Iratkozzon fel hírlevelünkre

Hudec László Kiállítás Párizsban

 

Az ember, aki felépítette Sanghajt.
Kiállítás: Hudec és Landau a Párizsi Magyar Intézetben.

A Balassi Intézet-Párizsi Magyar Intézet április 18-án megnyitott új kiállításán arra tesz kísérletet, hogy bemutassa, mivel járultak hozzá magyar származású alkotók ahhoz, hogy Ázsia és ezen belül Kína ismertebbé váljon Európában.

Együttműködésben más kulturális intézetekkel (így a párizsi szlovák intézettel) és magánpartnerekkel (a Graphisofttal) együtt Hudec László besztercebányai születésű építész húszas-harmincas években, Sanghajban végzett, úttörő jelentőségű munkásságát mutatja be a francia közönségnek. Hudec hadifogolyként került a Távol-Keletre. A kínai metropoliszban hamarosan építészirodát nyitott, és a város ikonikus épületeinek sora fűződik a nevéhez, így például a Távol-Kelet első felhőkarcolójának számító Park Hotel. A negyvenes években tiszteletbeli magyar konzulként Hudec üldözötteket mentett, majd a kommunista hatalomátvétel elől az Egyesült Államokba költözött, itt érte a halál 1958-ban. 2013 elején emlékére kiállítás nyílt a kínai városban.
Az ember, aki felépítette Sanghajt címmel rendezett kiállításon munkásságát nemcsak a vázlatkönyvéből vett illusztrációk, Szalontai Ábelnek az épületek mai állapotát bemutató fotói, hanem interaktív tudástár, az épületek bejárását 3D-ben lehetővé tevő program, filmvetítések és Csejdy Virág kurátor előadása is színesíti. Pierre-Olivier François újságíró, dokumentumfilm-rendező a kiállítás megnyitásán elmondta: láthatatlan szálak kötik össze Hudec művészetét Párizzsal: a Sanghajban felnőtt I. M. Peit, a Louvre üvegpiramisának ünnepelt alkotóját a Park Hotel mindennapos élménye indította el az építészi pálya felé.

A Hudec-kiállítás méltó párja Ergy Landau (1896-1967) budapesti születésű fotóművésznő 1954-es, Kínában készített sorozata, amely a Tegnap Kínája címmel nyílt meg az intézet Vasarely Galériájában. Landau 1923-ban telepedett le Párizsban, korábban Moholy-Nagy László és a Bauhaus köréhez tartozott Németországban. A francia fővárosban fotóstúdiót nyitott, fotográfusok nemzedékeit bocsátotta útjára és többek között a Jazz és a Paris Magazine-ban illetve a Daily Mirrorban publikált. 1954-es kínai útjának élményeit, amelyben elsősorban a tradicionális társadalom átalakulását figyelte meg, nagy visszhangot kiváltó albumban publikálta.
A mostani kiállítás egy hagyatékból előkerült ötven képe, korábban soha be nem mutatott felvételeket tartalmaz. A kiállítást, amelyet Fisli Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum fotótörténésze rendezett, Böröczfy Virág művészettörténész nyitotta meg és június 8-ig lesz megtekinthető.

hudec-677   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
19
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség