Iratkozzon fel hírlevelünkre

JÓTÉKONYSÁGI TURNÉ UKRAJNÁBAN

Nagy sikerrel, telt ház előtt mutatta be a Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című előadását a Magyar Állami Népi Együttes 2015. június 25-én Ivano-Frankivszkban, majd két nappal később – a tíz előadásból álló ukrajnai turné második szakaszának lezárásaként – Csernyivciben.

Mindkét előadás előtt Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója mondott rövid köszöntőt, amelyben egyebek közt kiemelte, hogy a Magyar Állami Népi Együttes előadássorozata a magyar kormány jelentős anyagi hozzájárulásával valósult meg, és jótékonysági célokat szolgált. Hangsúlyozta, hogy a fellépések a magyar nép, a magyar kormányzat Ukrajna iránti szolidaritását és támogatását fejezik ki a tánc és a zene nyelvén.

Az ivano-frankivszki előadáson a részvétel ingyenes volt, a nézők a megyei színházban kihelyezett urnákba dobhatták be adományaikat. A jótékonysági akció célja az Emberi Erőforrások Minisztériuma által finanszírozott magyarországi ukrán gyermeküdültetési program ukrajnai költségeihez való hozzájárulás volt. Csernyivciben belépőjegyek eladásaiból befolyt bevételeket a kelet-ukrajnai terrorellenes műveletben súlyosan megsérült, rászoruló katonák és önkéntesek között osztották szét. Az adományokat a megyei színházban tartott előadás után Olekszandr Fiscsuk, a Csernyivci Megyei Államigazgatási Hivatal elnöke adta át az érintetteknek, illetve hozzátartozóiknak a közönség vastapsa közepette.

Az ungvári külképviselet részéről az ivano-frankivszki előadáson Vida László konzul, első beosztott, a csernyivci fellépésen Bacskai József főkonzul, Vida László és Cseh Áron Gusztáv konzul vett részt.

Nyugat-ukrajnai tartózkodása során Hammerstein Judit Vida László konzul kíséretében ellátogatott Lembergbe is, ahol találkozott a Lembergi Magyarok Kulturális Szövetsége vezetőségével. A Balassi Intézet Főigazgatója ígéretet tett arra, hogy az intézet a jövőben nyelvkönyvekkel fogja támogatni a lembergi és az ivano-frankivszki vasárnapi magyar iskola munkáját.

 

(Képeinken balról jobbra: Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója; Vida László, Ungvári Magyar Konzul; Gergelyi Péter, a Lembergi Magyar Kulturális Szövetség alelnöke)

 

A vendégszereplés további célja, hogy bemutassa a magyar és az ukrán népek kulturális örökségét, elősegítse egymás jobb megismerését, és megerősítse a két népet összekötő kulturális szálakat, valamint biztosítsa a magyar nép együttérzéséről az ukrán népet az ország jelenlegi nehéz helyzetében.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események