Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kabdebó Tamás könyvbemutatója

No Matter Where I Am, I See the Danube
Kabdebó Tamás új könyvének bemutatója Londonban

Dr. Kabdebó Tamás legújabb angol nyelvű könyvének sikeres bemutatójára a Londoni Magyar Kulturális Központban 2012. május 2-án került sor. Az önéletrajz, amely a dublini székhelyű Phaeton Publishing gondozásában jelent meg, a No Matter Where I Am, I See the Danube (Bárhol legyek, a Dunát látom) címet viseli.

Kabdebó Tamást John O'Dwyer, a Phaeton Publishing kiadó igazgatója mutatta be a közönségnek, majd a könyv kapcsán a szerző beszélt kalandokban gazdag életéről. A közönség a szerző lányának, Kabdebó Lily-nek és Nádasi Myrtill, kiváló színésznőnek csodálatos tolmácsolásában élvezhették a könyv egy-egy részletét. Az emlékezetes könyvbemutatót dedikálás zárta, amely során a vendégek kötetlenül beszélgethettek a szerzővel. Az eseményen jelen voltak a nagy-britanniai magyar közösség jeles képviselői: Sárközi Mátyás, Neményi Ninon, Gömöri György, akik egyben Kabdebó Tamás pályatársai is. De megjelentek olyan távoli országokból származó vendégek is, mint például Brit-Guyana, ahol Kabdebó Tamás évekig élt és dolgozott.

Kabdebó Tamás önéletrajzi könyvének, a No Matter Where I Am, I See the Danube (Bárhol legyek, a Dunát látom) előszavát Göncz Árpád ezekkel a sorokkal nyitja:

E könyv szerzője Írország egyik legjelentősebb egyetemi könyvtárának emeritus igazgatója. Dunamenti szülővárosa és mostani írországi otthona között harminchárom városban élt. Kabdebó Tamás így igazi világpolgár.

A történelem vihara sodorta e kozmopolita létbe. Hazáját kétszer igázta le ellenséges hadsereg, aminek következtében százezrek menekültek el Magyarországról és kényszerültek otthont teremteni maguknak a világ más tájain.

A Londoni Magyar Kulturális Központ számára nagy megtiszteltetés, hogy a nagy-britanniai bemutatóhoz otthont biztosított.

Dr. Kabdebó Tamás több mint 40 könyv szerzője és ugyanennyinek a fordítója. Munkásságáért számos irodalmi és egyéb kitüntetésben részesült: többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend, a Péterfy Életműdíj (Péterfy Life Achievement Award), Füst Milán Fordítói Díj és a Nemzetközi Költészeti Díj tulajdonosa.

Dr. Kabdebó Tamás 1934-ben Budapesten született és az 1956-os forradalom után menekült nyugatra. Élt Nagy-Britanniában, ahol a Westminster Egyetem könyvtárát igazgatta, Brit-Guyana-ban a Georgetown-i Egyetemi Könyvtárat vezette, végül Írországban telepedett le, ahol a Maynooth Egyetemi Könyvtár igazgatója lett.

A Phaeton Publishing kiadó 2007-ben kezdte meg tevékenységét Dublinban. A kiadó elsődleges törekvése a minőségi és igényes kivitelű könyvek kiadása. Fókuszában a nemzetközi témák és a gondolkodni vágyó olvasók állnak.

A rendezvényen készült fényképek albumát a Facebook oldalunkon lehet megnézni. 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Magyar Katolikus Misszió | 42, rue Albert Thomas 75010 Paris
2019. okt. 05. - okt. 05.
Bábszínház és bábkészítő workshop
Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség