Iratkozzon fel hírlevelünkre

London: A magyar kultúra napja

2013. január 22. kedd

A Magyar Kultúra Napja

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát. Ennek a jeles dátumnak emléket állítva, 1989 óta óta ünnepeljük január 22-én a Magyar Kultúra Napját. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak magyar kulturális örökségünk ápolására, nemzeti tudatunk erősítésére mind Magyarország határain belül és azokon túl.

A Magyar Kultúra Napja Londonban

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Londoni Magyar Kulturális Központ meghirdeti A Magyar Kultúráért Nagy-Britanniában Díjat a Nagy-Britanniában működő non-profit magyar kulturális és/vagy oktatási szervezetek számára, akik a magyar kultúra ápolásáért, fenntartásáért végeznek kiemelkedő szintű munkát a helyi magyar közösségben. A Londoni Magyar Kulturális Központ másik, a Magyar Kultúra Napját ünneplő kezdeményezése 'A magyar költészettől megihletve – brit költők József Attilával párbeszédben' című projektje, amelynek keretében brit költők írnak verset József Attila költeményei által ihletve. A kiválasztott brit költők verseit az április 11-i költészet napi rendezvényén mutatja be az intézet.

KÖZLEMÉNY

A 2013. évi Magyar Kultúra Napja alkalmából Dr. Pászthy Beata igazgató kezdeményezésére a Londoni Magyar Kulturális Központ meghirdeti A Magyar Kultúráért Nagy-Britanniában Díjat a Nagy-Britanniában működő nem profit orientált magyar kulturális és/vagy oktatási szervezetek számára. A díj célja, hogy támogassa a Nagy-Britanniában élő magyar diaszpóra kulturális identitását erősítő tevékenységet és egyben elismerje az ilyen irányban tevékenykedő szervezetek munkásságát.

A díjra azok a magyar szervezetek pályázhatnak, amelyek a magyar kultúra és nyelv ápolásáért, fenntartásáért végeznek kiemelkedő szintű munkát a nagy-britanniai magyar közösségben. A pályázatokat a Londoni Magyar Kulturális Központ 2013. október 31-ig várja a pályázati kiírásnak megfelelő nagy-britanniai magyar szervezetektől. A pályázat anyagának tartalmaznia kell a pályázó szervezet 2013-ban végzett, ill. végzendő kulturális, oktatási munkájának ismertetését és értékelését, továbbá a 2014. évre tervezett programjait.

A díjra pályázó szervezetek egész éves magyar kultúráért végzett munkáját egy három fős zsűri értékeli. Az eredményhirdetésre 2013 decemberében az Adventi családi napi rendezvényen kerül sor.

A Londoni Magyar Kulturális Központ másik, a Magyar Kultúra Napját ünneplő kezdeményezése 'A magyar költészettől megihletve – brit költők József Attilával párbeszédben' című projektje. A magyar származású angol író Tibor Fischer kezdeményezésére a magyar intézet január 22-én felkér elismert brit költőket arra, hogy József Attila angol fordításban megjelent verseitől megihletve írjanak egy-egy verset.

Az angol nyelvű József Attila versekből készült válogatást az intézet a Corvina Kiadó által 1997-ben publikált The Lost Rider  c. angol-magyar nyelvű verses antológia alapján állítja össze a brit költők számára. A versek között szerepel a 'Reménytelenül', az 'Óda', a 'Kései sirató', a 'Dunánál' és a 'Karóval jöttél' című versek, amelyeket George Szirtes, Edwin Morgan, John Bátki és Peter Zollman kitűnően fordítottak angolra.

'A magyar költészettől megihletve – brit költők József Attilával párbeszédben' című projekt célja, hogy a magyar irodalom, ezen belül a magyar költészet nagy-britanniai ismertségét növelje sokak által ismert és elismert brit költők, valamint a Nagy-Britanniában élő magyar származású írók, költők és műfordítók bevonásával.

A Londoni Magyar Kulturális Központ tervei szerint a József Attila versei által ihletett angol nyelvű költemények április 11-én, József Attila születésnapján, a Magyar Költészet Napján hangzanak el Londonban. A versekből interneten elérhető és olvasható antológia is készül.

A pályázat kiírásának részletei itt tölthetők le:

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség