Iratkozzon fel hírlevelünkre

Nemzeti évfordulóink 2014

nemzeti evforduloink 2014Cím: Nemzeti évfordulóink 2014
Főszerkesztő:
Estók János
Szerkesztőbizottság: Császtvay Tünde, Gazda István, Sisa József, Ujváry Gábor
Megjelenés: 2014
Kiadó:
Balassi Intézet
Nyelv: magyar
ISSN
1785-6167
Sorozat: Nemzeti évfordulóink 11.
Terjedelem: 71 oldal

Kiadványunk a Balassi Intézet által gondozott sorozat tizenegyedik kötete. A Nemzeti évfordulóink sorozat évenként bemutatja a kultúra, a tudomány, a közélet, valamint a sport különböző területeinek jeles hazai évfordulóit, és rövid kitekintés keretében ismerteti az európai uniós és a környező országok legfontosabb emlékéveit is. Ezzel elsősorban a kultúra és az oktatás területén muködo intézmények és civilszervezetek munkájához kívánunk tájékoztatást, segítséget nyújtani.

2014-ben, az elmúlt évekhez hasonlóan, számos jubileumról emlékezik meg az ország. Az Operaház tervezőjének, Ybl Miklós építésznek, és Egressy Béninek, a Szózat megzenésítőjének bicentenáriumát ünnepeljük; Tolnay Klári születésének, és Lechner Ödön építész halálának évfordulójára emlékezünk. Ám 2014 nemcsak nagy személyiségekrol szól, hanem legalább két meghatározó történelmi eseményről is, amelyek végérvényesen megváltoztatták Európát, és azt is, ahogy Európáról és az európai történelemről gondolkodunk. 1914-ben kitört az első világháború, a modern történelem első, totális háborúja. Eredményeképpen teljesen megváltoztak Európa politikai, geopolitikai, hatalmi viszonyai: a korábbi egyensúlyi helyzet felbomlott, új hatalmak és mozgalmak emelkedtek fel, emberek százezrei találták magukat hirtelen új országok határai között. Az első világháború nélkül nem érthetők meg a totalitárius mozgalmak és rezsimek, a nemzetközi és nemzeti szocializmusok sem. Ugyancsak 2014-ben emlékezünk meg a magyar zsidók 70 évvel ezelőtt kezdődő deportálásáról. Ezzel a tragikus eseménnyel el kell számolnunk élők, holtak, és talán a még meg nem születettek előtt is: az emlékezés teljességére kell törekednünk, hiszen a magyar zsidóság vesztesége az egész magyar nemzet vesztesége.

* * *

Kiemelt évfordulók:
Az első világháború, A Holokauszt áldozatainak emlékezete

Évfordulók:
Amade László, Balassa János, Bedő Albert, (Székely) Dózsa György, Dudith András, Egressy Béni, Erdélyi János, Esterházy Miklós József herceg, Ganz Ábrahám, Hevesi Sándor, Járay Pál, Johan Béla, Jordán Tamás, Kállay Béni, Kéthly Anna, Kmetty János, Kühne Ede, Kürschák József, Lechner Ödön, Madách Imre, Pulszky Ferenc Aurél, Rónay (Leitzinger) Jácint, Rózsavölgyi Márk, Schlosser (Lakatos) Imre, Sík Sándor, Szigligeti Ede, Teleki Sámuel gróf, Thaly Kálmán, Tildy Zoltán, Tolnay Klári, Vargyas Lajos, Ybl Miklós, Zrínyi Miklós gróf

 

A Nemzeti évfordulóink sorozat összesített szócikklistája (2004-2017)

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
14
Július
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események