Iratkozzon fel hírlevelünkre
Nemzeti évfordulóink

Nemzeti évfordulóink 2018

 

Számos nemzeti évfordulónk közül idén az első világháború száz évvel korábbi eseményei mellett két nem­zetközi hírnevet szerző magyar tudós születésére is emlékezünk: Szent-Györgyi Albertére és Semmelweis Ignácéra. Szent-Györgyi Albert 1937-ben a C-vitamin felfedezéséért Nobel-díjat kapott. Emlékét hazánkban nagy tisztelettel ápolják, hiszen ő volt az első olyan Nobel-díjas kutató, aki magyar állampolgárként és nagyrészt hazánkban végzett munkájáért kapta az elismerést. Jelentős eredményeket ért el a rákkutatásban, 1947 után az Egyesült Államokban telepedett le, ahol saját intézetében dolgozott, és tudományos tevé­kenységéért elnyerte az Albert Lasker-díjat. Semmelweis Ignácról a 2015-ös kiadványunkban emlékeztünk meg részletesebben.

Bővebben...

Nemzeti évfordulóink 2017

 

nemzeti évfordulóink 2017Évről évre szembetaláljuk magunkat azzal az örömteli ténnyel, hogy a hazai történelem, tudomány, kultúra és művészet oly sok tehetséges, országos, sőt nemzetközi ismeretségű személy jubileumára történő megemlékezésre adna lehetőséget, hogy az akár egy vaskos kötetet is megtölthetne. Választani kell közülük. Kiadványunk válogatási szempontjai többrétegűek: a nemzettudatba mélyen beivódott személyek mellett azok is bekerülhetnek, akik valamilyen oknál fogva méltatlanul kihullottak nemzeti emlékezetünkből. Vannak olyan tudósok, kutatók és mások, akikről leginkább csak a szakterületükön jártas emberek tudnak. Pedig közöttük gyakran találni olyanokat, akiket a világ számon tart, nagyra becsül, miközben hazánkban csak maroknyian ismerik őket. A kiadvány nem dicsőségfal csupán, hanem – a nemzeti emlékezetet szolgálni kívánva – olyanokról is megemlékezik, akik tetteikkel, döntéseikkel nehezen vagy sohasem behegedő nyomot hagytak maguk után. Így kerülhetett az idei kiadványba az ártatlanul meghurcolt, a nyilasok, majd a kommunisták által is bebörtönzött Mindszenty József esztergomi érsek és az 1950-es évek elnyomását megtestesítő Rákosi Mátyás életrajza is. Mindkét magatartásra emlékeznünk kell, ám követendő mintát vennünk csak a magyarságot, az egyetemes emberiség javát szolgáló életutakból lehet.

Bővebben...

Nemzeti évfordulóink 2016

Nemzeti Evforduloink 2016 borito

Jelen kiadványunk a Balassi Intézet által gondozott sorozat tizenharmadik kötete. A Nemzeti évfordulóink összefoglaló válogatása évenként bemutatja a kultúra, a tudomány, a közélet, valamint a sport különböző területeinek jeles hazai évfordulóit, és rövid kitekintés keretében ismerteti az európai uniós és a környező országok legfontosabb emlékéveit is. Ezzel elsősorban a kultúra és az oktatás területén működő intézmények és civilszervezetek munkájához kívánunk tájékoztatást, segítséget nyújtani.

A kötetet gondozó Balassi Intézet a magyar művelődés nemzetközi kapcsolatrendszerének nemzeti intézménye, mely – a német Goethe-Instituthoz, az angol British Councilhoz vagy a spanyol Instituto Cervanteshez hasonlóan – szakmai irányító központként működik.

Alapvető célkitűzése, hogy közös értékeinket nemzetközi szinten megismertesse, a magyarság jó hírét eljuttassa a nemzetek közösségébe, valamint a határon inneni és túli magyarság kulturális értékeit és kapcsolatait ápolja és építse. A Balassi Intézet hitvallása szerint a kultúra a nemzetek közötti egyenrangú kapcsolatok leghatékonyabb eszköze, és kiemelt figyelmet fordít a közép-európai népek kultúrájának nemzetközi megismertetésére.

Bővebben...

Nemzeti évfordulóink 2015

Nemzeti vfordulink 2015 image2015-ben két olyan kiváló személyiségnek állítunk emléket, mint Semmelweis Ignác, a magyar szülészorvos, az anyák megmentője és Rómer Flóris, a magyar régészet atyja.

Semmelweis Ignác kivételes orvos és tanár volt. Nagysága abban mutatkozott meg, hogy ő fedezte fel az első fertőzést megelőző eljárást a szülészetben és a sebészetben. Élete  végéig küzdött minden lehetséges eszközzel az elfogadtatásáért. Kollégái közül csak kevesen ismerték el a forradalmi újítást és ezért szinte nem is alkalmazták módszerét. Csak halála után tudta a tudomány eredményeit alátámasztani, amely aztán az egész  világon elismerté vált. Semmelweis Ignác gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseinek 1847 és 1861 között nyomtatott formában megjelent egyes dokumentumait 2013-ban az UNESCO világemlékezet részévé nyilvánította.

Ebben az évben még egy jelentős évfordulót ünneplünk, Rómer Flóris születésének bicentenáriumát. „A magyar régészet atyja” igazi polihisztor volt. Nemcsak a honfoglaláskori emlékek feltárásában vannak elévülhetetlen érdemei, de néprajzi gyűjtőmunkái is jelentősek. Ő hozta létre Győrben az első vidéki múzeumot és indította el a régészképzést Magyarországon.

 

Bővebben...

Nemzeti évfordulóink 2014

nemzeti evforduloink 20142014-ben, az elmúlt évekhez hasonlóan, számos jubileumról emlékezik meg az ország. Az Operaház tervezőjének, Ybl Miklós építésznek, és Egressy Béninek, a Szózat megzenésítőjének bicentenáriumát ünnepeljük; Tolnay Klári születésének, és Lechner Ödön építész halálának évfordulójára emlékezünk.

Ám 2014 nemcsak nagy személyiségekrol szól, hanem legalább két meghatározó történelmi eseményről is, amelyek végérvényesen megváltoztatták Európát, és azt is, ahogy Európáról és az európai történelemről gondolkodunk. 1914-ben kitört az első világháború, 70 évvel ezelőtt kezdődött el a magyar zsidók deportálása.

Bővebben...

Nemzeti évfordulóink 2013

nemzeti evforduloink 20132013-ban, az elmúlt évekhez hasonlóan, számos jubileumról emlékezik meg az ország. A kötet első helyen - születésének 150. évfordulója alkalmából - a 19–20. század fordulója magyar irodalmának máig kiemelkedő írójára, Gárdonyi Gézára emlékezik.

Két további jelentős évfordulóról is megemlékezünk 2013-ban. Négyszáz éve (1613. október 23.), hogy trónra lépett Bethlen Gábor, Erdély legjelentősebb fejedelme. E kerek évforduló megünneplése lehetőséget adhat nemzeti történelmünk, valamint egy büszke és sikeres magyarságkép jobb megismertetésére Európa-szerte.
A másik, hazánkhoz kötődő évfordulót, Friedmann Endre, más néven Robert Capa, a 20. század egyik legjelentősebb fotóriportere születésének 100. évfordulóját a Magyar UNESCO Bizottság javaslata alapján az UNESCO Általános Konferenciája fölvette a nemzetközi emlékévek listájára.

Bővebben...

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
11
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események