Iratkozzon fel hírlevelünkre

Beszámoló a Lipcsei Könyvvásárról

20160317-21 Lipcse Artikel

Nagy sikerű magyar programok a Lipcsei Könyvvásáron

Dragomán, „a félelem mestere” és Totth, a „magyar Tarantino”

Berlin, 2016. március 21. – Az idei német nyelvű irodalmi megjelenésekre fókuszálva, Dragomán György, Kemény István és Nemes Z. Márió személyes jelenlétére építve zajlottak a magyar programok a 2016-os Lipcsei Könyvvásáron. A kísérőprogramok mellett az idén rekordszámú, 260 ezer látogatót fogadó fesztivál közönsége jól fogadta a megújult magyar standot is.

Látogatórekorddal zárt a Lipcsei Könyvvásár idén: a német nyelvterület legnagyobb irodalmi közönségfesztiváljára 260 ezren voltak kíváncsiak a négynapos időtartam alatt – ebből 195 ezer a híres vásárvárosban. Magyarország idén is a legfrissebb német megjelenésekre fókuszált standján. A három személyesen is jelen lévő alkotó, Dragomán György, Kemény István és Nemes Z. Márió egyaránt a frissen megjelent német nyelvű köteteik apropóján kaptak meghívást. Mellettük az idén először megrendezett elsőkönyves versenyben, a Bookpitchben mutatta be a megjelent kiadóknak, szerkesztőknek Holtverseny című regényét Totth Benedek, akit a Deutsche Welle erről szóló híradása a „magyar Tarantinóként” aposztrofált.

A magyar stand programjai iránti kiemelt érdeklődés igazolta a szerzők meghívását, amelyet a korábbi szakmai visszhang alapozott meg. Dragomán György Máglya című, németül Der Scheitenhaufen címmel megjelent regénye ugyanis megismételte A fehér király sikerét, és első helyezést ért el a független kritikusok és könyvforgalmazók szavazatai alapján összeállított ún. ORF-Bestenliste rangsorolásán. A Tagesspiegel kritikája „a félelem mestereként” jellemezte a magyar szerzőt, akit a neves német író, Daniel Kehlmann kritikája a magyar irodalom leginkább figyelemre méltó alkotói közé sorolt. Kemény István A királynál című, németül Ein Guter Traum mit Tieren címmel megjelent verseskötetével kapcsolatban pedig a vásár előtt jelentette be a a Német Nyelvészeti és Költészeti Akadémia, hogy felkerült az év tíz legjobb idegen nyelvű lírai kötetének listájára. Így Kemény olyan neves német szerzők mellett vehetett részt az ez alkalommal rendezett esten, mint Michael Braun, Volker Sielaff vagy Holger Pils.   

A felolvasások mellett a magyar szerzők elsősorban a közép-európai régió rendszerváltás óta eltelt történetével, illetve az idei vásár központi témájával, a bevándorlással és az integrációval kapcsolatos beszélgetéseken vettek részt. A vasfüggöny leomlása óta megjelent szabadság-élmény volt a témája annak a költészeti beszélgetésnek, amit Kemény István, valamint a verseit fordító Kalász Orsolya és Monika Rinck társaságában a DAAD berlini művészeti programjának vezetője, Katharina Narbutovič moderált. Hasonló témáról beszélgetett Dragomán György a kiváló és Németországben igen elismert román szerzővel, Filip Floriannal Ernest Wichner moderálásával. Az európai xenofóbia jelenlétét elemezte Jens Bisky moderálásával Dragomán György március 19-én Elena Chizhova és Christoph Dieckmann társaságában. A magyar programsorozatot az 1989 utáni Európáról, illetve a kortárs magyar irodalomról szóló, nagy sikerű beszélgetés zárta Dragomán György és Kemény István, valamint a Süddeutsche Zeitung újságírója, Lothar Müller részvételével.

Az előző évekhez hasonlóan a magyar jelenlétet idén is a Collegium Hungaricum Berlin szervezte a Balassi Intézet Publishing Hungary Programja keretében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A Balassi Intézet részéről a programon Dr. Szabó Dezső nemzetközi igazgató, valamint Szabó Zsuzsa, a Publishing Hungary program vezetője is részt vett; a CHB-t Kopek Gábor igazgató képviselte a rendezvényeken. A stand idén teljesen megújult: az installációt Dragomán György regényének ihletésében a budapesti Sporaarchitects építésziroda tervezte, amely többek között a 4-es metró Gellért és Fővám téri állomásairól vált ismertté. A könnyed, fából készült, ugyanakkor látványos és elegáns standbútor a közönség körében is nagy elismerést aratott, sőt: a Der Tagesspiegel is pozitív példaként említette a könyvvásárról szóló cikkében.

A Lipcsei Könyvvásárról készült fotókat itt (stand) és itt (programok) találja.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események