Iratkozzon fel hírlevelünkre

Felcsíki nap Bukarest

Mindenki számára nyitott táncházas estjeink egy-egy régió táncait mutatják be. A program a térség néphagyományainak ismertetésével indul, ezt egy zenés-dalos-táncos bemutató követi. A műsor első részében a gyerekeknek adunk ízelítőt a magyar népzenéből és néptáncból könnyen elsajátítható módon, hogy az a gyerekek néptánc iránti érdeklődését felkeltse.A felcsíki térség településeiről köztudott, hogy nagy figyelmet fordítanak a népdalaik, népzenéjük, néphagyományaik megőrzésére. Ezt a gazdag hagyományt mutatjuk be az est alkalmával!

 

Felcsík Csíkszeredától északra, a Bogáti szoros és Balánbánya között található. Délről észak felé haladva Csíkmadarast, Csíkdánfalvát, Karcfalvát, Csíkjenőfalvát, Csíkszenttamást, Csíkszentdomokost és Balánbányát öleli fel. Csík vármegye a mindenkori népzenegyűjtők kedvelt területe volt. Bartók, Kodály és munkatársaik nyomán a mai gyűjtők és kutatók is szívesen keresik fel ezt a korai polgárosodás ellenére is gazdag hagyománnyal büszkélkedő vidéket. Itt maradt meg legtovább a hagyományos hegedű-gardon zenekari felállás is.

A felcsíki táncrendben találunk játékokat, körtáncokat, páros és legényes táncokat. A gálaműsoron bemutatjuk a teljes felcsíki táncrendet: a lassú és a gyors csárdást, legényest (Verbunk), héjszát, kezest, változtatóst, gólyást, zsidóst, stb.

Duduj Rozália 1939. november 27-én született Csíkszentdomokoson. Hat osztályt végzett, kottát olvasni apja tanította (amit mára már elfelejtett), gardonozni anyjától tanult. Az első akkordokat Lajos fivére mutatta meg neki azon a cimbalmon, amelyet apja vásárolt. Kitűnő cimbalmossá képezte magát. Ma már nem cimbalmozik, jóllehet a nyolcvanas évek végén hagyományos lakodalomban még hallhattuk zenélni. Virtuóz gardon-játékával, jóhangulat-keltő képességével Felcsík egyik legjobb zenészeként tartjuk számon. Ma már csak ritkán muzsikál (táncházakban, tánctáborokban, fesztiválokon), főleg táncházas prímások társaságában.

Duduj Rozália a felcsíki Kedves zenekar társaságában fog muzsikálni: Román Hunor – prímás, Kedves Botond – brácsa, Biró Imre – nagybögő.
Táncosok: Görbe Gyopár, Görbe Ágnes, Udvari Róbert, Székely Tamás

Időpont: 2014. január 31., péntek, 17.00

Program

17.00: gyerektáncház
19.00: gálaműsor
21.00: táncoktatás
22.00: táncház
Partner: Bercsényi Baráti Tánckör
Támogató: Nemzeti Kulturális Alap (NKA)

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események