Iratkozzon fel hírlevelünkre

A tanév programjai (2015-2016)

2015 szeptemberében elkezdődött a Műfordító kurzus munkája. A hallgatók: Magdalena Garbacik (Lengyelország), Maya Kalmykova (Oroszország), Liwia Klosinska (Lengyelország), Elena Kosilova (Oroszország), Linda Ouma (Kenya), Berit Puidet (Észtország), Alina Shcheglova (Oroszország), Lukasz Woinski (Lengyelország).

Az oktatók:

Dánél Mónika (kortárs próza)
Garai Judit (dráma)
Margócsy István (19-20. századi magyar irodalom)
Morvay Zsuzsa (magyar nyelv)
Rácz Péter (műfordítás)
Sipos Linda (magyar nyelv)
Szűcs Teri (költészet)

A tanév első közös programja volt, hogy kirándultunk a János-hegyre. Ott készültek az alábbi képek:

Totth Benedek íróval és műfordítóval 2015. december 7-én találkozott a műfordító csoport. Elsősorban a Holtverseny című regényének különös szubkultúrája és nyelve volt a téma. De mivel a szerző műfordító is, a hallgatók sokat kérdeztek a műfordítás műhelytitkairól is.

A műfordító kurzus hallgatói 2016. január 8-15. között dolgoztak a balatonfüredi Fordítóházban: a mestermunkájuk nyersfordítását és egy munkanaplót készítettek. A csoport tájékozottságára, ismereteinek mélységére és jó képességeikre jellemző, hogy mindnyájan igen nehéz szövegeket választottak (részleteket Szép Ernő, Nádas Péter, Darvasi László, Ambrus Judit, Mészöly Miklós, Fenyő Miksa, Kiss Tibor Noé és Mándy Iván műveiből). Közben munkanaplót is vezettek, amelyből néhányat itt közlünk.

A február 1-én kezdődött második félév lendületes fordítási munkával kezdődött. A megszokott munkák mellett kísérletképpen heti egy alkalommal versfordítással is foglalkoznak Imreh András irányításával. A három orosz hallgató január végén részt vett a Fordítóház által szervezett egyhetes orosz szemináriumon, ahol munkalehetőségként magyar ifjúsági irodalom iránt érdeklődő orosz könyvkiadónak készíthettek próbafordítást.

2016. március 7-én a csoport első íróvendége Parti Nagy Lajos költő, író volt, aki hosszan válaszolt a hallgatók kérdéseire.

Minden hallgatónak várhatóan nagy élmény lesz az április 7-8-ra tervezett találkozó, amelyet a kurzus 10 éves jubileumára szerveztünk. Az eddigi 92 hallgatóból mintegy 40-en jelezték részvételüket, számos tanár és konzulens is jelen lesz. A résztvevők előadások, beszélgetések során fogják feleleveníteni "balassis" élményeiket.

A találkozó  valóban nagy élmény volt a mintegy 40 hallgatónak, akik az elmúlt tíz év különböző évfolyamairól érkeztek, de az oktatóknak, konzulenseknek is. Az NKA támogatásával létrejött  kétnapos mini konferencia lehetőséget adott előadásokra, írók és fordítók találkozására, az egymást nem ismerő volt hallgatók ismerkedésére, régi fotók nézegetésére. Mindenkinek köszönjük a részvételt!

 

A félév második író vendége 2016. május 3-án Ambrus Judit volt, aki Isten konditerme című regényének írói műhelytitkairól és fogadtatásáról beszélt a hallgatóknak. 

 

Bár a műfordítóversenyen csak a hungarológus hallgatók vehetnek részt, mégis érdemes hírt adni itt is a versenyről. Elsősorban azért, mert a résztvevők közül szeptembertől többen a műfordító kurzus hallgatói lesznek. 2016. május 17-én volt az eredményhirdetés. Eszerint a 16 pályázó közül Monika Lipka nyerte el az első helyet: jutalma egyhetes tartózkodás a balatonfüredi fordítóházban. A második helyezés 30 ezer forintos könyvutalványt ért, akik megosztva kapták: Viktoriia Khalimonova és Maria Zolotareva.  A harmadik helyezettek elismerése 20 ezer forintos könyvutalvány megosztva: Kareem Gemaldin és Katarzyna Lukacs között. Meghívott vendégünk ebben az évben Mészáros Tünde műfordító volt, aki szlovákból, angolból, németből fordít magyarra, és műfordítóvá válásáról beszélgettünk vele. A Pagony, a Noran Libro, a Kalligram,a Móra, a Műút és az Alexandra könyvkiadók jóvoltából minden résztvevő szép könyvcsomaggal térhetett haza. 

A 2015/16-os tanév a diplomák átadásával, az egész év értékelésével zárult június 14-én (öt kitűnő, két jeles és egy jó érdemjegy került az oklevelekre). A hallgatók, a tanárok és a konzulensek is összegezték az egész évi munkát. Utóbbiak örömmel állapították meg, hogy ez az évfolyam kiemelkedőt nyújtott  az egész év során. Akik búcsúztak: Magdalena Garbacik, Maya Kalmykova, Liwia  Kłosińska, Elena Kosilova, Linda Ouma, Berit Puidet, Alina Shcheglova, Lukasz Woinski.

 

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Magyar Katolikus Misszió | 42, rue Albert Thomas 75010 Paris
2019. okt. 05. - okt. 05.
Bábszínház és bábkészítő workshop
Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség