Iratkozzon fel hírlevelünkre

 

 20180320korniss

Korniss-kiállítások Bukarestben

Két kiállításon mutatják be Bukarestben Korniss Péter fotóit, aki csaknem két évtized után tér vissza a román fővárosba. A Kossuth- és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus egyik tárlata március 20-án nyílik a bukaresti Balassi Intézetben, ahol Korniss Péter hatvanas-hetvenes években készült, a hagyományos paraszti világot bemutató fotóit láthatja a közönség, majd március 22-én a Román Nemzeti Szépművészeti Múzeum Kretzulescu termeiben Folyamatos emlékezet címmel nyílik a kornissi életművet új összefüggések mentén bemutató másik tárlat.

Korniss Péter emblematikus képei egyéni narratívák sorába állítva jelennek meg a ’60-as, ’70-es évek román, szlovák és magyar falvakban készített fotográfiáitól kezdve, egészen a legújabb, széki asszonyokat bemutató sorozatáig. A kiállítás hat sorozatot vonultat fel, amely négy szereplő: a szénaforgató lány, Boldizsár Mari, Bálint Anna és Ioan történetét meséli el, illetve a széki asszonyokat ábrázolja Budapesten, az utolsó sorozat pedig a paraszti sorban élő embereket saját környezetükben.

Korniss Péter bukaresti kiállításai a budapesti Várfok Galéria, a Román Nemzeti Szépművészeti Múzeum és a bukaresti Balassi Intézet közreműködése eredményeként valósulnak meg. A művész mindkét kiállításon jelen lesz. Legutóbb 1999-ben a Román Nemzeti Parasztmúzeumban volt egyéni kiállítása kolozsvári születésű alkotónak, aki tavaly ünnepelte 80. születésnapját.

Korniss munkássága az egyik leggazdagabb magyarországi fotográfiai életmű. Hírnevét dokumentarista fotósként alapozta meg elsősorban a paraszti életforma és kultúra fotózásával Kelet-Európában, ez a téma az életmű vezérfonala az 1967-ben készített, első táncházas képeitől kezdve, az utóbbi évek konceptuálisnak tekinthető, betlehemeseket vagy széki asszonyokat bemutató fotósorozatokig. Mindemellett Korniss a világ különböző tájain is készített sorozatokat, egyebek mellett Észak- és Dél-Amerikában, Dél-Jemenben, Szibériában.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
31
Január
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események