Iratkozzon fel hírlevelünkre

Határhelyzetek - Külhoni magyar egyetemisták peregrinus stratégiái a 21. század elején

borito 1Cím: Határhelyzetek - Külhoni magyar egyetemisták peregrinus stratégiái a 21. század elején
Szerkesztő: Kötél Emőke, Szarka László
Szerzők: Christian Epare, Kohut Attila, Morvai Tünde, Kiss Adél, Balla Gyula, Nagy Zoltán, Novák Viktória, Molnár Emese, Fercsik Rita, Molnár Csaba, Kész Attila, Kádár Adrienn
Közzététel dátuma: 2008
Kiadó: Balassi Intézet Márton Áron Szakkollégium
Nyelv: magyar
Terjedelem: 179 oldal
ISBN 978-963-87423-3-9
ISSN 2064-3918
Sorozatszerkesztő: Szarka László

 

A határon túli magyar közösségek életében régi és új gondok tűntek fel. A magyar népesség fogyásának következtében (a Vajdaságban a jugoszláv háború egyik átkos,  ezekben az években jelentkező „eredményeként” is) csökken a beiskolázásra váró gyerekek létszáma, veszélybe kerülhetnek a magyar iskolák. Magyarország  csatlakozása az Európai Unióhoz megnehezítette a kárpátaljai és vajdasági magyarság kapcsolattartását az anyaországgal, a határokon nem könnyű átjutni. Az ottani  magyar fiatalok számára már nem feltétlenül a magyarországi tanulás és munkavállalás a legjobb karrierstratégia. A szülők egyre gyakrabban választják az állami nyelven oktató közoktatási intézményeket, mert azokból könnyebb bejutni az állami felsőoktatásba. A magyar iskolák utánpótlásának elvesztése Erdélyben és Felvidéken is fenyeget. Erdély és Felvidék magyar fiataljai előtt nyitva áll Európa is. Kérdés, hogy a nemzet számára elvesznek-e az anyaországi állami és az európai felsőoktatásban tanuló magyar hallgatók. A többségi oktatási nyelv, a más nemzethez tartozó mintaadó korosztályi csoportok, a baráti, szerelmi kapcsolatok ebben a környezetben természetes asszimilációs tényezők.
A határon túli magyar közösségek problémáiról legtöbbet az ezekből a közösségekből származók tudnak. A felsőoktatásban tanuló fiatalok egyszerre látják szűkebb pátriájuk gondjait és a nagyvilág kihívásait. Talán sérül helyenként a kutatótól elvárható objektivitás és elfogulatlanság, azonban vitathatatlan, hogy kutatási eredményeik segítik a kisebbségi magyarság problémáinak megvilágítását. Ezért szeretném elmondani, hogy reményeim és kollégáim reményei szerint az olvasó a „HATÁRHELYZETEK” I. kötetét tartja a kezében, amely kötetnek szerkesztői, tútorai, szerzői és az Oktatáskutatási Szakkollégiumhoz később csatlakozó hallgatók/oktatók folytatják a munkát.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
19
Január
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Centre Georges Pompidou | Place Georges-Pompidou, 75004 Paris
2019. febr. 06. - máj. 06.
Vasarely retrospektív kiállítás