Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kulturális Napok Würzburgban

A Balassi Intézet a CulturElle Közhasznú Alapítvánnyal és Würzburg városával együttműködve a határnyitás 25. évfordulójának közös megünneplésére magyar kulturális programokat rendezett. Würzburgban évtizedek óta nem volt ilyen nagyszabású magyar kulturális megjelenés, ezért a város részéről kitüntetett figyelem kísérte a magyar kulturális rendezvényeket.

wrzburg 2014 - CE logval 5Szeptember 18-án, az UNESCO-Világörökség listán szereplő würzburgi Residenz-ben, a Martin-von-Wagner Múzeumban, a Kleine Galerie-ben nyitottuk meg Matzon Ákos Munkácsy Mihály-díjas festőművész „Kopf und Segel ‒ Bindungen” (Fej és vitorla ‒ kötődések) című kiállítását. A kiállítást a Residenz Toscanasaal nevű dísztermében Muchtar Al Ghusain úr, Würzburg városának kultúrreferense, Dr. Szabó Dezső úr, a kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, egyben ünnepélyesen megnyitva a Magyar Kulturális Napok Würzburgban 2014 elnevezésű programsorozatot. Muchtar Al Ghusain kultúrreferens úr részletesen méltatta hazánk elévülhetetlen érdemeit a Vasfüggöny lebontásában, a határ megnyitásában, Németország újraegyesítésében, köszönetet mondott alapítványunknak azért, hogy létrehoztuk a kulturális projektet a Német Egység Napjának a megünneplésére. A kiállítást a szakma részéről Prof. Dr. Damian Dombrowski úr, a Würzburgi Egyetem Művészettörténeti Intézetének és a Martin-von-Wagner Múzeum Újkori Gyűjteményének az igazgatója nyitotta meg. A kiállítás október 18-ig látogatható.

 

Október 2-án ifjabb Szakcsi Lakatos Béla triója (Szakcsi Lakatos Béla, Balázs Elemér és Pecek Lakatos Krisztián) adott egy fergeteges jazzkoncertet Würzburg kultikus jazzklubjában, az Omnibus Würzburg-ban, 21 órai kezdettel. A jazzklub zsúfolásig megtelt, a koncert éjfél után ért véget, a vendégek már a lépcsőkön ültek és az utcán álltak a bejáratnál, egyszerűen nem akarták elengedni a három fantasztikus magyar jazzművészt. A koncert után többen jelezték, hogy a jazzklub 44 éves fennállása során talán ha egyszer-kétszer hallottak csak ilyen magas színvonalú produkciót!

Október 5-én délelőtt az Ars Nova Sacra Énekegyüttes énekelte a Kodály-misét (Missa brevis) a würzburgi Szent Kilián Dómban. A hatalmas dóm zsúfolásig megtelt a hívekkel, a Dompfarrer köszöntötte az énekegyüttest, az alapítványunkat, köszönetet mondott a részvételünkért, és részletesen méltatta hazánk elévülhetetlen szerepvállalását a Vasfüggöny lebontásában, a határ megnyitásában, Németország újraegyesítésében. A mise után a hívek felállva, az Emporium felé fordulva tapsolták meg az énekegyüttest, majd a Würzburgi Püspökség a Dómmúzeumban fogadást adott az énekegyüttes és az alapítvány tiszteletére, kb. 100 hívő is csatlakozott az ünnepléshez. A misén és az azt követő fogadáson részt vett Mydlo Tamás úr, hazánk müncheni főkonzulja is.

Október 5-én 19 órai kezdettel az Ars Nova Sacra Énekegyüttes kb. 200 fős hallgatóság előtt adott a cappella koncertet a würzburgi Neumünster-ben, amelynek kertjében (Lusamgärtlein) van eltemetve a Minnesang világhírű költője, Walther von der Vogelweide. A koncert végén a közönség felállva, perceken át ünnepelte az énekegyüttest.

 

Október 6-án, 19 órai kezdettel Márai-estet, felolvasást rendeztünk a würzburgi Stadtbücherei-ben, a würzburgi Mainfranken Theater két kiváló művészének, Britta Schramm-nak és Rainer Appel-nek a közreműködésével. A két színművész Márai Sándornak az Eszter hagyatéka című regényét dramatizálta (!), és egy másfél órás, színházi igényű és értékű előadást nyújtott át a kb. 50 fős közönségnek a Stadtbücherei Max Dauthendey termében. A felolvasást megelőzően Gyuricza Bernadett, a Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselője tartott egy kitűnő turisztikai prezentációt, ráhangolva a würzburgi közönséget ezzel ránk, magyarokra. A felolvasás után Johannes Engels úr, a würzburgi Kulturamt igazgatója tartott záróbeszédet, ismét megköszönve alapítványunknak az értékes, színvonalas, európai szintű kulturális programokat, külön kiemelve azt a sok és áldozatos munkát, amelyet az alapítvány az elmúlt egy év során a közös siker érdekében végzett. Elhangzott, hogy a Mainfranken Theater − a nagy sikerre való tekintettel – Márai-esteket kíván rendezni a közeljövőben.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
18
Október
H K Sz Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események