Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar Iskolák Világtalálkozója

 

 

 

 A magyar nyelv és kultúra követei a világban
Találkozó és továbbképzés a diaszpórában élő magyartanárok számára
2012. július 9-15. Balassi Intézet

A Balassi Intézet 2012. július 9-15. között rendezi meg a Hétvégi Magyar Iskolák Világtalálkozóját. A találkozóra 4 kontinensről közel 100 magyartanár érkezik Magyarországra.

Az rendezvényt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes nyitja meg, valamint Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója nyitja meg.

A Balassi Intézet évek óta működtet olyan szakmai projekteket, amelyek a külhoni magyarság identitásának megőrzését, a határon túli formális és informális oktatás fejlesztését kívánják elősegíteni.

A találkozó programja egy érdekes és szerethető mai Magyarországot szeretne bemutatni. A Balassi Intézet munkatársai a résztvevőkkel közösen keresik azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek felkelthetik egy harmadik vagy negyedik generációs magyar származású fiatal érdeklődését, vagy amelyek segítenek megtartani egy alig néhány éve szüleivel együtt kiköltözött gyerek kapcsolatát hazájával.

A közösségépítés több szinten is megjelenik: a Balassi Intézet ötletekkel segíti a kinti közösségépítést, a helyszínen létrehozza a külhoni magyar iskolák tanárainak csoportját és hálózatát, így kapcsolva össze a hazai és a külhoni kollégákat a további szakmai kapcsolatok megerősítése céljából.

A szakmai program az előadások mellett 5 csoportban megtartandó műhelymunkával válik teljessé. A nyelvoktatási kérdések szorosan összefonódnak a magyarságismereti programokkal. Közösségépítési technikák egészítik ki a pedagógiai-módszertani gyakorlatokat. Kulturális élmények beiktatásával minta-programokat kínál a Balassi Intézet Magyarország felfedeztetéséhez a programban részt vevő tanároknak, mindezeken túl a web 2.0 alkalmazások bemutatásával és gyakorlati kipróbálásával lehetőséget mutat arra is, hogyan lehet a tanári felkészülést, a heti rutinon túl, élvezetesebbé tenni..

A találkozón 4 kontinensről érkezik mintegy 100 magyartanár a következő országokból: Argentína, Ausztrália, Bulgária, Csehország, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Olaszország, Svájc, Szlovénia, Ausztria, Hollandia, Németország, Románia, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Egyesült Államok, Kanada stb... Az országok kiválasztásánál a már meglévő kapcsolatok szolgáltak alapul, illetve a jelenleg is zajló migráció új közösségeit is integrálni szeretné a Balassi Intézet a nemrégiben kitelepült magyarok közösségeinek bevonásával együtt.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
7
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események