Iratkozzon fel hírlevelünkre

 

 

Róth Miksa, Pál Utcai Fiúk és Santa Diver

Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet programjai a 8. Kolozsvári Magyar Napokon

 

 

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet idén is több rendezvénnyel vesz részt a Kolozsvári Magyar Napokon: megtekinthető lesz a 20. század legismertebb és legelismertebb magyar iparművészének emléket állító kiállítás, a magyar alternatív rockzene sikercsapata a Pál Utcai Fiúk először lép fel Kolozsváron és koncertet ad a Kézdy Luca jazz-hegedűs nevével fémjelzett Santa Diver trió is.

 

Marosvásárhely, Bukarest és Sepsiszentgyörgy után Kolozsváron is megtekinthető lesz a 20. század legismertebb és legelismertebb magyar iparművészének emléket állító jubileumi kiállítás. Róth Miksa: Megszínesített napfény című kiállítást a kolozsvári Róth-alkotásokra fókuszálva 2017. augusztus 15-én, kedden 18:30-tól Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára nyitja meg a sétatéri Kaszinó épületében, majd a megnyitót követően Gellér Katalin művészettörténész, a Magyar Szecessziós Társaság elnöke tart tárlatvezetést. A kiállítás felnagyított fotók, vázlatok művészi másolatai, korabeli és újabb fényképek segítségével ad átfogó képet Róth Miksa sokszínű és sokrétű munkásságáról. A mostani tárlat külön részt szentel a Kolozsváron fellelhető Róth Miksa alkotásoknak: az egykori Takarékpénztár és Hitelbank épületében található üvegplafon és mozaikok eredeti helyszínűkön is megtekinthetőek lesznek. Az épület jelenleg a Román Nemzeti Bank kolozsvári székhelye, amely a Kolozsvári Magyar Napok alkalmával a nagyközönség számára is látgatható lesz. A kiállítás részét képezi a Gyógyszertár-történeti Múzeumban található ólomablakok művészi fotója is, illetve a sokáig elveszettnek hitt, a párizsi világkiállításon 1900-ban ezüstérmet nyert Párka, mely jelenleg a kolozsvári Karolina Korház egykori ravatalozójában található. A kiállítás kurátora: Bodnár Zita és Gellér Katalin.

2017. augusztus 15-én, kedden 19 órától a Sétatéren felcsendülnek a magyar underground rocktörténelem harmadik hullámához tartozó Pál Utcai Fiúk közismert dalai. A Leskovics Gábor (Lecsó) nevével fémjelzett zenekar 1983-ban alakult, a kilencvenes években akár évi 100 koncertet is adtak, jelentős rajongótáborral rendelkeztek az egész országban, és a kiadók sorra keresték meg őket lemezszerződésekkel. A „felszabadult örömről” szóló kolozsvári koncertet követően augusztus 20-án a Marosvásárhelyi Forgatag kortárs művészeti projektje, a Szféra keretében a legendás Aranykakasban adnak koncertet, két nappal később pedig a székelyudvarhelyi Mokkában lépnek fel.

Augusztus 20-án, vasárnap a 8. Kolozsvári Magyar Napok zárónapján az Insomnia kávéházban lép fel a Santa Diver formáció, amelyet 2006-ban alapította Kézdy Luca jazzhegedűs és Szesztay Dávid multiinstrumentalista, zeneszerző. A trió harmadik tagja, Szegő Dávid dobos, 2015-ben csatlakozott az együtteshez. A három hangszer és egyéniség egy egészen sajátos és unikális zenei világot képvisel, amit a jazz, world music és a szabad zene metszetében talált meg. Hangzásukat meghatározza a rendhagyó felállás (hegedű–basszusgitár–dob), valamint Kézdy Luca különleges, narratív hegedűjátéka, színes és dallamos basszus szólamok, illetve az apró, izgalmas történésekkel teli, mégis energikus dobolás.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események