Iratkozzon fel hírlevelünkre

Igazgatói találkozó 2015. július 7.

A Balassi Intézet 2015. július 7. és 8. között rendezi meg soron következő igazgatói találkozóját budapesti központjában. 

Az esemény központi témája az idei évben a kulturális és tudománydiplomácia szerepe a megújult külgazdasági és külügyi stratégiában.

A Balassi Intézet egyik legfőbb célkitűzése, hogy az egyetemes magyar kultúra a világ minden táján elérhető, megismerhető legyen. Az immár 21 ország 23 városában jelenlévő külföldi magyar intézetek tevékenysége a tavalyi évben is jól látható módon ötvözte a magyar nyelvi kultúra és a magyar kulturális örökséget bemutató eseményeket, valamint a kortárs alkotásoknak a nemzetközi kulturális életben való részvételét elősegítő programsorozatokat.

Az idei találkozó a kulturális és tudománydiplomácia szerepét állítja középpontba a megújult külgazdasági és külügyi stratégiában, mely tematikában két kerekasztal-beszélgetés is hallható volt.

Szabó László a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: a külügy, a külgazdaság és a kultúrdiplomácia a KKM keretein belül létrejött triója jól működik, szorosan egymásra épülésük a magyar nemzet érdekeit szolgálja. "A diplomáciában is könnyebben megértjük egymást, ha az értékeinkről, a kultúra és a tudomány nyelvén beszélünk. Ez igazi erő a kezünkben, amelyet a jelenleginél szélesebb körűen is lehetne használni" - jegyezte meg a parlamenti államtitkár.
Szabo Laszlo(Szabó László - Külgazdasági és Külügyminisztérium, parlamenti államtitkár)

Hoppál Péter az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy egy nemzet kulturális ereje csak úgy demonstrálható, ha egyszerre képes megmutatni tradícióit és jövőbe mutató céljait. "A kultúra hatékony eszközként felfogása friss válaszokat szolgáltathat aktuálpolitikai kérdésekre, kiemelt figyelemmel az égető szociálpolitikai, demográfiai problémáinkra, kormányzati célkitűzéseinkre is" - fogalmazott.

A kulturális államtitkár mérőszámokat sorolva bizonyította a magyar kultúra hatékonyságát nemzetközi viszonylatban is. "A kreatív ipar hozzájárulása a magyar GDP-hez dinamikusan nő, annak 3,7 százalékát teszi ki, és szintén magas arányt mutat a kultúrához szorosan kapcsolódó szerzői jogé, amely 7,62 százalék. A kreatív szegmensnek tekinthető szerzői jogi ágazatok GDP-arányos hozzájárulását tekintve Magyarország az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával együtt alkotja az élbolyt, ugyanezen ágazatok foglalkoztatáshoz való hozzájárulásában az 5. helyen állunk a világon" - szögezte le Hoppál Péter.

Hoppal Peter(Hoppál Péter - EMMI, kultúráért felelős államtitkár)

Mint mondta, a kormányzat számára a magyar kultúrának a társadalmi jólét javításának, a középosztály megerősítésének, az országkép pozitív formálásának, a versenyképesség erősítésének eszközeként kell működnie. Fontosnak nevezte azt, hogy miként tudja a Balassi Intézet támogatni a külpolitika stratégiai céljait.

Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója értékelte a magyar kultúrdiplomáciában az elmúlt időszakban lezajlott strukturális átalakítások eredményeit, és hangsúlyozta: a huszonegy országban működő huszonhárom magyar kulturális intézet hálózatának még inkább meg kell mutatnia, hogy Magyarország innovatív, modern, gazdag, változatos, nyitott és befogadó kultúrával rendelkezik. "Bátran kell támaszkodni arra, hogy Magyarország kulturális kisugárzása, ereje valóban erősebb, mint amire az ország egyébként gazdaságilag képes" - tette hozzá.

A Balassi Intézet előtt álló új feladatok közé sorolta a szolgáltató jelleg megerősítését és a szakmai munka hangsúlyosabbá tételét, valamint beszámolt arról, hogy stratégiai együttműködést akarnak kialakítani a nagy kulturális intézményekkel, többek között a párhuzamosságok kiiktatása, az összefogottabb tevékenység érdekében. "Tartalmi minimumot kell meghatározni a kinti magyar kulturális intézetek számára, hogy tudatosabban tervezhetőek legyenek a programok, és érzékelhetőbbé váljon: a huszonhárom intézet ugyanazt az országot és kulturális diplomáciai célkitűzésrendszert képviseli" - hangsúlyozta a főigazgató.
Hammerstein Judit(Hammerstein Judit - Balassi Intézet, főigazgató)

Hammerstein Judit beszélt arról, hogy erősíteni kell a kulturális és oktatási szakdiplomaták helyzetét, viszont nem lesz szükség rájuk egyes olyan állomáshelyeken, ahol időközben kulturális intézet nyílt. Szólt a magyar vendégoktatói hálózat sikereiről, a létszám bővítésének szükségességéről is.

