Iratkozzon fel hírlevelünkre

 

 

A Medea eddig sosem látott filmfotóiból nyílik kiállítás

a Római Magyar Akadémián

 

 

 

 

Medea a nyugati kultúra egyik ikonikus nőalakja, történetének értelmezése koronként változott, figurája magában sűríti a nők társadalomban betöltött szerepének változásait. A Római Magyar Akadémia 90 éves ünnepi programsorozata október 20-án nyíló Medea című fotókiállítás Pasolini olasz rendező 1969-ben készült Medea című filmjének forgatásán készült, eddig soha nem látott fotók, valamint két fiatal magyar fotóművész Gőbölyös Luca és Herczeg Eszter képein keresztül vállalkozik a mítosz kortárs interpretációjára.

 

 

 

A mítoszban elmélyülve(Sprofondare nel mito) című szekcióban Mario Tursi, világhírű római fotóművész több mint 120, többnyire fekete-fehér, közepes méretű képei láthatóak. A felvételek Pasolini 1969-ben készült Medea című filmjének forgatásán készültek. A képek a film főszereplőjét, Maria Callast valamint Pasolinit örökítik meg. A szekció érdekessége, hogy Tursi felvételei az elmúlt csaknem 40 évben mindezidáig nem kerültek nyilvánosságra, így az olasz közönség most először láthatja azokat. A képek Giuseppe Garrera magángyűjteményéből származnak. Kurátorok: Giuseppe Garrera, Sebastiano Triulzi, Puskás István.

A kiállítás második, A mítosz újraértelmezése (Reinterpretare il mito) című szekciója, Gőbölyös Luca és Herczeg Eszter képeit mutatja be. A két fiatal művész újraértelmezte és kortárs kontextusba helyezte Medea mítoszát. A képeket site specific installációk gazdagítják. Kurátorok: Torma Tamás, Puskás István.

 

 

Mario Tursi (1929−2008)

Fotográfus családból származott, édesapja a világhírű firenzei fotós, az Alinari család fényképésze volt. 1962-ben már filmes fotósként tartja számon a szakma. Együtt dolgozott többek között Renato Castellani, Luchino Visconti, Pier Paolo Pasolini, Elio Petri, Francesco Rosi, Alberto Lattuada, Ettore Scola, Giuseppe Bertolucci, Roberto Benigni, Giuseppe Tornatore és Massimo Troisi rendezőkkel, de Martin Scorsese és Roman Polanski is igényt tartott a munkájára. 1989-ben a Cannes-i filmfesztiválon a Krisztus utolsó megkísértése című film forgatásán készült felvételeivel elnyerte a filmes fotós nagydíjat.

 

Gőbölyös Luca

Fotográfus, a budapesti Iparművészeti (későbbi Moholy-Nagy) Egyetemen végzett, mesterkurzusait itt és Brightonban végezte. A Budapesti Metropolitan Egyetem fotószakának vezetője. Munkáival több mint száz nemzetközi és magyar kiállításon szerepelt, jelenleg Budapesten és Kölnben él.

Herczeg Eszter

Fotográfus, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett 2015-ben, ösztöndíjasként élt Párizsban és Helsinkiben. Jelenleg szabadúszó fotográfus.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
24
Január
H K Sz Cs P Szo V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár
2020. jan. 24. - márc. 17.
Tündérszó Meseíró Pályázat