Iratkozzon fel hírlevelünkre

Július 5. Nyílt nap a Balassi Intézetben


 

 

 

nyilt napMetszetek a kultúrdiplomácia világából címmel tart szakmai nyílt napot a Balassi Intézet 2012. július 5-én. A rendezvény kísérőprogramja a magyar kulturális diplomácia történetét bemutató kiállítás, melyet Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Csorba László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyit meg ünnepélyes keretek között.

Immáron hagyománnyá vált, hogy évente két igazgatói értekezletet szervez a Balassi Intézet, melynek keretében a külföldi magyar intézetek igazgatói, a Balassi Intézet munkatársai, a magyar kulturális szféra meghatározó személyiségei zártkörű rendezvény keretében találkoznak. A 2012. július 5-i nyílt nap koncepciója ezzel a tradícióval kíván szakítani megőrizve és továbbgondolva a korábbi értekezletek pozitív elemeit, ugyanakkor új alapokra helyezve a nap tartalmát, üzenetét, struktúráját.

A nyílt napon a párbeszédé a főszerep, melyre az öt, különböző témakörben meghirdetett vitaindító előadás és kerekasztal-beszélgetés ad lehetőséget. A témák: Kína – mítoszok és valóságmorzsák; a ReConnect Hungary Program – a Balassi Intézet és a nagyvilág magyarsága; a Publishing Hungary Program – magyar jelenlét a nemzetközi könyvvásárokon; a sport és a kultúrdiplomácia kapcsolata; magyar kreativitás divattervezés a nemzetközi porondon.

A nyílt nap záróeseményeként Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Csorba László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója ünnepélyes keretek között nyitja meg a Kulturális hídfőállások – A magyar kulturális diplomácia története című kiállítást.

A tárlat a 85 éve született, „a külföldi magyar intézetekről és a magas műveltség célját szolgáló ösztöndíjakról" szóló 1927. évi XIII. törvénycikk
életbelépésétől mutat rá a magyar kultúrdiplomácia jelentősebb eseményeire.

A nyílt napra mindazokat várjuk, akiket érdekel a magyar kultúra nemzetközi jelenléte, az idei év kiemelt eseményei, a Balassi Intézet hálózatos működésére.

 

Részletes program

 

08:30          Regisztráció

09:15          Köszöntő - Dr. Hatos Pál főigazgató, Balassi Intézet

09:30          Salát Gergely: Kína – mítoszok és valóságmorzsák vitaindító előadás és kerekasztal-beszélgetés

LEÍRÁS

Az előadás célja a mai, modern Kína valós, de sokszínű arcának bemutatása. Salát Gergely Kína-szakértő szeretné eloszlatni a Kínával kapcsolatos, sokszor információhiányon alapuló mítoszokat.

Moderátor: Révész Ágota (sanghaji szakdiplomata)

Résztvevők: Salát Gergely (Kína-szakértő), Földes Péter (volt diplomata), Simon Adrienn (tolmács)

11:00           Kávészünet

11:20           ReConnect Hungary – a Balassi Intézet és a nagyvilág magyarsága előadás és kerekasztal-beszélgetés

LEÍRÁS

A Balassi Intézet kiemelt jelentőségű feladata a külhoni magyarság támogatása a kulturális identitás megtartásában, a magyar nyelv és kultúra újabb generációknak történő továbbadásában. Az Intézet nemcsak a Kárpát-medence magyarságának igényeit kívánja szolgálni, hanem a távolabb élő, európai és tengerentúli magyar közösségekét is.

2012. július 9–14. között kerül megrendezésre a hétvégi magyar iskolák világtalálkozója, amely egyszerre szolgálja a világban működő hétvégi magyar iskolák kapcsolatépítését, módszertani erősítését, valamint a diaszpórában dolgozó magyartanárok élményszerű találkozását az anyaország legfrissebb kulturális eseményeivel, eredményeivel. A világtalálkozó során bemutatjuk származásnyelvi oktatócsomagunk újabb
kiadványát: Ünnepeljünk együtt! (Balassi Füzetek II.).

