Iratkozzon fel hírlevelünkre

VERSKÉPEK – Kortárs magyar gyerekvers-illusztrációk a KKM-Balassi Intézetben

 

 

Hölgyeim és Uraim!

 

Illusztrálható-e a vers? Erre mondják, hogy mindent lehet, csak akarni kell. Viszont az is biztos, hogy ha lehet is, veszélyes üzem, nem kétséges. Úgy gondolom, a szavak érzékeny egyensúlyát joggal féltjük az őket körülrajzoló vonalaktól. Mert legyenek ezek bármilyen finomak és óvatosak, elég egy rossz mozdulat, az értelmezés bicsaklása, és megborul a betűkből rakott balansz, szökik a varázs, és a szavak máris ott hevernek szerteszét, mint a marokkó játék szétguruló pálcái. Bár lehet, hogy ez túlzás, a jó vers ennél sokkal szilárdabb konstrukció, nem tudja romba dönteni néhány meggondolatlan vonal. Annyi azért bizonyos, hogy az illusztráció jobb, ha nem erőltet magyarázatot, inkább találgat, kerülgeti a verset, nem zárja el a szavaktól a szabad értelmezés levegőjét. Akkor sem, ha „felnőtt" versre válaszol a rajz eszközeivel, pláne nem, ha a gyerekeket igyekszik közelebb csalogatni a szavakhoz. Amikor arra is ügyelnie kell, hogy a mese talányosságát, játékosságát se rántsa le a túlmagyarázás, az okoskodó egyértelműség unalmába. Hogy ne halványítsa el sajátjaival annak színeit. Legfeljebb élénkítse, árnyalja azokat.

 

Megkockáztatom, a jó versillusztráció nem is illusztrál, megjelenít a szó szoros értelmében, inkább óvatosan megvilágít, tétova fényt vet a versre, ahogy ezt a latin érti az illustrare szón. A maga szintén talányos eszközeivel párbeszédbe lép a szöveggel, remélve, hátha e párbeszédtől mi, nézők/olvasók is kapunk valamit. Ahogy itt körülnézek, úgy látom, sokszor bizony kapunk, nem is keveset. Sokszor és sokféleképpen. Mert ahány grafika, annyiféle hang, annyiféle – komoly, játékos, aprólékos vagy nagyvonalú – megoldását látjuk itt a szavakkal való párbeszédnek, a verssel való játéknak. Ugyanis igazi játék ez, afféle bújócska szavak és formák között, ahol a költő és a rajzoló képzelete az olvasó képzeletében talál egymásra. Ezen a kiállításon mi is részesei lehetünk ennek a játéknak. Sőt, a legtöbb kép esetében azonnal kettős játéknak is! Hiszen e falakon leggyakrabban a verssel nem, csak a vele párbeszédet folytató képpel találkozhatunk – így nekünk, akár egy rejtvényben, a vonalak, a formák, a színek közé, mögé kell odaképzelnünk a hiányzó szavakat. A képből kell visszafejtenünk a verset. Garantáltan izgalmas játék! Én azt javaslom, éljünk vele!

A kiállítást ezennel megnyitom.

Dániel András

 

Elhangzott a Versképek című kortárs gyermek-vers illusztrációs kiállítás megnyitóján, 2018. február 27-én, a KKM-Balassi Intézetben.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
23
Október
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események