Iratkozzon fel hírlevelünkre

Közös Úton – Budapest és Krakkó a Középkorban kiadvány

 

 

A Krakkói Történeti Múzeumban „Közös úton - Budapest és Krakkó a középkorban” címmel nyílt kiállítás 2017. június 5-én.

 


Az eseményen Tarlós István főpolgármester is részt vett. A Budapesti Történeti Múzeum és a Krakkói Várostörténeti Múzeum együttműködésével létrejött tárlat a két város fejlődését mutatja be a 9. századtól a 17. század elejéig. Amint a címe is utal rá, Krakkó és Budapest az említett időszakban szinte ugyanazt az utat járta be, időnként találkozva, időnként eltávolodva egymástól. A kiállítás a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében valósul meg.


Krakkó és Buda a középkorban Európa jelentős városai közé tartoztak: Nürnberggel, Milánóval, Rómával egyenrangúként tekintettek rájuk. A tárlat bemutatja a közös történelmi emlékeket és eseményeket, valamint olyan embereket, akik mindkét város életében fontos szerepet játszottak, így például az Anjou és a Jagelló dinasztia egyes tagjait, illetve Báthory István lengyel királyt és erdélyi fejedelmet. A kiállítási anyag a városlakók hétköznapjai mellet betekintést ad ünnepek és a királyi udvar világába is.

A látogatók a számos régészeti lelet mellett sok olyan műtárgyat tekinthetnek majd meg, melyek történeti gyűjteményekben maradtak fent.

 

 

A kiállítás megnyitójával egy időben jelenik majd meg a lengyel és angol nyelvű katalógus, melyet hat szimbolikus történelmi korszakra osztottak fel: Kezdetek, Vereség, Teremtés, Dicsőség, Tündöklés és Hanyatlás. A kötetben színes fotókkal és térképekkel illusztrált tanulmányok, illetve a kiállításon bemutatott tárgyak fényképei mutatják be a két város történetét a letelepedéstől a kora újkorig. Az egy-egy résztémát taglaló lengyel és magyar tanulmányok szerzői törekedtek arra, hogy a szövegek a tudományos igényesség megtartásával a nagyközönség számára is könnyen érthetőek legyenek. Az összes kiállított tárgy helyet kap a katalógusban, hosszabb-rövidebb leírással, gyakran fényképpel illusztrálva.

 

A kurátorok, így Benda Judit, Kiss Virág és Magyar Károly (Budapesti Történeti Múzeum) valamint Łukasz Walas, Jacek Zinkiewicz és Michał Szczerba (Muzeum Historyczne Miasta Krakowa) elsődleges célja egy olyan tárlat létrehozása volt, amely a két város történelmének hasonlóságait hozza közelebb a látogatókhoz. A 2017. augusztus 31-ig megtekinthető kiállítás létrejöttét a Balassi Intézet, Budapest Főváros Önkormányzata és Krakkó Polgármesteri Hivatala támogatta.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség