet udvarán felállított színpadon a zenekar többek között David Friedman, Emanuel Sejourn és Mark Glentworth marimbára és vibrafonra írt szólódarabjait, illetve kamarazenei műveit adta elő Alexandru Matei egyetemi tanár vezényletével.


Az est zenei programját a Soul Serenade koncertje egészítette ki. Az együttes Old time blues & jazz című programja Chicago utcáinak hangulatát idézi. A Soul Serenade a neves franciaországi Blues Sur Seine fesztiválon a Grammy-díjas Rhiannon Giddens & Layla Mccalla nyitózenekaraként lépett fel, 2013 márciusában pedig megkapta a toulouse-i Európai Blues Fesztivál második díját.

 


Az utóbbi években a magyar filmek sorra nyerik a nagy nemzetközi filmes seregszemlék díjait. Ennek hatása Romániában is érzékelhető, hiszen évről évre egyre több magyar alkotás kerül a helyi mozik programjába. Az Aranymedve-díjas Testről és lélekről, amely a napokban a Sydney Film Fesztivál fődíját is elnyerte, Bukarestben először a Balassi Intézetben volt látható a Bad Unicorn forgalmazásában.

 

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség