Iratkozzon fel hírlevelünkre

London: Lehóczky Ágnes - Carillonneur

2014. április 24. csütörtök, 19 óra
Londoni Magyar Kulturális Központ
10 Maiden Lane, London WC2E 7NA

KÖNYVBEMUTATÓ

Lehóczky Ágnes: Carillonneur

A Londoni Magyar Kulturális Központ a Shearsman Kiadóval együttműködésben örömmel mutatja be Lehóczky Ágnes legújabb, immáron ötödik, Carillonneur című verseskötetét, amely a szerző harmadik angol nyelven megjelenő műve.

A Carillonneur versei a prózavers palimpszeszt-technikájával kísérletezve új, ún. mentális térképeket hoznak létre, melyek Budapest és Sheffield kerületeit a nomád kívülálló, a kívülről megfigyelő flâneur szemszögéből értelmezik újra. Egy olyan, majdnem szokatlan, nomád költészet jön itt létre, amely nemcsak nyelveket és fizikai határokat lép át, de az eredet és az identitás határait is, rámutatva ezzel arra, hogy az emberi psziché, a kollektív emlékezet, és különbözőségeink átfedik az emberi elme, a psziché legszemélyesebb földrajzait. Ezek az új versek tovább kísérleteznek a városi létezés hétköznapjaiból formált „majdnem-narratívák" költészetével egy hibrid emlékezetben újratérképezve egy elfelejtett és újrateremtett várost.

 

Post Scriptum hóról és kaktuszról

A karácsonyi kaktusz az éj leple alatt kivirágzott. Magenta mindenütt. A repedések a falakon is egy ujjal vastagabbak. De az építész megnyugtat, biztonságban vagy, és az ég sem szakad ránk egyhamar. Névtelen utca szakszerűen felállványozva a világtérképen. Nincs szakadás a gondolt és a kimondott között. A félelem idegszövetében. A kódex teherbíró. A bőr túléli a lapozás apokalipszisét. Ma éjjel beköszöntött a téli napforduló. És hó volt mindenütt. Minden elem ugyanazzal a ködsúllyal rendelkezik, tonnányi hamuval, ólomfüsttel. Tanulmányozd inkább a hóesés következményeit. Az anyagot, amivé a lélegzet is lesz. Mondjuk, hogy egy homokóra elméjével kellene gondolkodnod, egy alagútmérnök rendszerével, az itt-és-ott létezés homorú és domború ellentmondásában. Egy behemót hókotró lassan végigvonul a síneken. Mint egy régi háború, úgy nyikorog. Akár le is vehetnéd magad a térképről és még egyszer, utoljára, újra lehetnél. A mondás felségjogának is hívhatnád, egy nemkívánatos szabadságnak, de szabadságnak.

 

Lehóczky Ágnes Budapesten született, magyar költő, kutató és fordító. Két versgyűjteménye is megjelent már Magyarországon, a Station X (2000) és a Medallion (2002) az Universitas Kiadó gondozásában. Első teljes angol nyelvű kötete a Budapest to Babel 2008-ban jelent meg, második kötete a Rememberer pedig 2012-ben az Egg Box Publishing gondozásában. Ágnes 2010-ben elnyerte az Arthur Welton Költészeti Díjat, és ugyanebben az évben a Daniil Paskhof díjat is költészet kategóriában. 2011-ben pedig megkapta a Cambridge-i Girton College Jane Martin Költészeti Díját. A 2012-es Londoni Kulturális Olimpia keretében a Southbank Centre-ben megrendezett Poetry Parnassus-on ő képviselte Magyarországot. Nemes Nagy Ágnes költészetét bemutató esszégyűjteményét a The Geometry of Living Substance címen 2011-ben adta ki a Cambridge Scholars Kiadó.

A belépés ingyenes. Előzetes helyfoglalás a 020 7240 8448 telefonszámon vagy a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. Kövesse eseményünket a Facebook-oldalunkon is!

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események