Iratkozzon fel hírlevelünkre
Kiadványok

Modernizmus Magyarországon 1900–1930 kiállítás kiadvány

A magyar festészet egyik jelentős korszakát bemutató, reprezentatív, több mint száz festményt felvonultató tárlat nyílt 2017. szeptember 22-én a Varsói Királyi Vár Múzeumában Modernizmus Magyarországon 1900–1930 címmel.

A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad 2016-2017 másféléves programsorozatának kiemelkedő kiállítása nemcsak a Nyolcak művészcsoport műveit mutatja be: az Aktivisták és a Ma folyóirat körének azon alkotóit is megismerheti a közönség, akikhez a Nyolcak több művésze is kapcsolódott.

A nagyszabású kiállítás a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet, a Varsói Magyar Kulturális Intézet, a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria együttműködésével, a Varsói Királyi Vár Múzeum aktív közreműködésével valósult meg.

Bővebben...

Közös Úton – Budapest és Krakkó a Középkorban kiadvány

A Krakkói Történeti Múzeumban „Közös úton - Budapest és Krakkó a középkorban” címmel nyílt kiállítás 2017. június 5-én.


Az eseményen Tarlós István főpolgármester is részt vett. A Budapesti Történeti Múzeum és a Krakkói Várostörténeti Múzeum együttműködésével létrejött tárlat a két város fejlődését mutatja be a 9. századtól a 17. század elejéig. Amint a címe is utal rá, Krakkó és Budapest az említett időszakban szinte ugyanazt az utat járta be, időnként találkozva, időnként eltávolodva egymástól. A kiállítás a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében valósul meg.


Krakkó és Buda a középkorban Európa jelentős városai közé tartoztak: Nürnberggel, Milánóval, Rómával egyenrangúként tekintettek rájuk. 

 

Bővebben...

Hungarian Love – Néprajzi Kiállítás kiadvány

A Hungarian Love – „Szerelem, párválasztás és erotika a magyar népi kultúrában” című néprajzi kiállítás 2017. május 19. és 2017. augusztus 31. között látogatható a varsói Néprajzi Múzeumban (Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie). A tárlatot a múzeum a Varsói Magyar Kulturális Intézettel együttműködve rendezi meg. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumtól kölcsönzött kiállítás a magyar paraszti társadalom szerelmi szokásait, valamint a párválasztás és a lakodalom tárgyi világát mutatja be, sőt foglalkozik a szexualitás témakörével is. A kiállítás három idősíkot ölel fel: a hagyományos paraszti kultúra mellett a szocializmus átalakuló világa és napjaink individualizálódott társadalma is megjelenik a kiállított tárgyakban.


A hagyományos paraszti társadalom a két nem érintkezését részletesen szabályozta. A szerelemhez, házassághoz és szexualitáshoz való viszony azonban nemzetiségenként, felekezetenként és tájanként is változott.

Bővebben...

A Lengyelek a Barátaink – A magyarok és a Varsói Felkelés 1944

Az 1944-ES Varsói Felkelést támogató magyar honvédek tiszteletére avatott emlékmű ünnepségére készűlt kiadvány.

 

A lengyel főváros központjában, a lengyel szejm és a magyar nagykövetség közelében, a varsói Magyar Kulturális Intézet kezdeményezésére állított emlékmű leleplezésén részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Michal Dworczyk, a lengyel nemzetvédelmi tárca államtitkára, valamint Jaroslaw Szarek, az emlékmű költségeit fedező lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete igazgatója. Felolvasták Beata Szydlo miniszterelnök és Marek Kuchcinski, a szejm elnökének köszöntőlevelét is. Az alkotást a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad másféléves programsorozatának keretében avatták fel.

Bővebben...

Magyar Tekintet: Vázlat a Magyar Fotográfiáról kiadvány

A budapesti Magyar Fotográfusok Háza a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad 2016/2017 kiemelt eseményeként átfogó kiállítást rendezett a magyar fotográfiáról a Varsói Nemzeti Múzeumban.

 

A szeptemberig látható tárlat többek között Kertész, Capa, Munkácsi és Moholy‑Nagy képeit mestereik és követőik kontextusában mutatta be. A kiállítást június 12-én 17 órakor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter nyitotta meg.


A Magyar Fotográfusok Háza-Mai Manó Ház a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad 2016/2017 kiemelt eseményeként Magyar tekintet: vázlat a magyar fotográfiáról címmel átfogó kiállítást rendez a Varsói Nemzeti Múzeummal együttműködésben. A június 12-től szeptember 10-éig látható kiállítás a legnagyobb magyar fotográfusok, André Kertész, Robert Capa, Munkácsi Márton, Moholy-Nagy László, Kepes György, Lucien Hervé, Besnyő Éva és további világhírű művészek munkásságát mestereik és kortársaik, illetve későbbi pályatársaik ez idáig kevéssé feldolgozott kontextusában mutatja be. 

Bővebben...

1956/1986-os emlékmű avatásáról szóló összefoglaló kiadvány

A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében 2017. április 19-én 1956/1986-os emlékművet avattak Varsóban, melyet a lengyel főváros is támogatott. A rendezvényen Kövér László házelnök; Marek Kuchinski, a Szejm elnöke; dr. Kovács Orsolya Zsuzsanna, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott varsói nagykövete, valamint a Balassi Intézet - Varsói Magyar Kulturális Intézet munkatársai vettek részt.

 

1986. október 23-án a Harcoló Szolidaritás aktivistái egy transzparenst feszítettek ki Magyarország. 1956. Emlékezünk.

Harcoló Szolidaritás. felirattal a Magyar Népköztársaság varsói nagykövetségével szemben található park kerítésére.

Bővebben...

ESEMÉNYNAPTÁR


2017
11
December
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események