Iratkozzon fel hírlevelünkre

 

 

Utas és holdvilág-séta a római összművészeti fesztiválon

Költészeti programsorozattal folytatódik az UrbsArt Rómában. Felovasás-performanszok, költészeti konferencia és egy irodalmi séta várja az érdeklődőket a következő napokban, amelyen Szerb Antal egyik legnépszerűbb és nemzetközileg is elismert művének római helyszíneit járhatják végig az érdeklődők.

Római Magyar Akadémia tavaly indította útjára legújabb, UrbsArt nevű kezdeményezését, amely a városi kultúra legjavát, a legújabb művészeti, irodalmi, zenei, filmművészeti és design irányzatainak mutatja be. Az idén 2018. április 19. és május 6. között zajló fesztivál Magyarország V4-es soros elnöksége alkalmából 18 napos összművészeti fesztivállá bővült. A rendezvény több mint tizenkét ország csaknem 40 költőjét, művészeit, zenészeit, divattervezőit mutatja be az olasz főváros közönségének.

20180425concreta.tthkinga roma

Az első hétvége rendezvényeit a vártnál is nagyobb érdeklődés kísérte: április 19-én magyar és olasz street artos és graffitis festőművészek özönlötték el a Falconieri Palota belső udvarát, majd április 21-én Soós Gergő zenei performanszát követően a megnyílt a MOSTRAPOESIA című kiállítás, amelyen az érdeklődők – Giuseppe Garrera magánygyűjteményének köszönhetően – megtekinthették a kísérleti költészet legfontosabb alakjainak eredeti ritkaságait. A megnyitót követően nemzetközi felolvasóest várta a vendégeket: a kortárs olasz irodalom remekeit Carlo Bordini és Mariangela Guatteri költők olvasták fel, majd Tóth Kinga formabontó előadását tekinthette meg a közönség. Az estet Szilágyi Rudolf zenei performansza zárta.

20180425concreta.bordini

A programsorozat költészeti elemekkel folytatódik. A CONCRETA.FESTAPOESIA programsorozat keretében, pénteken és szombaton felolvasás-performanszok, könyvbemutatók várják a római közönséget, magyar, olasz, svéd, norvég, szlovák, francia, német, finn, lengyel, cseh, amerikai költők, művészek, zenészek részvételével: Ladik Katalin, Tóth Kinga, Szkárosi Endre, Carlo Bordini (Olaszország), Jean-Marie Gleize (Franciaország), Silvia Tripodi (Olaszország), Oswald Egger (Németország), Marco Giovenale (Olaszország), Michele Zaffarano (Olaszország), Gustav Sjöberg (Svédország), Mario Corticelli (Olaszország), Sharon Mesmer (Egyesült Államok), Mariangela Guatteri (Olaszország), Gunnar Berge (Norvégia), Cia Rinne (Svédország), Giulio Marzaioli (Olaszország), Mario Moroni (Olaszország), Eric Houser (Franciaország), Luc Bénazet (Franciaosrzág), Mária Ferenčuhová (Szlovákia), Johan Jönson (Svédország).

20180425concreta.festapoesia1

Az irodalmi programokhoz április 26-án Utas és Holdvilág  irodalmi séta kapcsolódik. Az érdeklődők a Római Magyar Akadémia székhelyétől indulva Szerb Antal egyik legnépszerűbb és nemzetközileg is elismert művének nyomába eredhetnek, és felkereshetik a regény római helyszíneit, miközben olasz színművészek tolmácsolják majd a regényrészleteket. Május 2-án Konkrét költészet címmel nemzetközi konferencia kezdődik az ALorenzo de’ Medici The Italian International Institute szervezésében, ahol hazánkat Szkárosi Endre  képviseli majd.

20180425luna

 

 

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
4
Június
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események