A ReConnect Hungary – Magyar Birthright Program keretében 2012 augusztusában 12 magyar származású fiatal felnőtt érkezik az USA-ból Magyarországra, hogy megerősítsék magyarságtudatukat, és baráti, illetve szakmai kapcsolatokat alakítsanak ki az anyaországban. A Balassi Intézet észak-amerikai partnerével, a Washington D.C.-ben bejegyzett Kossuth Alapítvánnyal közösen indítja el a programot, számítva más hazai és külföldi szervezetek bekapcsolódására.

A Balassi Intézet budapesti oktatási központjában évi 14.000 nyelvórát tartunk külföldiek és magyar származású tanulók számára, emellett több mint 30 külföldi egyetemre küldünk vendégtanárokat, akik több mint ezer diákot tanítanak évente. Mindegyik oktatási formában, képzési programban a kétféle célcsoportnak megfelelő speciális módszertan szerint oktatjuk a magyart mint idegen nyelvet, illetve származásnyelvet.

Előadó: Maróti Orsolya, Magyar nyelvi Tagozat, vezető,
Masát Ádám, Hungarológia Tagozat, vezető

A külföldi magyar intézetek lehetőségei

A magyar nyelv oktatása a legtöbb külföldi magyar intézet kínálatában is szerepel, egyre nagyobb érdeklődésnek örvendve, egyre több kurzust indítva. A külföldi magyar intézetek kiemelt feladata a helyi magyar közösségek megszólítása.

Moderátor: Aszalós Zoltán (ReConnect Hungary, projektvezető)

Résztvevők: Kollai István (Pozsonyi Magyar Intézet, igazgató), Pászthy Beáta (Londoni Magyar Kulturális Központ, igazgató)

12:00           Ebédszünet

14:00           Vásárra visszük a magyar irodalmat – a Publishing Hungary program bemutatása

előadás és kerekasztal-beszélgetés

LEÍRÁS

A Publishing Hungary program 2012–2014 között a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, és a magyar irodalom külföldi népszerűsítését tűzi célul évi 10-12 nemzetközi könyvvásáron való megjelenéssel, melyeken a magyar művek, szerzők és kiadók lehetőséget kapnak a nemzetközi bemutatkozásra. Az előadás a program céljairól és a 2012-es vásárok helyszíneiről, az eddig megrendezett vásárokról, illetve az őszi vásári programról szól, sok képpel. A kerekasztal résztvevői a magyar irodalom külföldi elismertségéről, a feladatokról és a lehetőségekről beszélgetnek.

Előadó: Szabó Zsuzsanna (projektvezető)

Moderátor: Kiss Szemán Róbert (Prágai
Magyar Intézet, igazgató)

Résztvevők: Dragomán György (író), L. Simon László (kulturális államtitkár, EMMI), Morcsányi Géza (Magvető Kiadó, igazgató), Oplatka András (újságíró), Szilágyi István (író).

15:00           Labda a kiállítóteremben? – Sport és kultúra kar-karöltve

LEÍRÁS

A jó gyakorlat, valamint az elért sporteredmények szélesebb körben való megismertetése a Külföldi Magyar Intézeteknek célja a 2012-es „sport év" során. Célunk bemutatni az eddig lezajlott rendezvényeket, a sport és kultúra kapcsolatát, melynek sikere pozitívan hatott intézetink megítélésére.

Moderátor: Szabó Dezső (Balassi Intézet, Nemzetközi Igazgatóság, igazgató)

Résztvevő: Szabó Lajos (Sportmúzeum igazgató); Rieger Johanna (MTVA kulturális osztály szerkesztője); Molnár Antal (Római Magyar Akadémia, igazgató)

16.00           Kávészünet

16.30           Gombold újra! Divat a magyar

LEÍRÁS

Újra és újra gomboljuk, mindig egy kicsit másként, növekvő kreativitással. Többek között divatfotóztunk New York-ban és idén ősszel Újra gomboljuk Brüsszelben, a helyi Magyar Intézetek segítségével, mert Divat a magyar!

Előadó: Böszörményi Nagy Gergely (Design Terminal, kreatív igazgató)

18:00           Kiállítás-megnyitó

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
20
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események