Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kulturális Intézetek Éjszakája

2014. június 20., péntek

Kulturális Intézetek Éjszakája

 
16.00-4.00 Gasztronómiai és kézműves vásár

17.00 Alkotóműhely gyerekeknek: népi hangszerek népmesékből és népdalokból17.00 Alkotóműhely felnőtteknek, Kolumbán-Antal József és Traian Marcu szobrászművészekkel

18.30 Kolumbán-Antal József: Nagyvárosi történetek
szoborkiállítás – finisszázs

„A kiállítás a Bukarestben és Temesváron eltöltött éveimről, benyomásaimról, észrevételekről, valamint az itt megismert emberek történeteiről szól. Munkáimban megpróbáltam az emberi test és a mindennapi tárgyak segítségével fába faragni gondolataimat. Arra törekedtem, hogy a történeteket úgy sűrítsem össze, hogy azokban más emberek is magukra találhassanak.” – vallja a fiatal művész kiállításáról, amely még megtekinthető ezen a forró nyári éjszakán.


20.00 Hangos mozdulatok – performance 60`
Előadja: Gulyás Anna, tánc, Szűcs Péter, klarinét
Rendező és koreográfus: Gulyás Anna
Zene: Steve Reich, Luciano Berio, Kedves Csanád, Wayne Siegel

Gulyás Anna jelenleg a Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfus szakos hallgatója. Utcai performanszokkal, improvizációs színházzal is foglalkozik. Táncosi pályája során Magyarország meghatározó alkotóival dolgozik (Közép-Európai Táncszínház, Duda Éva Társulat), önálló koreográfiájával a SzólóDuó Fesztivál díjazottja 2011-ben, a Budapest Fringe Fesztivál meghívott résztvevője 2012-ben. Tanári-alkotói képességeit is próbálgatja, s ezáltal a fizikális munkát elméleti oldalról is megközelíti.
A művészek közötti kooperációs lehetőségek, az alkotói-előadói figyelem iránti érdeklődésének részeként dolgozik lehetőség szerint élő zenével, ebben keresve a rögzített mozgás és az improvizáció, a folyamatos jelenlét lehetőségeit, a művész-előadóban az emberi vonásokat.

SZŰCS PÉTER klarinétművész 2006-ban köztársasági ösztöndíjasként diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intéztében majd 2008-ban kitüntetéses művész diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Varga István és Dittrich Tibor növendékeként. Rendszeres résztvevője s meghívottja nemzetközi kurzusoknak, fesztiváloknak (Lucerne Festival Academy, Klangspuren Festival - Ensemble Modern Academy, Ostrava Days, Santander Encounter of Music and Academy, Hundisburg SMA, Bartók Szeminárium és Fesztivál, Szombathely). Művészi pályájának alakulására nagy hatással voltak Alessandro Carbonare, Alain Damiens, Heinz Holliger, Klenyán Csaba, Hadady László klarinét,  illetve kamarazene  mesterkurzusai. Több hazai és nemzetközi versenyen ért el szép sikereket (többek között a Legány Dénes Fafúvós Verseny első díjasa; 3. Saverio Mercadante klarinétverseny második helyezettje) Repertoárja alapvetően – első sorban magyar – 20. és 21. századi zeneszerzők műveire épül. Rendszeres munkakapcsolatban áll az UMZE Kamaraegyüttessel és több hazai zeneszerzővel is. Számos darab bemutatója, magyarországi bemutatója és rádiófelvétele fűződik a nevéhez. Zenekari zenészként koncertezett már a Concerto Budapesttel, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával és a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusokkal egyaránt. Olyan neves karmesterekkel és művészekkel dolgozott már együtt mint: Pierre Boulez, Vladimir Ashkenazy, Eötvös Péter, Fischer Ádám, Rácz Zoltán, Vajda Gergely, Rohmann Imre, Klaus Thunemann, Hansjörg Schellenberger. Megalakulásától kezdve tagja a Csalog Gábor irányításával működő Ludium Együttesnek – melynek célja elsősorban Kurtág György életművének ápolása. Két alkalommal (2011, 2013) nyerte el Fischer Annie előadó-művészeti ösztöndíjat.
 


 
 


22.00 Szászcsávási Banda
Szászcsávás Maros megyében, a Kis-Küküllő bal partján fekvő, 900 lelket számláló magyar és cigány lakosságú kistelepülés. Habár a falu nevében szász, a szászok már régóta nem élnek ott, hagyományaik, zenéjük, csakúgy mint a többi erdélyi népcsoporté, többek között a románoké és zsidóké, máig megtalálható a szászcsávási banda gazdag repertoárjában. A magyar népdalok többszólamú énekléséről ismert falu nevét Jámbor István „Dumnyezó” prímás és zenekara tette világhírűvé. Igen gazdag és színes programjuk, fegyelmezett, tiszta játékuk, fergeteges muzsikálásuk meghódította a táncházak közönségét.

A csávási cigányok több nemzedékre visszamenően a környék híres muzsikusai. A cigányok közül igen sokan játszanak valamilyen hangszeren: főleg vonós hangszeren, újabban tangóharmonikán, dobon, szaxofonon, elektromos orgonán, gitáron és basszus gitáron is. A faluban ma is több zenekarra való zenész él. Szászcsáváson a vonószenekar alapvető felállása a hegedű-kontra-bőgő hármas. Fő hangszerükön kívül valamennyien jól játszanak a többi hangszeren is, és általában kiváló táncosok. Alapvetően a zenélésből élnek.

A szászcsávási zenészek legnagyobb érdeme az, hogy azt a hagyományos erdélyi vonós tánczenét játsszák, ami egykor még Erdély-szerte virágzott.

Ezen az éjszakán talpalávalót húz:
Jámbor István „Dumnyezó”, I. prímás
Csányi Sándor „Cilika”, II. prímás
Mezei Adrian Alin, kontrás
Lakatos Béla, harmonika
Mezei Alexandru Sanyika, bőgő23.55: Kvíz + nyeremények

Az est folyamán kitölthetnek egy quizt Magyarországról, s a helyesen válaszolók között érdekes nyereményeket sorsolunk ki!

24.00 Midnight Gulyás

1.00 Songs of Life / Életek éneke
2006, dokumentumfilm, 90 prec, angol felirattal
Rendező: Bereczky Csaba

A filmen keresztül a néző megismerhet húsz embert, húsz egyéni sorsot és hangot. A szereplőknek, a zenészeknek valós értelemben semmi közük egymáshoz, de a zene által többek lesznek, mint az édes testvérek, és ezt a nem mindennapi kötődést a lehető legtermészetesebben élik meg.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
24
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség