Iratkozzon fel hírlevelünkre

London: Farkas Robi & Brian Kellock sikere

 

London, 2012. november 9.


Óriási siker a Londoni Jazz Fesztivál előestéjén 

Fergeteges koncertet adott a Londoni Magyar Kulturális Központban Farkas Robi, a Budapest Bár zenekarvezető prímása és a világhírű skót jazz zongorista Brian Kellock 2012. november 8-án. A két kiemelkedő muzsikus már öt évvel ezelőtt is fellépett az intézetben, ahol mindig nagy előszeretettel játszanak. Szeretik az inspiráló közönséget és a terem kiváló akusztikáját. A zsúfolásig megtelt Liszt terem lelkes közönségét a jazz, a klasszikus, a cigány- és a világzene fúziójával varázsolta el a Farkas-Kellock duó.

Néhány közönségvélemény a Londoni Magyar Kulturális Központban adott koncertről:

Sok koncerten vettem már részt. De ez! Pont ez kellett a lelkemnek. Köszönöm!

Csodálatos zenei estnek lehettünk részesei. Hallgattam volna reggelig!

Nagyon köszönjük a koncertet, a zenét, a figyelmességüket és hogy itt Londonban is él a magyar kultúra!

A Londoni Magyar Kulturális Központban adott akusztikus koncert másnapján a két művész a nemzetközi hírű Londoni Jazz Fesztiválon, a Southbank Centre Purcell termében is fellép. A neves fesztivál koncertjei több helyszínen zajlanak: a Barbican, a The Forge, a Kings Place, a Southbank Centre és a Wigmore Hall adnak majd otthont a világszínvonalú jazz koncerteknek.

A skót zongorista Brian Kellock és a magyar hegedűművész Farkas Robi együttműködése kultúrákat átívelő. A cigány zenekultúra gazdagságának és klasszikus tardíciójának inspirációja, amely áthatja Farkas szenvedélyes és ékes játékát ötvöződik Kellock muzikalitásával és a jazz tradíciók kiváló ismeretével. 

Farkas Robi így nyilatkozott Brain Kellock-kal való együttműködésükről:

Nekem mindig nagy élmény Briannel játszani, már 10 éve ismerjük egymást, és 2-3 évente adódik alkalmunk közös fellépésre. Én nem vagyok jazz zenész, ezért vele együttműködve a kulisszák mögé láthatok, nagy élmény számomra, hogy egy jazz muzsikussal dolgozhatok együtt. Számára pedig az én zeném különleges, így mindketten tudjuk egymást inspirálni.

Annál nagyobb megtiszteltetés nem is érhet, hogy Európa egyik leghíresebb jazz fesztiválján egy nagy presztízsű helyszínen ilyen fantasztikus muzsikussal játszhatok együtt. Ugyan amit mi játszunk az nem éppen jazz, hanem inkább fúziós, így nagyon kíváncsi vagyok, milyen hatással lesz a közönségre. Bár mindkettőnk más-más úton jár, én nagyon szeretném, ha ennek lenne folytatása, és gyakrabban együtt játszhatnék Briannel. Azon is gondolkodunk, hogy még egy-két zenésszel kiegészülve összeállítunk egy produkciót.

Idén másodszor megyek Londonba, nem is számítottam rá, hogy ilyen hamar visszatérek. Olyan fantasztikus zenei élet van Londonban, ami mindig inspirál, mindig láthatok friss dolgokat, amiket itthon nem. A Londoni Magyar Kulturális Intézet már többször segített abban, hogy nagyszerű muzsikusokkal dolgozhassunk együtt, és hálás vagyok, hogy a mostani utazásunkat is támogatják. Mindig nagy örömmel koncertezünk a Magyar Intézetben. 

Farkas Róbert a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte diplomáját hegedűművész és tanárszakon. A hegedű és a gitár mellett még zongorán és harmonikán is játszik. 16 évesen került a Száztagú cigányzenekarba, így bejárta a világot, és annak minden jelentősebb zenei színpadán alkalma nyílt muzsikálni. Rövid időn belül a zenekar legfiatalabb prímása lett. 2002-től más zenei területeken fogott kísérletezésbe, játszott már balkáni zenét, autentikus cigányzenét és rockzenét is. 2003-ban Nigel Kennedy felkérte, hogy legyen egy, a cigánysággal foglalkozó projekt tanácsadója. A Budapest Bár nevű zenekarával elért művészeti eredményeinek elismeréseként 2010 márciusában pedig megkapta a Magyar Becsületrend Aranykeresztjét. Farkas Róbert nem csak zseniális muzsikus, de egyben rendkívül tehetséges vezetője is a leghíresebb alternatív zenészeket gyűjtő Budapest Bár zenekarnak

Brian Kellock, világhírű zongorista, a világ legnagyobb zenészei között tartják számon. Művészetével nagy hatást gyakorolt Róbertre, és többször is volt alkalmuk együtt muzsikálni. Brian napjaink egyik legjelentősebb jazz-zongoristája, művészetét több díjjal is elismerték, többek között megkapta a BBC Jazz Award-ot is. Otthon van a mainstream és a kortárs jazzban is. Annak ellenére, hogy a leghíresebb jazz színpadokon lép fel, mindig tud időt szakítani arra, hogy szülővárosában, Edinburghban, a helyi pubokban is fellépjen, ahol hű barátok és rajongók veszik körül.


Bővebb információ:
www.budapestbar.hu
www.londonjazzfestival.org.uk 

A koncert teljes fotóalbuma Facebook oldalunkon található. 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség