Iratkozzon fel hírlevelünkre

Lengyelországi Magyar Kulturális Évad záró kiadványához

 

 

2016 tavaszán olyan átfogó magyar kulturális programsorozatot indítottunk Lengyelországban, amely nemzeteink történetében egyedülállónak tekinthető. Közel húsz hónapon át sok száz rendezvénnyel, számos újszerű kezdeményezéssel mutattuk be a magyar kultúra sokszínűségét, hagyományos értékeit és legújabb törekvéseit a lehető legszélesebb közönséget megszólítva – a Tátrától a Balti-tengerig, a Bugtól az Oderáig. A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad legkiemelkedőbb pillanatait eleveníti fel ez a kiadvány.

 

„A magyar szívesen üdvözli a lengyelt, az ismeretség új, de a barátság régi” – írta Arany János. Ennek szellemében az évad megrendezésével azt szerettük volna elérni, hogy lengyel barátaink, különösen a fiatal nemzedék figyeljen fel újra a régi barátra, Magyarországra.

Az idegen elnyomás elleni évszázados küzdelem, a függetlenség iránti olthatatlan vágy és a szabadság visszaszerzésének katartikus élménye összeforrasztotta népeinket. Szívünkben hordozzuk ezt a barátságot és a kölcsönös megértést.

 

 

Ám a régi barátság ténye nem jelenti azt, hogy mindent tudunk a másikról, hogy ne kellene újra és újra megerősítenünk, a felnövekvő nemzedékek számára továbbörökítenünk a másik nemzet iránti érdeklődést, nyitottságot. Magyarországot és Lengyelországot ma is közös célok és érdekek kapcsolják össze, sokrétű együttműködésünk a nemzeteink közötti rokonszenven és barátságon túl világos értékeken alapszik.

 

Ezt igyekeztünk a kultúra eszközeivel bemutatni az évad során, hiszen népeink életében a vallás, a kultúra, a művészet mindig meghatározó szerepet játszott a nemzeti önazonosság megőrzésében. Kivételes alkalmat kínált történelmünk és sorsunk összefonódásának felidézésére az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója, amelynek közös megünneplése az Évad kimagasló eseménye volt. A sporttól a kortárs képzőművészetig, a komolyzenétől a filmig, a színháztól a képregényig Lengyelország-szerte programok sokaságát valósítottuk meg azzal az igénnyel, hogy a klasszikus és kortárs magyar kultúra lehető leghitelesebb képét tárjuk a hálás lengyel közönség elé.

 

Szándékaink szerint számos maradandó emléket is sikerült létrehoznunk: közel hatvan lengyel nyelven kiadott magyar irodalmi művet, emlékműveket és emléktáblákat, közös történelmünkről szóló, fiatalok számára készült kisfilmeket, állandó Rákóczi-kiállítást Jarosław-ban és nem utolsósorban magyar történelmi játszóteret Varsóban.

 

Bízunk abban, hogy sikerült újabb rajongókat szerezni a világhírű magyar zenének, képzőművészetnek, irodalomnak vagy éppen történelmünknek, közös eszméinknek és törekvéseinknek. Úgy érezzük, hogy az évad során fellépő és kiállító magyar művészek segítségével meg tudtuk mutatni azt is, hogy a lengyel és magyar kultúra mennyire közel áll egymáshoz.

 

 

Megragadom az alkalmat, hogy kifejezzem hálánkat a közös munkáért valamennyi lengyel partnerünknek, aki támogatta, segítette elképzeléseink valóra váltását. Szeretnék köszönetet mondani honfitársaimnak is, akik odaadó szakmai tevékenységükkel Magyarországon vagy a lengyelországi helyszíneken járultak hozzá a nagyszerű eseményekhez. Amikor ezt a kiadványt forgatjuk, méltán lehetünk mindannyian büszkék a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad sikerére.

Szijjártó Péter

külügyminiszter

 

 


 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események