Iratkozzon fel hírlevelünkre

Hegedűs 2, A SZOCIALISTASZÜRREALIZMUS TITOKZATOS BÁJA - kiállítás

  

HEGEDŰS 2 Munkácsy és Balázs Béla díjas alkotó, képképzőművész, A SZOCIALISTASZÜRREALIZMUS TITOKZATOS BÁJA című vizuális szimfóniájának brüsszeli ősbemutatója 2017. július 6-án 19 órakor kerül sor a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálatán a Balassi Intézetben.
Hegedűs 2 László a magyarországi kortárs színtér több mint negyven éve jelenlévő, kivételes jelentőségű alkotója. Eltérő technikai médiumokban (fotó, film, video, festmény, nyomat, installáció), különféle művészeti eszközökkel létrehozott alkotásai döntően hozzájárultak a jelentésközvetítő eszközök és módszerek megújulásához.
A tárlat képei, a kelet és nyugat két jellegzetes művészeti izmusának ötvözetéből jött létre. A szocializmus hivatalos és hamis művészetének vizuális lenyomatainak szürreális kép- és szövegmontázzsal való transzformálásával, a fikció műalkotássá, a művészet, politikától mentes valóságává válik. A képanyagot egy film egészíti ki. A Nagy Fehérvári Árvíz című rövidfilm, fiktív dokumentum formában, egy soha nem létezett árvíz folyamatában mutatja be a rendszerváltás előtti képeket a reális és irreális keveredésében. A filmhez a szöveget Esterházy Péter írta és az ő narrációjával hangzik el.  A tárlat 2017. szeptember 13-ig látogatható.


Hegedűs 2 László 1950-ben született Nagyhalászon. Generációjának számos kiemelkedő tagjához hasonlóan – a Kádár-kor intézményrendszerét elkerülve – rendhagyó utat járt be a pécsi Művészeti Gimnáziumtól és a Kirakatrendező Iskolától a Munkácsy- és a Balázs Béla-díjig. A 70-es évek magyarországi grafikáját megújító, főleg fotón alapuló sokszorosított grafikáknak a mestere. Alkotásaival rendszeresen vesz részt a hazai és nemzetközi kiállításokon, művei az összes fontos hazai közgyűjteményben megtalálhatók, de jelentős nemzetközi kortárs gyűjtemények is őrzik munkáit. 1973 és 1986 között a Pannónia Filmstúdióban filmgrafikákat készít, majd filmeket rendez. A filmmontázs elveit szuverén módon integrálja a filmpoétikájába. Grafikát, fotót, mozgóképet, festményt, plakátot, objektet, művészkönyvet-lemezt, installációt, illusztrációt egyaránt készít. Nevezhetnénk egyaránt képzőművésznek, fotóművésznek, filmrendezőnek – hiszen mindegyik területen kiemelkedő kvalitású művekkel tette le a névjegyét. Alkotó ember, képképzőművész. (Egyedül ő tagja mindhárom művészeti ág országos szövetségének). Tevékenysége kezdettől átfogja a vizuális műfajokat. Alkotásaiban a képzőművészet, fotó, film, videó természetes módon kapcsolódnak egymáshoz. Műveinek intellektuális telítettsége, letisztult formanyelve egyaránt jellemzi mind a fotó és film, mind pedig a képzőművészeti alkotásait.

 

Helyszín: Balassi Intézet – Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata
Treurenberg 10, 1000 Brüsszel, Tel: +32 2 209 0750

Nyitvatartás: H-Cs: 10-17, P: 10-14

Web: http://brusszel.balassiintezet.hu

Facebook: https://www.facebook.com/BalassiInstituteBrussels/

 

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
27
November
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események