Mint elhangzott a Publishing Hungary program keretében több mint három éve támogatják a magyar irodalom és könyves kultúra népszerűsítését külföldi vásárokon. "A jövőben kevesebb vásáron fogunk észt venni, viszont megjelenésünk koncentráltabb lesz. Fontos esemény, hogy októberben Magyarország lesz a második legnagyobb európai könyvvásár, a göteborgi rendezvény díszvendége, és népes íródelegációval megyünk ki olyan tematika jegyében, amelyben 1956, Budapest, a Balaton-felvidék, valamint a zsidóság és a romák is szerepelnek. 2016-ban Tajpejben és Varsóban leszünk díszvendégek" - foglalta össze a főigazgató.

Fókuszáltan kell fejleszteni az egyetemi intézményrendszert

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke a panelbeszélgetésen elmondta: a tudósok közötti párbeszéd mindig is hozzájárult a diplomáciai kapcsolatok elmélyítéséhez. Úgy vélte, ami egy konferenciavacsorán egy beszélgetésben elhangzik, annak legalább olyan fontos szerepe lehet egy ország megítélésében, mint a hivatalos diplomácia erőfeszítéseinek. A diplomáciának számolnia kell ezzel, és kapcsolatot kell fenntartania a tudomány képviselőivel - hangsúlyozta.

Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint a magyar versenyképesség növelésének egyik legfontosabb eleme a felsőoktatás nemzetköziesítése. Kiemelte, hogy ebben a folyamatban a nyugati orientációnak kell elsőbbséget élveznie, mindig a nyugati sztenderdeket kell figyelni, magunkat mindig az európai mintákhoz kell mérni, míg a déli, illetve a keleti nyitás a felsőoktatásban csak egy kiegészítés lehet. Jelezte, hogy a Campus Hungary neve hamarosan Campus Mundira fog változni, mert ez jobban tükrözi, hogy egy külföldi tanulmányokat segítő ösztöndíjprogramról van szó.

Prőhle Gergely kitért arra is, hogy 2016-ban nagyszabású találkozót szeretnének rendezni egykor Magyarországon tanult külföldiek részére. A jelenlévőket arra kérte, mozgósítsák kapcsolatrendszerüket annak érdekében, hogy minél többen jöjjenek össze.

Pálinkás József szerint az ösztöndíjak fontossága mellett a fő cél mégiscsak az, hogy a magyar egyetemek önmagukban is vonzóak legyenek a külföldi hallgatók számára, ne csak a támogatás miatt. Úgy vélte, ehhez fókuszáltan kell fejleszteni az intézményrendszert, ami olykor fájó döntéseket is szükségessé tehet, de hosszú távon a versenyképesség növekedéséhez vezet. Hozzátette: a kiemelkedő tehetségeknek és tudományos-művészeti műhelyeknek kiemelt támogatást kell adni, mert óriási vonzóerőt gyakorolnak környezetükre.

Időpont: 2015. július 7. (kedd), 8:30-13:30


08:30 Regisztráció 

09:00 A Quartzbox előadása 

09:15 Köszöntők

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter | Külgazdasági és Külügyminisztérium
Dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár | Emberi Erőforrások Minisztériuma
Hammerstein Judit, főigazgató | Balassi Intézet

10:00 Kávészünet 

10:30 A kulturális és tudománydiplomácia támogató szerepe a külgazdasági és külügyi stratégiában Résztvevők: Dr. Mikola István, biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár (KKM); Dr. Pálinkás József, elnök (NKFIH); Prőhle Gergely, nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár (EMMI); Urbán Zoltán, vezérigazgató (Eximbank) Moderátor: Schőberl Márton, főigazgató (KKI)

11:30 A kultúra és a tudomány támogatása a gyakorlatban Résztvevők: Benedek Péter, country leader (IBM); Dr. Buslig Szonja, igazgató (BI – Peking); Lőre Péter, vállalati kommunikáció és kormányzati kapcsolatok igazgató (Audi); Tischler János, igazgató (BI - Varsó)

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események