Iratkozzon fel hírlevelünkre
Kiadványok

(N)Ők is hősök - Magyar nõi sorsok az I. világháborúban

Nok is hosok hu en 200Az első világháború volt az első modern háború. Abban az értelemben is, hogy nem csupán a hadseregeknek kellett meg küzdeni egymással, hanem a hadviselő felek igyekeztek egész társadalmukat mozgósítani a győzelem érdekében.

Ezért a háború Magyarország számára sem csak a hadköteles korú férfiak részvételével zajlott, hanem részt vett benne az akkori országban élt mintegy 11 millió nő is.

A budapesti Balassi Intézetben 2015. december 9-e és március 8 között látható kiállítása és a jelen kiadvány az ő küzdelmes helytállásukat kívánja néhány jellemző részlet segítségével bemutatni.

Bővebben...

Balassi Intézet Évkönyv - 2015

Balassi Intezet Evkonyv 2015 200A Balassi Intézet 2015-ben is rendkívül sokszínű és izgalmas programmal várta a magyar kultúra és tudomány iránt érdeklődőket idehaza és szerte a világban.

Jelen kiadványunk célja, hogy az Intézet rendkívül változatos és szerteágazó programjai ne csak külföldön legyenek ismertek, hanem idehaza is eljusson a szakemberekhez és az érdeklődőkhöz az információ a külföldi és a haza eseményekről.

A kiadvány díjmentes letöltése: Balassi Intézet Évkönyv | 2015 pdf

Bővebben...

Nemzeti évfordulóink 2016

Nemzeti Evforduloink 2016 borito

Jelen kiadványunk a Balassi Intézet által gondozott sorozat tizenharmadik kötete. A Nemzeti évfordulóink összefoglaló válogatása évenként bemutatja a kultúra, a tudomány, a közélet, valamint a sport különböző területeinek jeles hazai évfordulóit, és rövid kitekintés keretében ismerteti az európai uniós és a környező országok legfontosabb emlékéveit is. Ezzel elsősorban a kultúra és az oktatás területén működő intézmények és civilszervezetek munkájához kívánunk tájékoztatást, segítséget nyújtani.

A kötetet gondozó Balassi Intézet a magyar művelődés nemzetközi kapcsolatrendszerének nemzeti intézménye, mely – a német Goethe-Instituthoz, az angol British Councilhoz vagy a spanyol Instituto Cervanteshez hasonlóan – szakmai irányító központként működik.

Alapvető célkitűzése, hogy közös értékeinket nemzetközi szinten megismertesse, a magyarság jó hírét eljuttassa a nemzetek közösségébe, valamint a határon inneni és túli magyarság kulturális értékeit és kapcsolatait ápolja és építse. A Balassi Intézet hitvallása szerint a kultúra a nemzetek közötti egyenrangú kapcsolatok leghatékonyabb eszköze, és kiemelt figyelmet fordít a közép-európai népek kultúrájának nemzetközi megismertetésére.

Bővebben...

Játssz velünk!

Jatssz velunk Cover 200A Balassi-füzetek ötödik kötetével jelentkezik a Balassi Intézet. Mostanra már sokan használják kiadványainkat, ám engedjék meg, hogy röviden bemutassuk a füzetek megjelentetésével kapcsolatos elképzeléseinket azok számára is, akik először találkoznak sorozatunk köteteivel.

Hogyan született a sorozat ötlete?

A magyar mint idegen nyelv oktatás terén nagy tapasztalattal rendelkező kollégák egyrészt külhoni magyar pedagógusoknak tartott továbbképzéseken, másrészt ösztöndíjjal nálunk tanuló magyar származású fiatalok oktatása során fedezték fel, hogy a külföldön felnőtt magyar fiatalok nyelvhasználata (az ún. származásnyelv) egészen más tananyagbeli és módszertani feladatokat állít a pedagógusok elé, mint amivel egy spanyol, cseh, vagy holland nyelvtanuló esetében találkoznak.

Bővebben...

Mesélj nekem!

meseljnekem 200

A külföldön élő 7-14 éves magyar származású gyerekeknek készült tananyagunk. Reméljük, hogy szeretni fogják majd azok a diákok, akiknek elsősorban csak családjukkal és barátaikkal van lehetoségük magyarul beszélni.

A magyar nyelvi 
fejlesztést célzó érdekes feladatokat a délutáni és hétvégi magyar iskolák számára készítettük, de ha csak családi körben van lehetoségük arra, hogy a gyerekekkel tanuljanak, akkor is érdemes kiadványainkat használniuk.

A Balassi-füzetek sorozatának Mesélj nekem! című kötete a magyar népmesék világát hozza közel a külhoni magyar gyerekekhez. A népmesék régies szövegét egy kicsit egyszerűsítve igyekeztünk érdekes olvasmánnyá tenni. Azt reméljük, hogy játékos szövegértési gyakorlatainkat is hasznosnak találják majd.

Bővebben...

Nemzeti évfordulóink 2015

Nemzeti vfordulink 2015 image2015-ben két olyan kiváló személyiségnek állítunk emléket, mint Semmelweis Ignác, a magyar szülészorvos, az anyák megmentője és Rómer Flóris, a magyar régészet atyja.

Semmelweis Ignác kivételes orvos és tanár volt. Nagysága abban mutatkozott meg, hogy ő fedezte fel az első fertőzést megelőző eljárást a szülészetben és a sebészetben. Élete  végéig küzdött minden lehetséges eszközzel az elfogadtatásáért. Kollégái közül csak kevesen ismerték el a forradalmi újítást és ezért szinte nem is alkalmazták módszerét. Csak halála után tudta a tudomány eredményeit alátámasztani, amely aztán az egész  világon elismerté vált. Semmelweis Ignác gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseinek 1847 és 1861 között nyomtatott formában megjelent egyes dokumentumait 2013-ban az UNESCO világemlékezet részévé nyilvánította.

Ebben az évben még egy jelentős évfordulót ünneplünk, Rómer Flóris születésének bicentenáriumát. „A magyar régészet atyja” igazi polihisztor volt. Nemcsak a honfoglaláskori emlékek feltárásában vannak elévülhetetlen érdemei, de néprajzi gyűjtőmunkái is jelentősek. Ő hozta létre Győrben az első vidéki múzeumot és indította el a régészképzést Magyarországon.

 

Bővebben...

ESEMÉNYNAPTÁR


2017
23
Június
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Párizsi Magyar Intézet | 92, rue Bonaparte 75006 Paris
2017. jún. 29. - jún. 29.
Visegrádi négyek koncert az Airis Quartet előadásában
Párizsi Magyar Intézet | 92, rue Bonaparte 75006 Paris
2017. júl. 01. - júl. 01.
Párizsi Magyar Baba-Mama-Papa Klub
Párizsi Magyar Intézet | 92, rue Bonaparte 75006 Paris
2017. júl. 01. - júl. 01.
Süti és teaház Katival