Iratkozzon fel hírlevelünkre

London: Peter Vergo előadása

2013. április 10.
Londoni Magyar Kulturális Központ

MAGYAR MIND Open Lecture Series: Peter Vergo előadása a Nyolcakról

0410 Peter Vergo3A Londoni Magyar Intézet újonnan indított MAGYAR MIND szabadegyetemi előadás-sorozatának harmadik estje is nagy sikerrel zárult, miután Peter Vergo művészettörténész a Nyolcak, vagyis a magyar faouve-ok festészetének rejtelmeibe vezette be a nagy számban egybegyűlt közönséget, amelynek sorai között ott volt Alex Váci, magyar származású brit építész és Neil Kent, a Cambridge-i Egyetem professzora.

Peter Vergo, a University of Essex professzora számos kiállítás kurátoraként dolgozott már. Peter Vergo szerkesztette többek között a múzeumok társadalmi szerepéről szóló tudományos vitát tartalmazó The New Museology című antológiát. Továbbá írásokat publikált Művészet Bécsben 1898-1918, Kandinsky összes írása a művészetről és A Thyssen-Bornemissza kollekció: 20. századi német festmények címmel. Legutóbbi könyve 2010-ben jelent meg a Phaidon kiadó gondozásában A festészet zenéje címmel, melyben a szakértő a zene és a vizuális művészet közötti kapcsolatot kutatja. A Nyolcakról szóló terjedelmes tanulmánya nemrégiben jelent meg a bécsi Die Acht kiállítás katalógusában.

Peter Vergo előadásában a Nyolcaknak nevezett magyar művészcsoport munkásságát mutatta be. Számos érdekes információra derült fény a művészcsoport tagjainak - Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan és Tihanyi Lajos - festményei kapcsán. A prezentáció során látogatóink mai szemmel is modernnek ható festményeket tekinthettek meg, s keletkezésükről eddig nem hallott részleteket tudtak meg.

0410 Peter Vergo2Vergo professzor előadásában elhelyezte a Nyolcakat a kor történelmi és kulturális hátterében, miközben arra kereste a választ, hogy a 20. század képzőművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásuk miért maradt oly hosszú időn át ismeretlen a nyugati világ számára.

Az előadást követő közönséghozzászólások és kérdések nagyban arra irányultak, hogy miképpen lehetne a Nyolcakat Londonban is méltóképpen bemutatni. Peter Vergo professzor elmondta, hogy szorosan együttműködik a magyar partnerekkel (pl. Szépművészeti Múzeum) annak érdekében, hogy megtalálja a legmegfelelőbb kiállítási helyszínt és képzőművészeti társintézetet a brit fővárosban egy nagyszabású Nyolcak kiállításhoz. A Londoni Magyar Intézet támogatásáról biztosította Peter Vergo professzort ezen törekvéseinek megvalósításában.

A teljes fotóalbum a Facebook oldalunkon tekintehető meg.ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események