Iratkozzon fel hírlevelünkre

 

 

Egy különc nő története a századfordulós Kolozsvárról

 

Nélküle fű sem nőtt...címmel nyílt nagy sikerű kiállítás Kolozsvár emblematikus személyiségéről, a nemcsak méltán népszerű különc szépasszonyról, hanem a tudatos nőről, aki szervezeteket meghazudtoló hatékonysággal vállalt aktív szerepet  a kor társadalmi és művészeti életében. Szilvássy Carola egyéniségének sokszínűségét és a századfordulós Kolozsvár művészeti, társadalmi és hitéletének egy szeletét is felvillantó kiállítás a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központjának rendezésében a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban tekinthető meg.

Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola olyan nő volt, akit nem lehetett figyelmen kívül hagyni. A rendkívül szép, vállalkozó szellemű, intelligens, a kor társadalmi normáival szembemenő nemesasszony aktív közéleti tevékenységet élt: egy személyben volt a Kolozsvári Nőszövetség elnöke, a marosvásárhelyi Kemény Zsigmond Irodalmi Társaság tagja, az Erdélyi Színpártoló Társaság alelnöknője, az Erdélyi Helikon védasszonya, az Óvári Szalon mozgatórugója, az Erzsébet Rend kitüntetettje, a diakonissza mozgalom első számú támogatója, s mindezeken túl komoly szerepet vállalt a betegek, a szegények megsegítésében. Az öntörvényű, különc asszony persze mindenekfelett NŐ volt, aki szenvedélyesen tudott gyűlölni és szeretni​, és amint kivételes receptjei is tanúsítják, főzni is. Dr. Flender Gyöngyi, Magyarország Csíkszeredai konzulasszonya megnyitó beszédében hangsúlyozta: Carola élete példaértékű lehet a mai nők számára is, mert bár számtalan keresztet hordozott, de mindig bátran vállalta a terhet, amelyet a sors mért rá.

„Legfontosabb hadiélményei nem a csatákról, hanem az emberekkel való találkozásairól szóltak, és talán itt ragadható meg az asszonyi szerep egyedisége és különlegessége. Az asszonyi szív és lélek hordozza magában azt a gyöngéd erőt, mely képes áttörni falakat, megoldani a megoldhatatlanokat.”

A Konzulasszony kiemelte: napjainkban egyre indokoltabb azzal foglalkozni, hogy mit tehetnek a nők a gazdaságban, hogyan tudnak hozzájárulni egy-egy régió fejlődéséhez.

Székelyföldön még élnek azok a tradicionális szemléletek, amelyek a nők szerepéhez kapcsolódnak, s hogy ez megváltozzon, fontosak az ilyen találkozók, ahol a hölgyek összefoghatnak, szervezeteket hozhatnak létre, ahol képviselni tudják azt az álláspontot, amellyel Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola a maga korában oly sok megpróbáltatás ellenére is sikeres és megbecsült asszony lehetett.

A több mint félszáz érdeklődő részvételével megnyílt tárlat kérdéseket is felvet Szilvássy Carola személyét illetően. Bánffy Miklós múzsáját – akit bár az író nem vehetett el feleségül, mégis élete végéig csodált és szeretett – többen elítélték egyedi természete miatt, míg sokan éppen különcségéért csodálták. Hogyan élt, hogyan mentett meg 72 gyermeket a lángok közül, milyenek voltak a hétköznapjai a világháború forgatagában, milyen némafilmet rendezett, repült-e vagy sem a Vérmező felett Blériot-val? Milyen zenét hallgatott, milyen szépségpraktikái lehettek?

Ezekre is ad választ a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központjának kiállítása, amely a Lutheránus Püspökség támogatásával, az Erdélyi Református Gyűjtőlevéltár eredeti anyagainak felhasználásával készült.

 

 

Design: Szebeni-Szabó Róbert

A kiállítás kurátora:  Szebeni Zsuzsanna igazgató, sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
25
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események