Iratkozzon fel hírlevelünkre
Kiadványok

Nemzeti évfordulóink 2018

 

Számos nemzeti évfordulónk közül idén az első világháború száz évvel korábbi eseményei mellett két nem­zetközi hírnevet szerző magyar tudós születésére is emlékezünk: Szent-Györgyi Albertére és Semmelweis Ignácéra. Szent-Györgyi Albert 1937-ben a C-vitamin felfedezéséért Nobel-díjat kapott. Emlékét hazánkban nagy tisztelettel ápolják, hiszen ő volt az első olyan Nobel-díjas kutató, aki magyar állampolgárként és nagyrészt hazánkban végzett munkájáért kapta az elismerést. Jelentős eredményeket ért el a rákkutatásban, 1947 után az Egyesült Államokban telepedett le, ahol saját intézetében dolgozott, és tudományos tevé­kenységéért elnyerte az Albert Lasker-díjat. Semmelweis Ignácról a 2015-ös kiadványunkban emlékeztünk meg részletesebben.

Bővebben...

A magyar mint idegen nyelv oktatásában

A THL2 folyóirat 2005-ös indulásától kezdve jelentet meg tanulmányokat a hungarológia és a magyar mint idegen nyelv oktatásával kapcsolatos kutatásokról és tapasztalatokról. A KKM-Balassi Intézet vendégoktatói hálózatot tart fenn a hungarológia külföldi oktatására, szorosan együttműködik a külföldi és magyarországi egyetemi hungarológiai műhelyekkel, részt vesz az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Károli Gáspár Református Egyetemen folyó magyar mint idegen nyelvi tanárképzésben, továbbá konferenciákat, továbbképzéseket szervez a magyar mint idegen nyelv és hungarológia oktatásával kapcsolatban. A szintén a szakmai irányítása alá tartozó külföldi magyar intézetek hálózatának feladata is a magyar kultúra bemutatása nemzetközi környezetben amelynek részeként kínálatukban gyakran találhatunk magyar mint idegen nyelvi tanfolyamokat is.

Bővebben...

Lengyelországi Magyar Kulturális Évad záró kiadványához

2016 tavaszán olyan átfogó magyar kulturális programsorozatot indítottunk Lengyelországban, amely nemzeteink történetében egyedülállónak tekinthető.

Közel húsz hónapon át sok száz rendezvénnyel, számos újszerű kezdeményezéssel mutattuk be a magyar kultúra sokszínűségét, hagyományos értékeit és legújabb törekvéseit a lehető legszélesebb közönséget megszólítva – a Tátrától a Balti-tengerig, a Bugtól az Oderáig.

A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad legkiemelkedőbb pillanatait eleveníti fel ez a kiadvány.

Bővebben...

Kölcsönös Átszövődések kiadvány

 A Kárpát-medence tudományossága és tudományos utánpótlása is szerves egységként működik, egy-egy régió kutatási eredményei a többi térségben is kamatoztathatóak, egy-egy kérdéskör teljes feltárásához mindegyik területnek hozzá kell járulnia. Jelen kötetben is, amely válogatás a 2016. március 4-én Debrecenben megrendezett PhD-konferencia előadásaiból, tetten érhetőek kölcsönös átszövődések. A tanácskozásnak valójában ez az egyik legfontosabb hozadéka, hogy a fiatal kutatók egymás munkájából merítve, inspirálódva, a hallottakat továbbgondolva újabbnál újabb kérdéseket tesznek fel. Külön öröm, hogy a szerzők évről évre bemutatkoznak e rendezvényen, s az évente megjelenő kiadványok fejlődésüket is kiválóan szemléltetik.
Mind a konferenciát, mind a kötetet a tematikai sokszínűség jellemzi. Vrábel Tünde a szerencse-toposzt állítja kutatásai középpontjába, Balázs Aletta Júlia kép és szöveg viszonyát vizsgálja Inczédi József művében, Szitás Andrea a Komáromi Tudós Társaság jelentőségére hívja fel a figyelmet, Major Imre Szindbád alakjához mint mitikus 

Bővebben...

Modernizmus Magyarországon 1900–1930 kiállítás kiadvány

A magyar festészet egyik jelentős korszakát bemutató, reprezentatív, több mint száz festményt felvonultató tárlat nyílt 2017. szeptember 22-én a Varsói Királyi Vár Múzeumában Modernizmus Magyarországon 1900–1930 címmel.

A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad 2016-2017 másféléves programsorozatának kiemelkedő kiállítása nemcsak a Nyolcak művészcsoport műveit mutatja be: az Aktivisták és a Ma folyóirat körének azon alkotóit is megismerheti a közönség, akikhez a Nyolcak több művésze is kapcsolódott.

A nagyszabású kiállítás a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet, a Varsói Magyar Kulturális Intézet, a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria együttműködésével, a Varsói Királyi Vár Múzeum aktív közreműködésével valósult meg.

Bővebben...

Közös Úton – Budapest és Krakkó a Középkorban kiadvány

A Krakkói Történeti Múzeumban „Közös úton - Budapest és Krakkó a középkorban” címmel nyílt kiállítás 2017. június 5-én.


Az eseményen Tarlós István főpolgármester is részt vett. A Budapesti Történeti Múzeum és a Krakkói Várostörténeti Múzeum együttműködésével létrejött tárlat a két város fejlődését mutatja be a 9. századtól a 17. század elejéig. Amint a címe is utal rá, Krakkó és Budapest az említett időszakban szinte ugyanazt az utat járta be, időnként találkozva, időnként eltávolodva egymástól. A kiállítás a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében valósul meg.


Krakkó és Buda a középkorban Európa jelentős városai közé tartoztak: Nürnberggel, Milánóval, Rómával egyenrangúként tekintettek rájuk. 

 

Bővebben...

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
13
Július
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események