Iratkozzon fel hírlevelünkre

 

 

Félszáznál is több program a külföldi magyar intézetekben

 

 

Több mint félszáz kiemelt rendezvény: mások mellett kiállítások, koncertek, könyvvásári megjelenések szerepelnek a külföldi magyar intézetek következő féléves programjában.

Idén ünnepli alapításának kilencvenedik évfordulóját a Római Magyar Akadémia, amelynek keretében csaknem egyéves programsorozat indul útjára kedden, az akadémia alapításának napján - mondta el a külföldi magyar intézeteket fenntartó Balassi Intézet keddi budapesti sajtóbeszélgetésén Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) helyettes államtitkára, az intézmény vezetője.

 

A helyettes államtitkár beszámolója szerint a programsorozat célja a magyar kultúra sokszínűségét bemutatni az olasz közönség számára, valamint felidézni az akadémia és az olasz-magyar kapcsolatok elmúlt kilencven évének történetét.

 

Csütörtökön az olasz főváros magyar futballjátékosairól nyílik kiállítás a Római Magyar Akadémián, ezen a napon Legendás magyar edzők és játékosok a XX. századi olasz-magyar futballtörténetben címmel rendez beszélgetésta Balassi Intézet gellérthegyi székházában.

 

Az akadémia októberben Medea címmel rendez fotókiállítást, Pier Paolo Pasolini hasonló című filmjének még soha be nem mutatott werkfotóival és két kortárs magyar női fotóművész munkáival.

A Római Magyar Akadémia létrehoz egy interaktív online Róma-térképet, amelyen a felhasználók is bejelölhetik a magyar emlékezet szempontjából fontos helyeket, és saját Youtube-csatornát is indít, amelyre a római magyarok irodalmi tárgyú videóit is várja.Hammerstein Judit kitért a Lengyelországi magyar kulturális évad programjaira is, emlékeztetve arra, hogy decemberi lezárásáig a rendezvénysorozat több mint 30 városban több mint 200 programot vonultat fel.

Szeptember 22-én a Varsói Királyi Várban nyílik a Modernizmus a magyar képzőművészetben című, nagyszabású tárlat, októberben a Magyar Állami Népi Együttes indul öt helyszínes, a Rajkó zenekar pedig hat állomásos turnéra, de nem hiányoznak a színházi, irodalmi és újcirkuszi programok sem.

Ősszel adják át a varsói Lengyel-magyar barátság történelmi játszóteret, majd december 8-án a Concerto Budapest koncertjével zárul az évad.

Hammerstein Judit kiemelte a szeptember 22-én induló Varasdi Nemzetközi Barokk Fesztivált, melynek idén Magyarország a díszvendége, így számos magyar előadó és együttes lép fel a horvát városban, Európa egyik legjelentősebb barokk fesztiválján.


Október 11-én nagyszabású magyar fotóművészeti kiállítás nyílik a moszkvai Multimédia-művészet Múzeumában, ahol a két világháború közötti magyar fotóművészettel ismerkedhet meg az orosz közönség.

Idén először ítélik oda a KKM által alapított Balassi Műfordítói Nagydíjat, melyet minden évben Szent Jeromos napján, szeptember 28-án ad majd át a miniszter.A magyar könyvpiac legfontosabb külföldi bemutatkozása a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásár, amelyen Magyarország idén nagyobb alapterületű és megújult, a kassáki hagyományokra alapozó standdal vesz részt, de a magyar irodalom bemutatkozik a bécsi, krakkói, katowicei, szófiai nemzetközi könyvvásárokon és a moszkvai non-fiction könyvvásáron is - tette hozzá Hammerstein Judit.

MTI

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események