Iratkozzon fel hírlevelünkre
Kiadványok

Lengyelországi Magyar Kulturális Évad záró kiadványához

2016 tavaszán olyan átfogó magyar kulturális programsorozatot indítottunk Lengyelországban, amely nemzeteink történetében egyedülállónak tekinthető.

Közel húsz hónapon át sok száz rendezvénnyel, számos újszerű kezdeményezéssel mutattuk be a magyar kultúra sokszínűségét, hagyományos értékeit és legújabb törekvéseit a lehető legszélesebb közönséget megszólítva – a Tátrától a Balti-tengerig, a Bugtól az Oderáig.

A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad legkiemelkedőbb pillanatait eleveníti fel ez a kiadvány.

Bővebben...

Kölcsönös Átszövődések kiadvány

 A Kárpát-medence tudományossága és tudományos utánpótlása is szerves egységként működik, egy-egy régió kutatási eredményei a többi térségben is kamatoztathatóak, egy-egy kérdéskör teljes feltárásához mindegyik területnek hozzá kell járulnia. Jelen kötetben is, amely válogatás a 2016. március 4-én Debrecenben megrendezett PhD-konferencia előadásaiból, tetten érhetőek kölcsönös átszövődések. A tanácskozásnak valójában ez az egyik legfontosabb hozadéka, hogy a fiatal kutatók egymás munkájából merítve, inspirálódva, a hallottakat továbbgondolva újabbnál újabb kérdéseket tesznek fel. Külön öröm, hogy a szerzők évről évre bemutatkoznak e rendezvényen, s az évente megjelenő kiadványok fejlődésüket is kiválóan szemléltetik.
Mind a konferenciát, mind a kötetet a tematikai sokszínűség jellemzi. Vrábel Tünde a szerencse-toposzt állítja kutatásai középpontjába, Balázs Aletta Júlia kép és szöveg viszonyát vizsgálja Inczédi József művében, Szitás Andrea a Komáromi Tudós Társaság jelentőségére hívja fel a figyelmet, Major Imre Szindbád alakjához mint mitikus 

Bővebben...

Modernizmus Magyarországon 1900–1930 kiállítás kiadvány

A magyar festészet egyik jelentős korszakát bemutató, reprezentatív, több mint száz festményt felvonultató tárlat nyílt 2017. szeptember 22-én a Varsói Királyi Vár Múzeumában Modernizmus Magyarországon 1900–1930 címmel.

A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad 2016-2017 másféléves programsorozatának kiemelkedő kiállítása nemcsak a Nyolcak művészcsoport műveit mutatja be: az Aktivisták és a Ma folyóirat körének azon alkotóit is megismerheti a közönség, akikhez a Nyolcak több művésze is kapcsolódott.

A nagyszabású kiállítás a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet, a Varsói Magyar Kulturális Intézet, a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria együttműködésével, a Varsói Királyi Vár Múzeum aktív közreműködésével valósult meg.

Bővebben...

Közös Úton – Budapest és Krakkó a Középkorban kiadvány

A Krakkói Történeti Múzeumban „Közös úton - Budapest és Krakkó a középkorban” címmel nyílt kiállítás 2017. június 5-én.


Az eseményen Tarlós István főpolgármester is részt vett. A Budapesti Történeti Múzeum és a Krakkói Várostörténeti Múzeum együttműködésével létrejött tárlat a két város fejlődését mutatja be a 9. századtól a 17. század elejéig. Amint a címe is utal rá, Krakkó és Budapest az említett időszakban szinte ugyanazt az utat járta be, időnként találkozva, időnként eltávolodva egymástól. A kiállítás a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében valósul meg.


Krakkó és Buda a középkorban Európa jelentős városai közé tartoztak: Nürnberggel, Milánóval, Rómával egyenrangúként tekintettek rájuk. 

 

Bővebben...

Hungarian Love – Néprajzi Kiállítás kiadvány

A Hungarian Love – „Szerelem, párválasztás és erotika a magyar népi kultúrában” című néprajzi kiállítás 2017. május 19. és 2017. augusztus 31. között látogatható a varsói Néprajzi Múzeumban (Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie). A tárlatot a múzeum a Varsói Magyar Kulturális Intézettel együttműködve rendezi meg. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumtól kölcsönzött kiállítás a magyar paraszti társadalom szerelmi szokásait, valamint a párválasztás és a lakodalom tárgyi világát mutatja be, sőt foglalkozik a szexualitás témakörével is. A kiállítás három idősíkot ölel fel: a hagyományos paraszti kultúra mellett a szocializmus átalakuló világa és napjaink individualizálódott társadalma is megjelenik a kiállított tárgyakban.


A hagyományos paraszti társadalom a két nem érintkezését részletesen szabályozta. A szerelemhez, házassághoz és szexualitáshoz való viszony azonban nemzetiségenként, felekezetenként és tájanként is változott.

Bővebben...

A Lengyelek a Barátaink – A magyarok és a Varsói Felkelés 1944

Az 1944-ES Varsói Felkelést támogató magyar honvédek tiszteletére avatott emlékmű ünnepségére készűlt kiadvány.

 

A lengyel főváros központjában, a lengyel szejm és a magyar nagykövetség közelében, a varsói Magyar Kulturális Intézet kezdeményezésére állított emlékmű leleplezésén részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Michal Dworczyk, a lengyel nemzetvédelmi tárca államtitkára, valamint Jaroslaw Szarek, az emlékmű költségeit fedező lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete igazgatója. Felolvasták Beata Szydlo miniszterelnök és Marek Kuchcinski, a szejm elnökének köszöntőlevelét is. Az alkotást a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad másféléves programsorozatának keretében avatták fel.

Bővebben...

ESEMÉNYNAPTÁR


2018
20
Február
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események