Iratkozzon fel hírlevelünkre
Balassi-füzetek

Játssz velünk!

Jatssz velunk Cover 200A Balassi-füzetek ötödik kötetével jelentkezik a Balassi Intézet. Mostanra már sokan használják kiadványainkat, ám engedjék meg, hogy röviden bemutassuk a füzetek megjelentetésével kapcsolatos elképzeléseinket azok számára is, akik először találkoznak sorozatunk köteteivel.

Hogyan született a sorozat ötlete?

A magyar mint idegen nyelv oktatás terén nagy tapasztalattal rendelkező kollégák egyrészt külhoni magyar pedagógusoknak tartott továbbképzéseken, másrészt ösztöndíjjal nálunk tanuló magyar származású fiatalok oktatása során fedezték fel, hogy a külföldön felnőtt magyar fiatalok nyelvhasználata (az ún. származásnyelv) egészen más tananyagbeli és módszertani feladatokat állít a pedagógusok elé, mint amivel egy spanyol, cseh, vagy holland nyelvtanuló esetében találkoznak.

Bővebben...

Mesélj nekem!

meseljnekem 200

A külföldön élő 7-14 éves magyar származású gyerekeknek készült tananyagunk. Reméljük, hogy szeretni fogják majd azok a diákok, akiknek elsősorban csak családjukkal és barátaikkal van lehetoségük magyarul beszélni.

A magyar nyelvi 
fejlesztést célzó érdekes feladatokat a délutáni és hétvégi magyar iskolák számára készítettük, de ha csak családi körben van lehetoségük arra, hogy a gyerekekkel tanuljanak, akkor is érdemes kiadványainkat használniuk.

A Balassi-füzetek sorozatának Mesélj nekem! című kötete a magyar népmesék világát hozza közel a külhoni magyar gyerekekhez. A népmesék régies szövegét egy kicsit egyszerűsítve igyekeztünk érdekes olvasmánnyá tenni. Azt reméljük, hogy játékos szövegértési gyakorlatainkat is hasznosnak találják majd.

Bővebben...

Gordos Katalin - Varga Virág: Miénk a vár!

mienk a varA Balassi-füzetek első kötete a Miénk a vár! címet kapta. A cím és a téma kiválasztásával kettős célunk volt: elsősorban – Kosztolányi Dezsőt idézve – szeretnénk, ha az új generáció tagjai is megsejtenék, hogy folyamatosan épülő, „Erős várunk a nyelv”, másodsorban, hogy a képzeletbeli vártúrán játszva sajátíthassanak el magyar művelődéstörténeti és történelmi ismereteket. A várak, a lovagok és várúrnők megidézésével érdekes és hasznos feladatokat kínálunk a szabadidejüket a magyar nyelv tanulására és tanítására áldozó diákoknak és tanáraiknak.

Bővebben...

Gordos Katalin – Varga Virág: Ünnepeljünk együtt!

unnepeljunk egyuttA Balassi-füzetek második része a Magyarország határain kívül élő magyar származású gyerekek számára készült. Az Ünnepeljünk együtt! a Miénk a vár! című első rész folytatása, de attól függetlenül, önállóan is használható. Zöld jelzésű sorozatunk tagja, tehát azoknak szánjuk, akik otthon is hallanak magyar szót, szüleikkel magyarul beszélnek, de iskolai tanulmányaikat nem magyarul végzik, és ezért szükségük van bizonyos nyelvi készségeik fejlesztésére. A Közös Európai Referenciakeret meghatározása szerint ők B1/B2 szintű nyelvtudással rendelkeznek.

Bővebben...

Gordos Katalin: Kalandra fel!

kalandra fel

A Balassi-füzetek harmadik kiadványa a Kalandra fel! a sorozat első olyan – piros színnel jelölt – darabja, amely azoknak a Magyarország határain kívül élő magyar származású 10-18 éves fi ataloknak készült, akik kevésbé tudnak magyarul. Azoknak, akik értik ugyan a magyar szót, de ha beszélni, írni kellene, arra már nem szívesen vállalkoznának. Azt reméljük, hogy ha „Kalandra fel!” meghívásunknak eleget tesznek, és részt vesznek a tankönyv kínálta képzeletbeli utazáson, akkor az érdekes feladatok megoldása elindítja őket a biztonságos magyar nyelvtudáshoz vezető úton.

Bővebben...

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
8
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események