Iratkozzon fel hírlevelünkre

 

 

 Róth Miksa kiállítás Szabadkán

 

Megszínesített napfény címmel megnyílt a XX. század legnagyobb magyar üvegfestőjének és mozaikművészének kiállítása Szabadkán, a Városi Múzeumban. A tárlatot azt követően tekinthette meg a közönség, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb államfő átadta a felújított szabadkai zsinagógát. A Komor Marcell és Jakab Dezső által tervezett, a világ egyetlen, szecessziós stílusban épült zsidó szakrális épületének ablakai Róth Miksa műhelyének kiemelkedő alkotásai. A kiállítást Hammerstein Judit a KKM helyettes államtitkára, a Balassi Intézet vezetője nyitotta meg.

 

 

 

 

Róth Miksa a huszadik század legismertebb és legelismertebb magyar iparművésze volt. Szabadkán nevéhez fűződik a zsinagóga és a Városháza pazar vitrázsa. A KKM-Balassi Intézet szabadkai tárlata felnagyított fotók, eredeti vázlatok és fényképek segítségével ad átfogó képet Róth Miksa sokrétű munkásságáról. Hammerstein Judit a KKM helyettes államtitkára, a Balassi Intézet vezetője a megnyitón elmondta, hogy a most látható kiállítást egy induló közös vállalkozásnak tekintik, és reményeik szerint a KKM-Balassi Intézet kiállításai a közös együttműködés eredményeként a jövőben is megvalósulhatnának Szabadkán.

 

 

Hulló István a múzeum igazgatója fontosnak tartja, hogy egy ilyen kiállítás alkalmával rámutassanak a szépre, a fényfestészet csodájára, Róth Miksa művészeti alkotásaira, amelyek természetesen ismertek a helyiek előtt.Szabados Róbert, a  Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke a megnyitón elmondta: őszinte csodálója Róth Miksa munkásságának. Arra pedig külön büszke, hogy a most átadott zsinagóga felújított ablakai eredetileg Róth Miksa alkotásai. Az április 24-ig Szabadkán megtekinthető kiállítás kurátora dr. Gellér Katalin.

 

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
27
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események