Iratkozzon fel hírlevelünkre

 

 

Változatos, színes programokkal ünneplik a külföldi magyar intézetek a Magyar Kultúra Napját

 

Magyar Folknapok Delhiben, újévi koncert Sanghajban, Arany-est – ez csupán néhány abból a több tucat programból, amelyekkel a külföldi magyar intézetek és szakdiplomata álláshelyek idén ünneplik a Magyar Kultúra Napját világszerte.

 

 

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa  immár harmadik alkalommal szervez újévi koncertet a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva a Hudec László tervezte Moore Memorial Church-ben. Az újévi koncertek rendkívül népszerűek Kínában: az elmúlt két évben teltházzal zajlottak az Angelika Leánykar, illetve Vásáry André operaénekes közreműködésével megtartott koncertek. Idén az Egri Érseki Fiúkórus lép fel Sanghajban.

 

Isztambulban  a Magyar Kultúra Napja alkalmából nyílik meg Karkiss Tímea mozaik kiállítása, s ezzel megkezdődik a Szent Piroska-emlékév az Isztambuli Magyar Intézet szervezésében. A Pantokrator monostort, amely Isztambul egyik legfontosabb bizánci alapokon nyugvó épülete, 900 évvel ezelőtt alapította Árpádházi Szent Piroska. Ennek tiszteletére hirdetett emlékévet az Intézet.

 

 

Delhiben  kéthetes programsorozat indul el január 19-én Magyar Folknapok címmel, a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan. A rendezvénysorozat keretében január 20-án Farkas Tünde és zenekara lép fel népzenei összeállításával, január 30-án pedig a Muzsikás vendégszerepel Delhiben. A koncerteket a Kulturális Központ népművészeti tárlata egészíti ki.

 

Terék József tárogatóművész  koncertjét hallgathatja meg a közönség a kijevi Orgona Zenei Házban a Magyar Kultúra Napjához kapcsolóan január 22-én. A magyar népzenei élet egyik kimagasló előadója a 2014-ben hungarikummá nyilvánított hangszer virtuozitását mutatja be.

 

Versmondó színészként lép a pódiumra Kovács Ákos Kossuth-díjas énekes a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Arany János legszebb verseiből összeállított műsorát Szekeres László zongoraművész kíséretében a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben és berlini Collegium Hungaricumban mutatja be.

 

bécsi Collegium Hungaricumban összművészeti programsorral ünneplik a Magyar Kultúra Napját. A magyar kultúra határon innen és túl című rendezvény keretében Dohnányi Ernő Intermezzo című darabját hallgathatja meg a közönség Miskei László zongoraművész előadásában, majd az Előretolt Helyőrség Íróakadémia pódiumbeszélgetése következik. A programok sorát Bráz Noémi és Virág Anita felvidéki divattervezők bemutatója zárja. A burgenlandi magyarság képviseltében dr. Radics Éva, a grazi zeneakadémia nyugalmazott tanára tart előadást a Burgenlandban született zeneszerzőkről.

 

Bukarestben  a Román Rádió Zenekarának előadásában hallhatja a közönség Kodály Zoltán Galántai táncok című művét a Román Rádió koncerttermében. A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó előadást élőben közvetíti a Román Rádió zenei csatornája. Ljubljanában  a Szlovén Rádió Big Band zenekarával ad közös koncertet Lukács Miklós jazz cimbalmos. Pekingben a Sixtones Acapella Együttes és a Kodály Pont Kórusainak koncertjét hallgathatja meg a közönség. Szófiában a IX. Liszt-Bartók Zongoraversenyek díjazottjainak koncertjével emlékeznek meg a Magyar Kultúra Napjáról a Szófiai Filharmónia Kamratermében.

 

Aspektusok  címmel kortárs magyar grafikai és kisplasztikai kiállítás nyílik a Római Magyar Akadémia Galériájában január 19-én. A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó tárlat 22 magyar kortárs művész csaknem 80 művét mutatja be a római közönségnek. A Magyar Képző- és Iparművészeti Szövetség grafikai válogatásában Almásy Aladár, Ágotha Margit, Eszik Alajos, Gross Arnold, Gyulai Líviusz, Kovács Tamás, Kőnig Frigyes, Orosz István, Rékassy Csaba, Sárkány Győző, Somorjai Kiss Tibor, Sulyok Gabriella műveit láthatják az érdeklődők. A szobrászati válogatásban Czér Péter, Csikszentmihályi Róbert, Csikai Márta és Gvárdián Ferenc képviselik a kisplasztika klasszikus mestereit, de láthatóak Rabóczky Judit, Szanyi Borbála, Erős Apolka, Oláh Katalin Kinga és Hegedűs Éva progresszív alkotók művei is.

 

A felvidéki származású, Budapesten élő Farkas József, a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor szervezője Páva pulyák című fotókiállítása nyílik meg a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Prágai Magyar Intézetben. A megnyitón Agócs Gergely népzenész-népzenekutató ad közös koncertet a „Páva“ gyermek részvevőivel. 

 

Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka címmel kiállítás nyílik a Székely Nemzeti Múzeumban a Magyar Kultúra Napja tiszteletére. A Székely Nemzeti Múzeum, a  Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy, az Erdélyi Református Egyházkerület és a Házsongárd Alapítvány közös tárlatán Dóczyné Berde Amál festőművész és Berde Mária írónő életét ismerhetik meg a látogatók.

 

Molnár Jacqueline gyermekkönyv-illusztrátor  munkáiból nyílik kiállítás január 19-én a helsinki Balassi Intézetben a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A többi között az év illusztrátora díjjal is kitüntetett alkotó elmúlt tíz évének munkáiból válogató tárlat betekintést nyújt a technikák, színek, történetek mesés világába.

 

A BuSho rövidfilmfesztivál  szelekciójának New York-i kiadásával ünnepli a Magyar Kultúra Napját idén a New York-i Magyar IntézetMoszkvában  Seres Rezső-emlékestet tartanak a Magyar Kultúra Napja és a zeneszerző halálának 50. évfordulója alkalmából. A rendezvényen bemutatják Jurij Kirnyev Seress Rezső életéről készített dokumentumfilmjét is. Tallinnban A Jupiter holdja  című film premierjét láthatja a közönség a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

 

Immár hagyományosan magyar szépkiejtési versenyt rendezett a Párizsi Magyar Intézet magyarul tanuló franciák diákok számára a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A Pozsony Magyar Intézetben Ez földön járjunk igazságban címmel Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas irodalomtörténész és Faragó Laura népdalénekes, Magyar Örökség-díjas énekművész összeállítását láthatja a közönség.

 

Brüsszelben  magyar szalon várja a Belgiumban élő magyar művészeket a Magyar Kultúra Napján, Londonban pedig népzenei koncert kíséretében ez alkalomból adja át a magyar intézet a Magyar Kultúráért az Egyesült Királyságban-díjat a Guildfordi Tanodának.

Zágrábban  a Horvátországban is jól ismert vajdasági magyar író, Végel László és a nemzetközileg is elismert horvát író, Milijenko Jergović közös irodalmi estjét rendezik meg a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Belgrádban  Kiss Gy. Csaba himnuszokról szóló könyvét mutatják be, majd Erkel műveit adja elő a Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett komolyzenei együttes.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
20
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események