Iratkozzon fel hírlevelünkre

 

 

A magyar kultúra Lengyelországban 

 

A kortárs magyar képzőművészet, zene,tánc, film, irodalom, színház és népművészet kiemelkedő képviselői is bemutatkoztak az elmúlt másfél évben a Lengyelországi Magyar Kulturális Évadban.

A produkciók a valaha volt legjelentősebb magyar programsorozat keretében jutottak el Lengyelország több tucat városába, azzal a nem titkolt céllal, hogy a rendszerváltoztatás óta felnőtt nemzedék is megismerhesse a lengyel-magyar kulturális kapcsolatok sokszínűségét, a két nép több évszázados barátságát.

 

 

Számos kiemelkedő történelmi és kulturális évfordulóra fűzte fel az évad eseményeit KKM-Balassi Intézet a Varsói Magyar Kulturális Intézettel, Magyarország Varsói Nagykövetségével és a Krakkói Magyar Főkonzulátussal karöltve. A másfél évig tartó 700 millió forintból megvalósult rendezvénysorozat 2016 májusában indult hazánk díszvendégségével a Varsói Nemzetközi Könyvvásáron és 2017 decemberében ér véget.

 

A Varsói Műszaki Egyetemen december 8-án zajlott záróünnepségén jelen volt Marek Kuchciński, a Szejm elnöke, Krzysztof Jurgiel mezőgazdasági miniszter, Beata Mazurek, a Jog és Igazságosság párt szóvivője, valamint Ryszard Terlecki, a Szejm alelnöke, aki köszöntőjében méltatta az elmúlt hónapok magyar eseményeit.

 

 

Magyar részről Trócsányi László igazságügyi miniszter és Kovács Orsolya Zsuzsanna nagykövet idézte fel az Évad rendezvényeit, kiemelve, hogy a magyar kultúra sikereire a jövőbeli kapcsolatokban is építeni lehet. Az igazságügyi miniszter kiemelte: a mintegy 80 lengyel városban tartott több száz rendezvény célja az volt, hogy felkeltse a magyar kultúra iránti kíváncsiságot. A kulturális események iránti hatalmas érdeklődés bebizonyította, „a magyar-lengyel barátság ritka kincs, szinte állócsillag a történelem viharos egén.” Az évadzáró gálán a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében Hammerstein Judit helyettes államtitkár és munkatársai vettek részt.

 

 

A 18 éve legnagyobb magyar rendezvénysorozat keretében csaknem 60 könyv és kiadvány jelent meg, az irodalmi, zenei, képzőművészeti, kortárs színházi és táncelőadásokon pedig több mint 1,5 millió látogató vett részt Lengyelország-szerte.

 

 

A több mint ötszáz rendezvényből álló évad a Concerto Budapest varsói hangversenyével zárult. A záróünnepségén Dohnányi Ernő Szimfonikus percek című zenekari műve, Witold Lutosławski Csellóversenye, majd Bartók Béla Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című szimfonikus darabja csendült fel. A Concerto Budapest zenekart Keller András karmester vezényelte.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
19
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség