Iratkozzon fel hírlevelünkre

 

A magyar festészet első modern mestere Zágrábban – több mint 80 alkotásból nyílik Rippl-Rónai kiállítás a horvát fővárosban

 

Rippl-Rónai József – a magyar modern festészet első mestere címmel kiállítás nyílik a kaposvári festőművész alkotásaiból a zágrábi Modern Galériában április 20-án.  A horvát főváros nagy presztízsű képtárában a művész teljes életművét megismerheti a horvát közönség a korai müncheni tanulmányoktól az érett alkotásokig, de tanítványai és művészbarátai munkái is láthatóak lesznek.  A május 13-ig megtekinthető kiállítás a Horvát Köztársaság  Kulturális Minisztériuma, a zágrábi Moderna Galerija, Kaposvár Megyei Jogú Város, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum és a Zágrábi Magyar Intézet szervezésében valósul meg. Hasonló léptékű magyar képzőművészeti bemutatkozásra másfél évtizede nem volt példa Horvátországban.

Rippl-Rónai József  festői munkássága szervesen kapcsolódott a korszerű európai képzőművészeti mozgalmakhoz. A „magyar nabis (a magyar próféta)” – ahogyan Franciaországban őt nevezték – együtt élt és alkotott a modern formanyelv után kutató művészekkel.  Szoros kapcsolat fűzte a párizsi Nabis csoporthoz, Aristide Maillolhoz, Pierre Bonnard-hoz, Édouard Vuillard-hoz, de együtt dolgozott Toulouse Lautrec-kel és ismerte Paul Gauguint is.  Rippl-Rónai köti a magyar művészetet a franciák legnagyszerűbb művészeti korszakaihoz, a szecesszióhoz és a fauves mozgalomhoz.

Életének 66 évéből több mint 30-at szülővárosában, Kaposváron élt, innen indult el Münchenbe majd Párizsba, és ide tért vissza sikerekkel övezve. Megvásárolta a Róma villát, egy parkkal övezett, emeletes nyaraló épületet, ahol legjelentősebb alkotásai születettek. Ma a művész emlékkiállításának helyet adó épület az eredeti berendezéssel, több mint 100 alkotással reprezentálja a különleges művész életét. 

A zágrábi kiállítás 85 festményen keresztül mutatja be Rippl-Rónai teljes életművét a korai müncheni tanulmányoktól az érett művekig, de tanítványai és művészbarátai alkotásai is láthatóak lesznek.  Rippl-Rónai József festészetére gazdag színvilág, stilizáló vonalak és dekorativitás jellemző. „Kukoricásnak” nevezett sajátos stílusa – amelyben az olajfestéket vattaszerűen, foltonként hordta fel kartonpapírra – leginkább a francia „Fauves” (Vadak) néven ismert művészcsoport alkotásaihoz hasonlítható. Festményein gyakran a kisvárosi polgárok életét és otthonát, a szeretett otthon bensőséges miliőjét mutatta be, de késői korszakában drámai hatású íróportrékat és önarcképeket is festett. 

A május 13-ig látható kiállítás kurátora Dr. Géger Melinda művészettörténész. A tárlatot Nina Obuljen Korzinek horvát kulturális miniszter és Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere nyitja meg.

 

 

20180419 rippl ronai zagrab

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
27
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események