Iratkozzon fel hírlevelünkre

London: Lovász Irén Adventi koncertje

 

2012. november 29. csütrötök 19 óra
St. Paul's Church
29 Bedford Street, London WC2E 9ED


ADVENTI KONCERT
Lovász Irén: Égi Hang


Lovász Irén – ének
Mizsei Zoltán – ének, középkori hárfa
Ágoston Béla – duda, furulyák, saxofon

A különleges koncert Lovász Irén Égi hang című CD-jét mutatja be, amely Magyarországon hat hónap alatt aranylemez lett. 

Lovász Irén szerint az emberi hangnak gyógyító ereje van és ebben rejlik az éneklés legfontosabb ősi és univerzális szerepe. Lovász Irén énekesnő és kulturális antropológus egyben, aki népi hiedelmek kutatásával is foglalkozik. Ezek azt igazolják, hogy az éneklés élet-halál kérdésekben, fontos pillanatokban sorsfordulóknál is kulcsfontosságú tényező. 

Különféle tradicionális kultúrákban, mint például a magyar népi költészetben is megtalálhatóak olyan szövegek, dalok és dallamok, amelyek éneklése, segítette test és lélek gyógyulását hosszú évszázadokon keresztül. Az emberi kultúrában a szakrális tényezők mindig a rend és az egység tartópilléreiként jelentek meg a világban és annak belső harmóniájában. A harmónia egyik elérésének módját szolgálták a szakrális énekek, amelyek alkalmazkodtak az élet változásának ritmusához. Az Égi hang főként magyar népdalokat tartalmaz, amelyek kiválóan tükrözik a magyar emberek világszemléletét. Ezek a dalok szájhagyomány útján tovább őrződtek és sok tájegység lakói még most is éneklik ezeket. A dalok sorrendje a keresztény ünnepkörhöz igazodik – karácsony, húsvét, pünkösd. A Szűz Máriát segítségül hívó dalokban felismerhetjük a Szűzanya védelmező és vígasztaló figuráját.

A középkori latin ambrózia énekek és a 14. századi olasz dícsérő énekek jól ábrázolják a középkori népi, világi és egyházi vallásosság között meglévő élénk és dinamikus európai párhuzamokat.

A kíséretek szabad interpretációi az úgynevezett burdon technikának, ami a fejhang énekléstől az ismétlődő zenei motívumokig terjed. Ez a technika számos kultúrában ismert az egész világon, és az a szerepe, hogy a hallgatók mélyebben elmerüljenek a mindenség zenei megidézésében. Ezen kívül a hangszeres és énekes improvizációra a koncertnek helyet adó csodálatos templom is inspirálóan hat, melynek elbűvölő az akusztikája.


A belépés ingyenes. Előzetes helyfoglalást a 020 7240 6162 vagy 020 7240 8448 telefonszámon, a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email-en illetve a Facebook oldalunkon tehet.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események