Iratkozzon fel hírlevelünkre

CENTRAL EUROPEAN JAZZ CONNECTION

2014. június 24., kedd, 19.00

Central European Jazz Connection

koncert

„Tinerimea Română” Nemzeti Művészeti Központ, Bukarest, Gutenberg u. 19.

 

A Visegrádi Négyek Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia regionális szervezete, együttműködésük célja e közép-európai országok gazdasági, diplomáciai és politikai érdekeinek közös képviselete, esetleges lépéseinek összehangolása.A Central European Jazz Connection együttes koncertjével ezt a sikeres együttműködést szeretnénk bemutatni Magyarország V4-es elnöksége kapcsán, amikor egyúttal átadjuk az elnökséget a szlovák félnek.
 
A koncertet közösen szervezzük Magyarország Bukaresti Nagykövetségével, a bukaresti Lengyel Intézettel, Cseh Nagykövetséggel, Cseh Intézettel és Szlovákiai Nagykövetséggel.

Belépés díjtalan.

Fellép:
Kuba STANKIEWICZ (Lengyelország) – zongora
Matúš JAKABČIC (Szlovákia) – gitár  
FEKETE-KOVÁCS Kornél (Magyarország)- trombita 
Tomáš BAROŠ (Csehország) – bőgő

Kuba STANKIEWICZ lengyel zongorista a bostoni Berklee College of Music-ban tanult Paul Schmeling és Ray Santisi irányításával. A Jan "Ptaszyn" Wróblewski és a Zbigniew Namyslowski együttesekkel debütált, amelyekkel két albumot készített (Open, Song of Innocence) és turnézott az Amerikai Egyesült Államokban, illetve Mexikóban. A The Oscar Peterson Award nyertese és a washingtoni The Thelonious Monk International Jazz Piano Competition verseny elődöntőse. Miután visszatért Lengyelországba, számos koncertet adott és turnén vett részt saját együttesével. 1993-ban a Northern Song albumát a Jazz Forum a legjobb lengyel jazzalbumnak jelölte. Olyan neves jazzmuzsikusokkal dolgozott, mint Darek "Oles" Oleszkiewicz, Piotr Baron, Piotr Wojtasik, Cezary Konrad, Scott Hamilton, Sheila Jordan, Harvie Swartz és mások.

                                                                                         photo credit: Michal Siergiejewicz


Matúš JAKABČIC szlovák gitáros és zeneszerző a bostoni Berklee College of Music-ban tanult, ahol jazzszerzeményeiért Charles Mingus díjat kapott. Mesterei között volt Herb Pomeroy, Greg Hopkins, Ken Pullig és Jon Damian. Aktívan érszt vesz a Gustav Brom Big Bandben, illetve a Czechoslovak Big Bandban. Jelenleg a Pozsonyi Nemzeti Konzervatórium jazz tanszékén tanít hangszerelést és vezeti a Conservatory Big Bandet. A Stop Time vezetőjeként turnézott az együttessel Európában, Algériában és Kubában, s az együttes 1998-ban I. díjat nyert a Karlovy Vary Jazzfesztiválon. 1993-ban a Szlovák Zenei Alap az Év Jazzmuzsikusának nyilvánította. Együttműködött a Szlovák Filharmonikus Zenekarral. Egy musical és három film zenéjét szerezte, illetve hangszerelte. Koncertezett, illetve hangfelvételt készített Párizsban, Varsóban és Bécsben.

                                                                                                  photo credit: Jena Simkova


FEKETE-KOVÁCS Kornél magyar trombitaművész a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán folytatta tanulmányait. Nemcsak hangszeres szólistaként, de zeneszerzőként és hangszerelőként is Európa-szerte elismert művész. Száznál több lemez elkészítésében volt részes szólistaként vagy együttműködésben.
Tagja volt a Studium Dixieland Band a Fortinbrass Kvintett, a Brass Age, az Oláh Kálmán Szextett és a Blacksmith Workshop zenekaroknak. A Budapest Jazz Orchestra alapítója, művészeti vezetője és szólistája 1998-tól 2005-ig. 2005 októberétől a Modern Art Orchestra vezetője. 2006 februárjában megalakította saját együttesét Fekete-Kovács Kornél Quintet néven. Pályája során olyan neves nemzetközi zenekarokban játszott, mint az IASJ Big Band Koppenhága, az EBU Big Band Amszterdam és Budapest, vagy a Brande International Music Workshop Orchestra, Dánia és az UMO Jazz Orchestra Finnország együttesben. Zeneszerzőként számos kisebb kompozíció mellett a Budapest Jazz Szvit szerzője, amely az első Budapest Jazz Orchestra számára íródott darab. A magyarországi bemutató után, a szerző dirigálása mellett, az UMO Jazz Orchestra előadásában, Helsinkiben is bemutatásra került. Másik szerzeményét, A Vándort, a Magyar Rádió felkérésére írta, amely később a Budapest Jazz Orchestra és David Liebman részvételével került lemezre. Számos hazai és külföldi fesztivál szereplője, olyan muzsikustársakkal, mint Dave Liebman, Johnny Griffin, Bob Mintzer, Peter Erskine, Herbie Mann, Merilyn Mazur, Kyle Gregory, Ray Anderson, Butch Lacy, Tony Lakatos, Mario Gonzi. 2000-ben és 2004-ben Artisjus díjjal, 2002-ben pedig az eMeRTon az Év Zeneszerzője díjjal tüntette ki.Tomáš BAROŠ cseh nagybőgős a fiatal jazzgeneráció képviselője. A Prágai Zenekollégiumban Květoslav Borovička volt tanára. 2003-ban az Év Szólistája díjjal tüntették ki az Ústí nad Labem-i International Jazz & Blues Festival-on, 2004-ben pedig a bostoni Berklee College of Music ösztöndíjasa volt. Neves művészekkel és zenészekkel dolgozott, mint például Peter Beets, Dennis Rowland, Pavel Wlosok, Pablo Held, Alex Sipiagin, Igor Buttman, Douglas Sides, Winand Gabor, Ryan Carnieux, Elsa Valle, Harry Sokal, Uwe Plath, Karen Edwards, Lubos Sramek, Klaudius Kovac, Jure Pukl, Milo Suchomel, Karel Ružička jr. és senior., Emil Viklický, Marián Ševčík, Ondřej Štveráček Quartet, Radovan Tariška Sextet, David Dorůžka, Ďuso Julius Baroš Quintet, Ondrej Krajňák Trio, Olga Škrancová Band, Bigband Gustava Broma, Bigband Matúša Jakabčice, Iva Bittova, George Mraz.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
20
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események