Iratkozzon fel hírlevelünkre

London: Ihlet a magyar költészetből


Sikeres költészet napi felolvasóest és könyvbemutató


A Balassi Intézet Londoni Magyar Kulturális Központ a Magyar kultúra napján, 2013. január 22-én indította útjára az Inspired by Hungarian poetry - British poets in conversation with Attila József (Ihlet a magyar költészetből - brit költők párbeszéde József Attilával) címet viselő új kezdeményezését. Az intézet brit költőket kért fel arra, hogy írjanak egy-egy új költeményt József Attila néhány kiválasztott versére reagálva. A költői párbeszédet indító József Attila versek a 'Reménytelenül', az 'Óda', a 'Kései sirató', a 'Dunánál' és a 'Karóval jöttél' c. versek, amelyeket angol nyelven John Bátki, Edwin Morgan, George Szirtes and Peter Zollman gyönyörű fordításában ismerhettek meg a brit költők. 

A projekt, amelynek eredeti ötlete Tibor Fischer nemzetközileg elismert, magyar származású brit írótól származik, azzal a céllal jött létre, hogy az elismert brit költők és József Attila költeményei között zajló költői párbeszéd által a brit közönség jobban megismerje József Attila művészetét és rajta keresztül a magyar költészetet.

A jelen online antológia, amelyet a 2013. április 11-én tartott gálaesten, József Attila születésnapján publikált az intézet, ennek a költői párbeszédnek az eredménye. A kezdeményezés sikerét jól mutatja, hogy az antológiába tizenhat költő új, erre az alkalomra írt verse került - József Attila párbeszédet indító versein és azok angol fordításán kívül. 

A gálaesten George Szirtes, magyar származású angol költő-műfordító mutatta be a költeményeiket felolvasó költőket, akik elmondták, miképpen hatottak rájuk József Attila versei, gondolatai és személyisége. A felolvasáson résztvevő költők Jacqueline Gabbitas, Gömöri György, Wayne Holloway-Smith, Lehóczky Ágnes, Clare Pollard, Carol Rumens és George Szirtes voltak. Gömöri György, Nagy-Britanniában élő költő-műfordító József Attiláról és műveinek angol fordításáról is szólt. Az est díszvendége, Peter Zollman elismert műfordító a 'Születésnapomra' c. versfordítását olvasta fel az inspiráló esten.
A gálaestről készült fényképek Facebook oldalunkon tekinthetők meg.

Az online antológia az ISSUU oldalunkon olvasható:

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események