Iratkozzon fel hírlevelünkre

 

Megkezdődött a magyar zenei kincseket népszerűsítő 

Magyar Zene Fesztivál Bukarestben

 

A május 17-ig tartó, a bukaresti zenei élet szerves részévé vált, az idén immár 14. alkalommal megrendezett seregszemlén magyar zeneműveket népszerűsít a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet. A versenyen fiatal előadóművészek magyar zeneműveket is tartalmazó repertoárral lépnek a zsűri elé. Az idei Fesztivál Kodály Zoltán munkásságnak magyar és nemzetközi zene- és kultúrtörténeti jelentőségére fókuszál.

A 14. Magyar Zene Fesztivál számos újdonsággal szolgál: tavaly első alkalommal szólalt meg a versenyen egy ütőhangszer, a marimba, és a fiatal muzsikus, Irina Rădulescu kimondottan erre az alkalomra írta át kedvenc hangszerére Bartók Béla Román népi táncait. Idén hárfán csendül fel ugyanaz az opus, Ion-Ivan Roncea hárfaművész átiratában. Szintén újdonság, hogy kimondottan a Fesztiválra írta Zarándy Ákos zeneszerző Fragmenta csikiensia című darabját a Carla-Maria Stoleru –Irina Rădulescu alkotta fuvola-marimba duó számára, amelynek Bukarestben lesz az ősbemutatója, valamint, hogy ebben az évben Rózsa Miklós művei is bekerülnek a romániai muzsikusok repertoárjába. Hollywood egyik legkeresettebb zeneszerzőjének két hegedűre komponált szonátáját hallhatja a közönség a verseny utolsó napján.

Különleges zenei csemegeként két résztvevő is előadja Liszt Ferenc h-moll szonátáját, és megszólal Bartók Béla I. hegedű-zongora szonátája, opus 14-e szvitje, valamint hegedű szólószonátájának egy tétele, továbbá Kodály Zoltán gordonka-zongora szonátája, gordonkára írt szvitje és a Háry János egyik intermezzója, zongoraátiratban. A magyar zeneirodalomból repertoárra kerül Nógrádi Péter Fuvallat című műve, Doppler Ferenc Magyar fantáziája, Liszt Ferenc több rapszódiája és dala, Bartók-dalok, valamint Dohnányi Ernő Keringő-je négykezes zongorára.

A háromnapos versengés záróünnepséget május 17-én rendezik meg a Cantacuzino Palota Aulájában, ahol – a díjazottak mellett – fellép a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két hallgatója, Kurgyis András és Várallyay Kinga. A fesztivál győztesei a Balassi Intézet hálózati együttműködésének köszönhetően Londonban, Párizsban, a Római Magyar Akadémián, valamint a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kapnak majd koncertlehetőséget.

 


ESEMÉNYNAPTÁR


2019
20
Március
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Centre Georges Pompidou | Place Georges-Pompidou, 75004 Paris
2019. márc. 20. - jún. 17.
Vasarely retrospektív kiállítás
Café de la danse | 5, passage Louis Philippe 75011 Paris
2019. márc. 29. - márc. 29.
SöNDöRGő - Metafolkloric Tour 2019