Iratkozzon fel hírlevelünkre

IHRA rendezvény Bukaresten

Magyarország a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnökségét látja el 2015 márciusától, melynek keretében Magyarország Bukaresti Nagykövetsége, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet és a Zsidó Közösségi Központ Bukarestben is bemutatta 2015. október 8-án a Futballmágusok és labdazsonglőrök itthon és a nagyvilágban | Magyar-zsidó labdarúgók, edzők és az elit futball című interaktív kiállítást, a MAZSIKE és az MTK közös projektjét.


A házigazda Zsidó Közösségi Központ nevében Adrian Gueron igazgató köszöntötte a vendégeket, majd a kiállítás romániai bemutatását vállaló Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet igazgatója, Kósa András László kiemelte, hogy a 2013-ban megvalósított Történelem a pályán. Magyarország – Románia labdarúgómérkőzés nagy sikerrel mindkét országban bemutatott kiállítás után újra egy olyan sport-kultúrához kapcsolódó tárlatot mutatnak be a román fővárosban, amelyen olyan zsidó származású labdarúgók is felbukkannak, akik a román labdarúgás történelemkönyvébe is beírták nevüket.

A tárlat megnyitóján Takács Szabolcs miniszteri biztos, magyar IHRA-elnök kiemelte, nagyon fon-tosnak tartja, hogy az eseményre a Romániai Holokauszt Emléknapjának előestéjén került sor, ezzel is jelezve a Közép-Kelet-európai országok közös történelmi örökségét, hiszen a bemutatott 11 játékos között ketten erdélyi futballklubok élén is megfordultak. A kiállításon olyan zsidó származású magyar labdarúgókra, edzőkre emlékeztek, akik Magyarországnak sok dicsőséget hoztak, ennek ellenére egy részüket meggyilkolta az esztelen terror a második világháború idején. Úgy vélte, hogy a „Futballmágusok és labdazsonglőrök itthon és a nagyvilágban. Magyar-zsidó labdarúgók, edzők és az elit futball” című interaktív kiállítás közel áll az emberekhez és könnyen értelmezhető.

TakacsSzabolcs KosaAndrasLaszlo

Takács László, Európai Uniós ügyekért felelős államtitkár és Kósa András, a Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet igazgatója


Mihnea Constantinescu, román IHRA-elnök hangsúlyozta, hogy a jövő év márciusában kezdődő román IHRA elnökség során feltétlenül építeni szeretne a Magyarország által elindított projektekre. A kiállításhoz kapcsolódóan kiemelte, hogy Románia történelmében a nemzeti kisebbségi sportolók mindig is kiemelt szerepet töltöttek be, s a mostani kiállítás kiváló példája az együttműködésnek, egy olyan területen, amely hidat jelent a történelem és a jövőbeli közös terveink között. 

A kiállítás-megnyitón Izrael Állam bukaresti nagykövete, illetve több IHRA tagország nagykövete, államtitkárok, a Román Labdarúgó Szövetség és a Román Hivatásos Labdarúgó Liga képviselői is jelen voltak.

Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke személyes hangvételű hozzászó-lásában kiemelte, hogy gyorsan sikerült megtalálni a magyar féllel a közös hangot a kiállításnak a Zsidó Közösségi Központban történő bemutatása kapcsán, illetve a további együttműködés lehetőségei mellett saját egyesülete számára is követendő példaként említette a MAZSIKE és az MTK közös tárlatát.

Pompiliu-Nicolae Constantin, történész sportújságíró a romániai nemzetiségi sportolók 20. századi történelméről szóló előadásában kiemelte, hogy mint a régió minden országában, Romániában is a városi közegben induló sporttevékenységek elsősorban a városok életét meghatározó nemzeti ki-sebbségek körében volt jelentős, illetve a nyugati sportolási minta is kifejezetten a nemzetiségek kapcsán jelent meg a román társadalomban. Különválasztotta a két világháború közötti, az etnikai és nemzeti kisebbségekre építő szakaszt a kommunista időszak nemzetiségeket elnyomó, a kisebbségi sportolókat emigrálásra vagy az elnyomó intézményekkel együttműködésre kényszerítő időszakától.

Andreides Gábor, a kiállítás egyik szakmai előkészítője Weisz Árpádról tartott előadásában a Ma-gyarországról induló és Olaszországban fantasztikus sikereket elérő edzővé váló sportoló életútjáról beszélt. A fasiszta Olaszországból menekülő Weisz Árpádot Hollandiából hurcolták el a nácik, 1944. január 30-án Auschwitzban lelte halálát.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség