Iratkozzon fel hírlevelünkre

Füstös Képek Könyvbemutató

“Egy ritka betekintést engedő [...] pillanatfelvétel a cigány létről.” -Kirkus Reviews
“Egy irodalmi remekmű [...]erőteljes és felejthetetlen ábrázolása a társadalom és a náci hatalom romákra irányuló kirekesztésének és embertelen bánásmódjának.” - Midwest Book Review
“Lebilincselő és jelentős.” - Kati Marton, a Párizs: szerelmeim története című könyv szerzője


A New Europe Books és a Balassi Intézet - Magyar Kulturális Központ közös szervezésben mutatja be Lakatos Menyhért munkáját New York-ban. A Füstös képek, az első magyar cigány nagyregény, a magyar roma irodalom egyik legjelentősebb darabját idén ősztől kezdve Ann Major fordításában az angol ajkú nagyközönség is megismerheti.


A bemutató a City University of New York Graduate Center-ben lesz október 1-én.


A könyvet Röhrig Géza költő és színész, a Cannes-ban nagydíjat elnyerő Saul fia című film főszereplője, valamint Dr. Jack Greenberg, emberjogi harcos, az emancipációs mozgalom kiemelkedő alakja és az amerikai deszegregációs küzdelem kulcsszereplője mutatja be. Az est során látható lesz Sólyom Miklós rövidfilmje, amely archív felvételek és interjúk révén a történeti hátteret kevésbé ismerő hallgatóság számára is kontextust teremt a mű értelmezéséhez.

A vidéki romák mindennapjai a Horthy-rendszer utolsó éveiben

A Füstös képek lebilincselő története a vidéki romák mindennapjairól szól a Horthy-rendszer utolsó évei idején. A könyv egy serdülő fiú szemszögéből tudósít a kor viszontagságairól és örömeiről, valamint a kisebbségi létet kísérő megpróbáltatásokról. Az író azóta sem felülmúlt sodrású történetében a romák kivételesen nem mellékszereplők, és ezért ez a regény kivételesen alkalmas a világban, így az angol ajkú országokban, nem eléggé ismert, gyakran előítélekkel kezelt csoport és kultúra bemutatására.

A szerzőről

Lakatos Menyhért (1926–2007), Magyarország legmeghatározóbb roma származású, Füst Milán-, József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja díjjal kitüntetett írója. A Füstös képek, első regénye, 1975-ben jelent meg először, és öt kiadást élt meg Magyarországon. A könyvet több mint fél tucat nyelvre fordították le, most első alkalommal jelenik meg angolul a New Europe Books gondozásában. A New Europe Books a Penguin Random House és a Steerforth Press által terjesztett kiadó, melyet 2012-ben alapított Paul Olchváry, elismert fordító és magyar irodalmár.

Color Of Smoke Balassi Institute New York

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események