Iratkozzon fel hírlevelünkre

Hungarológiai képzés

 

Figyelem!

A hungarológiai képzés információi már az új weblapon érhetők el:

https://balassischolarship.kormany.hu/leiras-hungarologiai-kepzes

______________________________________________________

 

A 2017/2018-as tanévre szóló pályázati felhívás elérhető itt!

Hungarológia Tagozat
Letölthető dokumentumok

A komplex magyar nyelvi és hungarológiai képzés a Balassi Intézet 10 hónapos ösztöndíjas képzése. A programot olyan külföldi, nem magyar anyanyelvű egyetemi hallgatók és fiatal, 35 évnél nem idősebb diplomások számára hirdették meg, akik hungarológiai vagy hungarológiával érintkező tanulmányokat folytatnak, illetve folytattak, és a jövőben is a magyar nyelv és kultúra megismertetésével kívánnak foglalkozni. A program a Pécsi Tudományegyetemnek a Balassi Intézetbe kihelyezett, kreditrendszerű részképzéseként működik. A 10 hónapos akkreditált egyetemi részképzés 26-55 ECTS-típusú kredit megszerzését teszi lehetővé, a program sikeres elvégzését a Pécsi Tudományegyetem abszolutórium kiállításával igazolja. A képzés három különböző tanmenet szerint folyik, a három tanmenet a hallgatók eltérő nyelvtudásához alkalmazkodik.

A képzés időtartama

A szeptembertől júniusig tartó képzés két szemeszterből áll. Mindkét szemeszter 13/15 hetes szorgalmi időszakkal kezdődik (heti 28-32 tantermi órával) és négyhetes vizsgaidőszakkal zárul.

A magyar nyelv és a hungarológiai tárgyak oktatása

A program egyik fő célja, hogy a hallgatók a magyar nyelv elsajátításában jelentős lépést tegyenek, ezért - az induló nyelvi szint függvényében - 12-28 nyelvi órán vesznek részt hetente. A nyelvoktatás 8-10 fős csoportokban zajlik, és államilag akkreditált, közép, illetve felsőfokú nemzetközi ECL nyelvvizsgával zárul. Erről a hallgatók angol és magyar nyelvű bizonyítványt kapnak.

Az induló nyelvi szint határozza meg, hogy a hallgatók milyen mélységben és tantárgystruktúrában tanulnak hungarológiai tárgyakat. A hungarológiai szaktárgyak oktatása egyetemi jellegű előadások és szemináriumok formájában valósul meg. A hungarológiai kurzusok a magyar kulturális örökségről és a mai Magyarországról adnak átfogó, sokoldalú ismereteket. A kötelező előadások és szemináriumok témakörei: történelem, szépirodalom, nyelvészet, néprajz, művészet- és zenetörténet, természetföldrajz, valamint a mai társadalom, gazdaság, kultúra és politikai rendszer. A hallgatók egyéni érdeklődésüknek megfelelően választható szemináriumokon is részt vesznek. Választható témakörök többek között a történelem, irodalomtörténet, kortárs irodalom, műfordítás, szakfordítás, nyelvészet, színháztudomány, filmtörténet.

Jelentkezés a képzésre

A képzésre nem magyar anyanyelvű külföldi állampolgárok jelentkezhetnek, akik egyetemi hallgatók vagy már felsőfokú diplomával rendelkeznek, és még nem töltötték be a 35. életévüket. Tanévenként 30-40 hallgató ösztöndíjas képzésére van lehetőség, a programban azonban önköltséges módon is részt lehet venni. A hungarológiai képzésre a Magyar Ösztöndíj Bizottság magyarországi graduális egyetemi részképzésre vonatkozó pályázatával is lehet jelentkezni.

Részletes jelentkezési információk a letölthető dokumentumok oldalon találhatók.

 

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt - Támogatás

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott programjaink:

- IV. Hungarológiai és Információtechnológiai Konferencia
- Három argentin hallgató nemzeti identitását erősítő magyarságismereti tanulmányának támogatása

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
10
Július
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események