Iratkozzon fel hírlevelünkre

Igazgatói Találkozó 2016

 

Véget ért a külföldi magyar intézetek igazgatóinak éves találkozója. A rendezvény első napján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a kultúrának mennyire fontos szerepe van a nemzet erejének megtartásában, a nemzetek közötti kötelékek és kapcsolatok fenntartásában és megerősítésében, a konfliktusok feloldásában.

 

„Olyan brandeket igyekszünk kialakítani a magyar kultúr- és tudománydiplomáciában, amelyek bemutatják Magyarország gyökereit és nemzeti történelmét, egyben világossá teszik azt is, hogy meg tudunk felelni a modern kor követelményeinek" - fogalmazott a miniszter. Beszélt arról is, hogy javaslatot tett Havasi Balázs zongoraművész és zeneszerző, az Operettszínház, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar külföldi produkcióinak támogatására. Utóbbinak így egyetlen külföldi fellépését sem kell lemondania anyagi okok miatt.


"Jelentős tapasztalatával és erőforrásaival a külföldi magyar kulturális intézetek hálózata napjainkban kincset ér Magyarország számára, mert értékeinket a határokon túl jól megmutatni és megfelelően pozícionálni a világban, sokszor nagy harc" - tette hozzá Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. Az államtitkár szerint minden réteget meg kell szólítani, hiszen Magyarország értékei iránt nő az érdeklődés, ami - tekintve a magyarországi vendégéjszakákat és a különböző rendezvényeket, fesztiválokat - a számokban is megmutatkozik. "Kíváncsivá tudjuk tenni a partnerországokban élő embereket a magyar kultúra iránt, s tesszük ezt néha ellenszélben is" - mutatott rá.


Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója elmondta, hogy az elmúlt év egyik kiemelkedő munkája az intézményi-hálózat bővítése volt, amely így a ljubljanaival együtt már 24 tagból áll. További intézménynyitás várható, de fontosnak tartja, hogy a bővítésnél szem előtt tartsák a fenntarthatóságot, valamint rendezzék a programokra és a fenntartásra fordítható költségvetés közötti visszásságot. A főigazgató kitért a kulturális és oktatási szakdiplomáciai hálózat rendezésének fontosságára, valamint a kihelyezett szakdiplomaták saját kulturális és oktatási büdzséjének visszaállítására is. A programokkal kapcsolatban kifejtette, hogy a széles választék egyedülálló lehetőséget biztosít a magyar kultúra értékeinek közvetítésére. A kínálatban szerepel a magyar kultúra teljes gazdagsága. Annak érdekében, hogy még frissebb, színesebb, innovatívabb képet tudjanak közvetíteni Magyarországról, művészeti tanács felállítását tervezik a Külgazdasági és Külügyminisztériummal – tette hozzá a főigazgató.


Az intézetigazgatók tájékoztatást adtak a magyar kultúra hangsúlyos külföldi megjelenítését bemutató magyar kulturális évadokról és fesztiválokról. Buslig Szonja beszámolt a pekingi Magyar hónapról, Romsics Gergely, az Amerikában is nagy sajtónyilvánossággal zajló New York-i Magyar modern – Moholy-Nagy programsorozatról, Tischler János a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad eddigi programjairól, valamint Kósa András a Bukaresti Magyar Filmhétről.


A kortárs magyar képzőművészet, fotóművészet zene- és táncművészet külföldi megjeleníthetőségének lehetőségeiről, a nemzetközi kulturális együttműködések alternatíváiról a hazai kiemelt kulturális intézmények vezetői közül néhányan kerekasztal-beszélgetés során vitatták meg a közelmúlt tapasztalatait és a továbblépés lehetőségeit. A beszélgetésen részt vett Kőrösi Orsolya ügyvezető igazgató (Mai Manó Ház, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ), Gőz László igazgató (Budapest Music Center), Szabó György menedzser-igazgató (Trafó), Káel Csaba vezérigazgató (Művészetek Palotája), Ledényi Attila ügyvezető igazgató (Art Market) moderátor: dr. B. Szabó Dezső nemzetközi igazgató (Balassi Intézet).

 

 

 

BI ig 20160706 2

 Szíjjártó Péter - miniszter, Külgazdasági és Külügyminisztérium (j), Hammerstein Judit - főigazgató, Balassi Intézet

Fotó: Soós Lajos, MTI 

 

Program:

09:30 Párniczky Quartet: Bartók Electrified, Nigun 

09:45 Köszöntők 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 

Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere
Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgató

10:45 Tárlatvezetés a Hajnalodik – 1956-2016 című kiállításon. 

A tárlatvezetést Simándi Irén történész, a kiállítás egyik kurátora és Czakó Zsolt grafikusművész, a kiállítás tervezője tartja.


11:15 A fesztiválok – évadok – tematikus hetek


Magyar hónap Pekingben
előadó: Buslig Szonja, a Balassi Intézet – Pekingi Magyar Kulturális Intézet

Modernity X Hungary - Moholy-Nagy programsorozat New York
előadó: Romsics Gergely, a Balassi Intézet – New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatója

Lengyelországi Magyar Kulturális Évad
előadó: Tischler János, a Balassi Intézet – Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója

Bukaresti Magyar Filmhét
előadó: Kósa András, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ igazgatója

14:00 A kortárs magyar képzőművészet, fotóművészet, zene- és táncművészet külföldi megismertethetőségének lehetőségei, nemzetközi együttműködések alternatívái –kerekasztal-beszélgetés

Résztvevők:
Kőrösi Orsolya ügyvezető igazgató (Mai Manó Ház, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ), Gőz László igazgató, (Budapest Music Center), Szabó György, menedzser-igazgató (Trafó), Káel Csaba, vezérigazgató (Művészetek Palotája), Ledényi Attila (Art Market)

Galéria:

 

677 1

 

677 3

 

677 2

 

Teljes galéria, klikk a képre: https://www.facebook.com/balassiintezet.hu/photos/?tab=album&album_id=1192195104155327

 

677 4

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
24
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség