Iratkozzon fel hírlevelünkre

 

 

Lengyel fókuszban a kortárs magyar drámairodalom

 

 

 

A kortárs magyar és lengyel drámairodalom helyzetéről beszélgettek neves magyar és lengyel színházi szakemberek szeptember 28-án Varsóban. A felolvasásokkal színesített esten bemutatták a Közellenség és más magyar drámák című új drámaantológiát és részleteket hallhatott a közönség Tasnádi István Közellenség című drámájából, Zbigniew Brzoza rendezésében. A program a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet megbízásából a Cracovia Expressz Alapítvány - Krakkói Magyar Centrum együttműködésében valósult meg. A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében szervezett program legfőbb célja az volt, hogy minél több lengyel színházi rendezőt inspiráljon kortárs magyar darabok színpadra állítására.

 

A varsói ADiT kiadó gondozásában megjelent kötet tíz, főként az elmúlt évtizedben született kortárs magyar színpadi darabot ölel fel Pászt Patrícia válogatásában. A kötetben olyan szerzők művei jelennek meg, mint Spiró György, Tasnádi István, Háy János, Székely Csaba, Pintér Béla, Visky András, Mikó Csaba, Egressy Zoltán, Mundruczó Kornél, Szabó Borbála. A könyv előszavát az idén Kossuth-díjjal kitüntetett színháztörténész és dramaturg Radnóti Zsuzsa írta.

 

A bemutatót követően Lengyelország és Magyarország a valóság kihívásaival szemben címmel a magyar és lengyel drámairodalom helyzetéről beszélgettek magyar és lengyel színháztörténészek és művészek – többek között Tasnádi István drámaíró és Dobák Lívia dramaturg. A panelbeszélgetést a neves lengyel színháztörténész, Dariusz Kosinski vezette.

 

Az estet színpadi felolvasóest zárta: Tasnádi István Közellenség című darabját Zbigniew Brzoza lengyel rendező állította színpadra, aki korábban már többször jeleskedett kortárs magyar drámák színrevitelével. Egressy Zoltán Portugál című művének adaptációját sikerrel mutatták be a Teatr Telewizjiben (Lengyel Tévészínház), Háy János A Gézagyerek című darabját pedig három alkalommal is megrendezte Lengyelországban.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
24
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség