Iratkozzon fel hírlevelünkre

Harcsa Veronika koncert 2014.05.09.

2014.05.09. Lifelover Lemezbemutató Koncert | Balassi Intézet -  Brüsszel

Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén voltak osztálytársak. Egyikük Brüsszelben, másikuk Oslóban tanult tovább, mégis egymás legfontosabb zenésztársai lettek. Együttműködésükhöz eddig két Fonogram-díj, öt lemez és számtalan fontos koncert kötődik. Kezdetben az énekesnő quartet-jében és a Bin-Jip nevű kísérleti elektronikus projektben zenéltek együtt, duóként két éve dolgoznak aktívan. 

Közös lemezük, a Lifelover 2013 októberében jelent meg Magyarországon, Nyugat-Európában pedig 2014 márciusában kerül a boltokba a berlini Traumton Records gondozásában. Az énekesnőnek korábban nagy sikerrel jelentek meg lemezei Japánban, így természetesen a Lifelover is kiadásra került a tokiói Whereabouts Records gondozásában.

A Lifelover-en hallható repertoárt közösen írták, a darabokra egyaránt jellemző a dalszerűség és a kreatív, improvizatív előadásmód. Mindkettejük számára izgalmas kihívást jelentett, hogy a puritán hangszerelés ellenére sokszínűvé, változatossá tegyék az anyagot. Az angol nyelvű, személyes ihletettségű szövegeket a korábbi lemezekhez hasonlóan itt is az énekesnő írta.

Harcsa Veronika jelenleg kétlaki életet él, Budapest és Brüsszel között ingázik. Brüsszelben mesterképzésen tanul, diplomáját jövő júniusban szerzi meg. A diploma átvétele után, a tervek szerint Veronika Berlinbe költözik, ahol Gyémánt Bálinttal a lemezt megjelentető Traumton kiadóval terveznek további együttműködéseket.

Harcsa Veronika Balassi Intezet

Fotó: http://harcsaveronika.hu

Háttérinformáció

Harcsa Veronika – énekes, dalszerző

2008-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz tanszékén, jelenleg a Brüsszeli Királyi Konzervatórium mesterképzésének hallgatója.

2005-ben alapította saját jazz zenekarát, mellyel még ugyanabban az évben elkészítették Speak Low című, jazz standardeket feldolgozó lemezüket. A Speak Low 2007. júliusában jelent meg Japánban a Nature Bliss kiadónál, és megjelenésekor rögtön a legnagyobb japán lemezbolthálózat, a Tower Records vokális jazz eladási listájának élére ugrott.

Az énekesnő 2008-ban megjelent, You Don’t Know It’s You című albumán már saját szerzeményei szerepeltek. Az album szintén listavezető lett Japánban, Magyarországon pedig jazz-platinalemez. Legismertebb dala, a Too Early 2008. februárjában vezette az MR2 Petőfi Rádió játszási listáját. A 2009-es Fonogram díjátadón az év hazai jazz albumának választották.

Harmadik, Red Baggage című lemeze hasonló sikereket ért el mind itthon, mind Japánban, ahol a lemezmegjelenéseket két bemutató turné is követte. 2011. májusában jelent meg a Harcsa Veronika Quartet negyedik, Lámpafény című lemeze, melyen a zenekar 20. századi magyar költők verseit dolgozta föl. Ez az énekesnő első magyar nyelvű albuma. Az énekesnő a Quartet mellett a 2010. óta működő, Bin-Jip nevű kísérleti elektronikus zenekar tagja, jelenleg pedig Gyémánt Bálint gitárossal duóban is aktív.

Harcsa Veronika eddig húsz ország fesztiváljain és klubjaiban lépett fel. Neves hazai produkciók meghívott vendége, dolgozott együtt Nicola Conte olasz producerrel, Thomas Sifflinggel, a Club des Belugassal, kortárs tánc produkciók, színházi előadások, filmek zenei szereplője.

Díjak: 

- A Fringe legjobb hangja (2007.)
- Fonogram – Az év hazai jazz albuma a You Don’t Know It’s You (2009.)
- 40. Magyar Filmszemle – A legjobb eredeti filmzene díja az Utolsó időkért, Márkos Alberttel közösen (2009.)
- Antropos.hu – A legjobb énekesnő (2009.)
- Fonogram – Az év hazai alternatív albuma a Bin-Jip: Enter (2011.)

Hely : Balassi Intézet - Brüsszel (Treurenberg 10, 1000 Brüsszel)

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint koncertje-Lemezdedikálás a koncert után!

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események