Iratkozzon fel hírlevelünkre

 

Megkezdődött a magyar zenei kincseket népszerűsítő 

Magyar Zene Fesztivál Bukarestben

 

A május 17-ig tartó, a bukaresti zenei élet szerves részévé vált, az idén immár 14. alkalommal megrendezett seregszemlén magyar zeneműveket népszerűsít a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet. A versenyen fiatal előadóművészek magyar zeneműveket is tartalmazó repertoárral lépnek a zsűri elé. Az idei Fesztivál Kodály Zoltán munkásságnak magyar és nemzetközi zene- és kultúrtörténeti jelentőségére fókuszál.

A 14. Magyar Zene Fesztivál számos újdonsággal szolgál: tavaly első alkalommal szólalt meg a versenyen egy ütőhangszer, a marimba, és a fiatal muzsikus, Irina Rădulescu kimondottan erre az alkalomra írta át kedvenc hangszerére Bartók Béla Román népi táncait. Idén hárfán csendül fel ugyanaz az opus, Ion-Ivan Roncea hárfaművész átiratában. Szintén újdonság, hogy kimondottan a Fesztiválra írta Zarándy Ákos zeneszerző Fragmenta csikiensia című darabját a Carla-Maria Stoleru –Irina Rădulescu alkotta fuvola-marimba duó számára, amelynek Bukarestben lesz az ősbemutatója, valamint, hogy ebben az évben Rózsa Miklós művei is bekerülnek a romániai muzsikusok repertoárjába. Hollywood egyik legkeresettebb zeneszerzőjének két hegedűre komponált szonátáját hallhatja a közönség a verseny utolsó napján.

Különleges zenei csemegeként két résztvevő is előadja Liszt Ferenc h-moll szonátáját, és megszólal Bartók Béla I. hegedű-zongora szonátája, opus 14-e szvitje, valamint hegedű szólószonátájának egy tétele, továbbá Kodály Zoltán gordonka-zongora szonátája, gordonkára írt szvitje és a Háry János egyik intermezzója, zongoraátiratban. A magyar zeneirodalomból repertoárra kerül Nógrádi Péter Fuvallat című műve, Doppler Ferenc Magyar fantáziája, Liszt Ferenc több rapszódiája és dala, Bartók-dalok, valamint Dohnányi Ernő Keringő-je négykezes zongorára.

A háromnapos versengés záróünnepséget május 17-én rendezik meg a Cantacuzino Palota Aulájában, ahol – a díjazottak mellett – fellép a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két hallgatója, Kurgyis András és Várallyay Kinga. A fesztivál győztesei a Balassi Intézet hálózati együttműködésének köszönhetően Londonban, Párizsban, a Római Magyar Akadémián, valamint a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kapnak majd koncertlehetőséget.

 


ESEMÉNYNAPTÁR


2020
27
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események