Iratkozzon fel hírlevelünkre

Konferencia és tanártovábbképzés

III. Hungarológiai és információtechnológia konferencia és tanártovábbképzés a Balassi Intézetben. 
2014. április 10–13.

Kalandra fel borito Balassi Intezet 360A konferencia célja a külhoni magyar pedagógusok közötti párbeszéd erősítése, rendszerességének megőrzése a hatékonyabb oktatás érdekében.

Nem elhanyagolható szempontunk az sem, hogy – a 2011-ben megrendezett I. Hungarológiai és Információtechnológiai Konferenciához, a 2012-es II. Hungarológiai és Információtechnológiai Konferenciához, illetve a Hétvégi Magyar Iskolák Világtalálkozójához hasonlóan – lehetőséget biztosítsunk a nyugati magyar diaszpórában és a Kárpát-medencei szórványban élő magyarokat egyaránt érintő oktatási kérdések közös megvitatására, az összetartozás tudatának erősítésére.

A konferenciára 34 résztvevőt várunk (15 fő a nyugati diaszpórából: Nagy-Britanniából, Ausztriából, az Egyesült Államokból, Svédországból, Németországból, Csehországból, Lengyelországból, Izraelből, Görögországból, Spanyolországból, Hollandiából; 19 fő a Kárpát-medencei szórványból: Romániából, Ukrajnából, Szlovákiából, Szerbiából). 

A hasznos előadások mellett hangsúlyt helyezünk a bevált gyakorlatok megosztására, a megoldásra váró feladatok közös megfogalmazására is. Szóba kerül a magyar nyelvtudás értéke szórványban és a diaszpórában, a résztvevők az iskolarendszerek által is elismert modelleket ismerhetnek meg. Fontos kérdésként foglalkozunk a kapcsolatépítés módjával, a pályázati, egyesületi lehetőségekkel is. 

Új szempontból vizsgáljuk meg a kétnyelvű helyzetet: hogyan támogathatja a magyar nyelvi fejlesztést? Megvitatjuk saját kultúránk értékeinek megismerési módjait, illetve a személyes kultúraközvetítés lehetőségeit. 

A hétvégi/délutáni oktatás során kiemelkedően fontos a megfelelő tananyagok kiválasztása, hiszen sokszor azt is eldöntheti, hogy megmarad-e a hétvégén magyarul tanuló kisdiákok motivációja, kitartanak-e szabadidejükben a magyartanulás mellett. A kiválasztás szempontjainak megvitatása mellett bemutatjuk a hétvégi iskoláknak készült Balassi-füzetek decemberben megjelent harmadik, Kalandra fel! c. kötetét, illetve a hozzá kapcsolódó oktatási segédanyagokat és az emagyariskola honlapot.

A tanárok munkáját igyekszünk megkönnyíteni azzal, hogy műhelymunkák keretében maguk is kipróbálhatják a bemutatott lehetőségeket, tananyagokkal látjuk el a résztvevőket, és a hálózatépítés módszereivel igyekszünk elősegíteni a hasonló helyzetben lévő kollégák konferenciánkon is túlmutató, tartós együttgondolkodását. A mai magyar gyermekirodalom bemutatását a szerzők meghívásával kívánjuk még értékes találkozássá tenni. 

A részletes program letöltése (pdf):

III. Hungarológia és információtechnológia konferencia és tanártovábbképzés 2014 - Program (pdf)

Hungarolgiai konferencia Balassi Intezet 2014 677

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
24
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség