Iratkozzon fel hírlevelünkre

 

 

Jelentős magyar részvétel az idei moszkvai könyvvásáron

 

 

Önálló magyar standdal, könyvbemutatókkal, műfordítói mesterkurzussal és tematikus programokkal szerepel idén Magyarország a Non/Fiction Nemzetközi Könyvvásáron, Moszkvában. Oroszország egyik legrangosabb, november 29-e és december 3-a között zajló könyvfesztiválján nemcsak a legújabb oroszul megjelent magyar irodalmi műveket ismerheti meg a közönség, de számos kísérőprogram is színesíti majd a magyar megjelenést a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet szervezésében, a KKM-Balassi Intézet Publishing Hungary programjának támogatásával.

 

 

Idén 19. alkalommal rendezik meg a Non/Fiction Könyvvásárt Moszkva egyik legjelentősebb kulturális központjában, az Új Tretyakov Képtárral közös épületben lévő Művészek Központi Házában. A magyar irodalomnak szentelt hét első felében Oroszország legjelentősebb magyar műfordítói: Okszana Jakimenko, Tatjana Voronkina, Jurij Guszev, Anatolij Guszev, Vjacseszlav Szereda, valamint Goretity József magyar irodalomtörténész, egyetemi docens, műfordító tartanak mesterkurzusokat fiatal nyelvész hallgatóknak és műfordító növendékeknek a Tolsztoj Társasággal közös szervezésben.

 

November 30-án, a Magyar Intézet szalonjában Töredékek címmel Balla Demeter fényképeiből nyílik kiállítás. A tárlat a nemrég elhunyt Kossuth-díjas fotográfus legnépszerűbb alkotásaiból válogat. A felvételeken magyar írók, költők híres portréi, dolgozósarkainak jellegzetes részletei jelennek meg. A megnyitót műfordítói találkozó követi, ahol a legújabb, oroszul megjelent magyar vonatkozású ismeretterjesztő és szépirodalmi műveket ismerheti meg a közönség: képregény formájában Omaha Beach on D-Day: Robert Capa fotói a Normandiai partraszállásról; Redő Ferenc emlékiratait, valamint a Magyar mesék című könyvet, amely magyar illusztrátorok rajzaival készült. A magyar irodalom rajongói előzetest is kapnak a jövőre oroszul megjelenő magyar könyvekből is. 

 

December 1-én és december 2-án Okszana Jakimenko és Goretity József moderálásával A magyar irodalom fogadtatása Oroszországban és Az orosz irodalom fogadtatása Magyarországon címmel kerekasztal-beszélgetéseket tartanak magyar és orosz kiadók, műfordítók, írók részvételével.

 

Az idei könyvvásár fókuszában az illusztráció, a gyermekirodalom és a gasztronómia áll.  Kert/város − magyar gyermekkönyv-illusztráció 2000−2016 között címmelmagyar kiállítás is nyílik a könyvvásáron. A nagyváros és a kert témájú tárlat a Cerkabella, Csimota, Pozsonyi Pagony, Vivandra gyermekkönyvkiadók illusztrációból válogat. A könyvvásár legkisebb látogatói Paulovkin Boglárka és Herbszt László magyar illusztrátorok rajzos bemutatóin vehetnek részt.

 

A könyvvásár egyik díszvendégeként érkezik Moszkvába Orosz István Kossuth-díjas grafikus, plakátművész és animációs filmrendező, aki előadást és mesterkurzust tart a könyvfesztivál látogatóinak és a moszkvai Design Iskola hallgatóinak.

 

Kozlov Sándor kulturális attasé, Okszana Jakimenko műfordító és Vrabecz Attila szakács pedig a gasztronómia prizmáján keresztül, egy fotókkal és filmrészletekkel színesített interaktív kerekasztal-beszélgetésen mutatják majd be a magyar irodalom főbb műveit és szereplőit.

A magyar stand kínálatában az oroszul megjelent szépirodalmi és tényirodalmi köteteken túl számos kortárs gyerekkönyv, művészeti album és történelmi monográfia várja a látogatókat.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Január
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események