Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyarságismereti képzés

 

Figyelem!

A magyarságismereti képzés információi már az új weblapon érhetők el:

https://balassischolarship.kormany.hu/leiras-magyarsagismereti-kepzes

__________________________________________________________

 

A 2017/2018-as tanévre szóló pályázati kiírás elérhető itt!

Hungarológia tagozat

Letölthető dokumentumok

A komplex magyar nyelvi és magyarságismereti képzés célja, hogy segítse a diaszpórában élő magyar származású fiatalok magyar identitásának erősítését. Ezt a célt egyfelől a nyelvtudás fejlesztésével, másfelől a magyar kultúrára és Magyarországra vonatkozó korszerű tudásanyag átadásával kívánja elérni. A Magyar Oktatási Minisztérium és a Felnőttoktatási Akkreditációs Tanács által jóváhagyott 10 hónapos képzés sikeres elvégzését a Balassi Intézet bizonyítvány kiállításával igazolja. A képzés két eltérő tanmenet szerint folyik, a tanmenetek a hallgatók eltérő nyelvtudásához alkalmazkodnak.

A képzés időtartama

A 10 hónapos képzés két szemeszterből áll. Mindkét szemeszter 13/15 hetes szorgalmi időszakkal kezdődik (heti 28 tantermi órával) és négyhetes vizsgaidőszakkal zárul.

A magyar nyelv és a hungarológiai tárgyak oktatása

A nyelvtudás intenzív fejlesztése heti 14/28 órában, 5-10 fős csoportokban történik. A nyelvi képzés államilag akkreditált, nemzetközileg elismert ECL nyelvvizsgával zárul (alap-, közép-, illetve felsőfok). A magyarságismereti kurzusok a magyar kulturális örökségről és a mai Magyarországról adnak átfogó, sokszínű ismereteket. A kötelező előadások és szemináriumok témakörei: történelem, szépirodalom, nyelvészet, néphagyományok, művészet- és zenetörténet, természetföldrajz, valamint a mai társadalom, gazdaság, kultúra és politikai rendszer. A szükséges nyelvtudással rendelkező hallgatók egyéni érdeklődésüknek megfelelő választható szemináriumokon is részt vesznek. Választható témakörök többek között a történelem, irodalomtörténet, kortárs irodalom, nyelvészet, műfordítás, szakfordítás, színháztudomány, filmtörténet.

Jelentkezés a képzésre

A képzésre a diaszpórában - Magyarországgal nem szomszédos államokban - élő, magyar származású, 18-35 éves fiatalok jelentkezhetnek. Tanévenként 30 hallgató felvételére van lehetőség. Részletes jelentkezési információk a letölthető dokumentumok  oldalán találhatók. A pályázat meghirdetését és elbírálását a Külföldi Magyar Cserkészszövetség által irányított Teleki Pál Alapítvány végzi.

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt - Támogatás

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott programjaink:

- IV. Hungarológiai és Információtechnológiai Konferencia
- Három argentin hallgató nemzeti identitását erősítő magyarságismereti tanulmányának támogatása

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események