Iratkozzon fel hírlevelünkre

Európai Irodalom Éjszakája


13 európai ország hívja találkára a bukaresti irodalomkedvelő közönséget a harmadik alkalommal megrendezett Európai Irodalom Éjszakája alkalmából. A varázslatos bukaresti éjszakában hat helyszínen várjuk az érdeklődőket felolvasásokkal és előadásokkal, hogy megismerjék a gazdag és sokszínű európai irodalmat!
A felolvasások idén a főváros egyik legizgalmasabb részén találtak otthonra. Helyszíneink az Aiurart, Foişorul de Foc, Godot la Şcoală, Home Mătăsari, Modelier és az UNATC (Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem), ahol különleges személyiségek olvasnak fel román nyelven európai irodalmi alkotásokból. Sor kerül kétnyelvű közönségtalálkozókra kortárs szerzőkkel. Helyszínről helyszínre zarándokolva izgalmas és egyedülálló panorámát kaphatnak az érdeklődők az európai irodalomból.

A Modelier Irodalmi Kávéházban Liviu MIHAIU olvas fel HAMVAS Béla: A bor filozófiája című klasszikus művéből, és MIZSER Attila szlovákiai magyar író posztmodern regényéből.

HAMVAS Béla (1897-1968) író, esszéíró, esztéta, műfordító, vallástörténész, könyvtáros, újságíró. 1948-ban tiltólistára kerül, és földművesigazolványt vált ki, kertészkedik, majd szakképzetlen munkásként dolgozik és mindeközben alkot, írásai szamizdatban terjednek. Hamvast a ’80-as években rehabilitálják, újra kiadják a magyar és egyetemes kultúra számára ma már kikerülhetetlennek számító műveit.
A bor filozófiája különleges helyet foglal el az életműben, költői és szenvedélyes szöveg 1945-ből, amely a háborús évek hangulatával szembemenve az élet örömét hirdeti.

Végül is ketten maradnak
Isten és a bor.

Mámoranatómiám főtétele: minden mámor gyökere a szerelem. A bor folyékony szerelem, a drágakő kristályosodott szerelem, a nő az élő szerelemlény Ha még hozzáteszem a virágot és a muzsikát, akkor tudom, hogy ez a szerelem színekben ragyog és énekel és illatozik és él és megehetem és megihatom.
Minden lélek egésznek születik és egészségét nem vesztheti el. Légy okos, szerezd vissza egészségedet. A gyógyszer bárhol kapható. Igyál! Amit kínálok, a tisztaság olaja, a mámor olaja.
Igyál, a többit majd hozza a bor.
(Hamvas Béla: A bor filozófiája.)MIZSER Attila (szül. 1975) szlovákiai magyar író, irodalomkritikus, szerkesztő. 2008 óta a Palócföld irodalmi, művészeti, közéleti folyóirat főszerkesztője. Írásait nyelvi leleményesség, játékosság és újító szellem jellemzi. Több alkotói ösztöndíj és rangos irodalmi elismerés kitüntetettje, a kortárs magyar irodalom doktora.

Figyelj, te hülye H2O, akarsz egy bármilyen, de reményeink szerint regényszerű regényben szerepelni?Mire az: minek?meg, hogy kinek?

(Mizser Attila: Szöktetés egy zsúfolt területre)Liviu MIHAIU (szül. 1963) újságíró, a Caţavencu szatirikus hetilap alapító tagja, a Mentsük meg a Dunát és a Deltát nonprofit szervezet elnöke. 1992-ben megkapta a Ion Raţiu díjat az év legjobb tárcájáért, 2005-ben és 2006-ban a Civil Szervezetek Gálájának díjazottja. 2003-ban ő kezdeményezi a parlament körüli élő láncot a román titkosszolgálat dekonspirálásáért, tüntetéseket szervez világszerte a Bâstroe-csatorna ügyében.A felolvasások rendje:

19.00: Hamvas Béla: A bor filozófiája.
19.45: Mizser Attila: Szöktetés egy zsúfolt területre.
20.30: Hamvas Béla: A bor filozófiája.
21.15: Mizser Attila: Szöktetés egy zsúfolt területre.
22.00: Hamvas Béla: A bor filozófiája.
22.45: Mizser Attila: Szöktetés egy zsúfolt területre.

MODELiER Irodalmi Kávéház
Bukarest, Duzilor utca 12.
www.modelier.ro

A MODELiER diszkréten bájos hely egy századeleji házban, stílusos bútorzattal, kézműves dizájntárgyakkal, vállfákból összerakott gyertyatartóval, frakkos próbababával, nagyanyáink szabásmintáival az asztalon, olyan hely, ahol kellemesen indul a nap egy forró teával és házi szendviccsel, ideális esti elmélkedésre, világmegváltó beszélgetésre egy pohár borral a kézben, vagy hétvégi pletyka- és koktélpartira a barátokkal. Tavasztól a MODELiER igazi városi kertté alakul, ahol vetítésekkel, workshopokkal, koncertekkel és ahova forró nyári bulikra, és nem utolsósorban lázas irodalmi felolvasásokra várják a vendégeket.
 www.facebook.com/NoapteaLiteraturiiEuropene
http://www.modelier.ro

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
19
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség