Iratkozzon fel hírlevelünkre

London: Román-magyar színház

 

2012. július 4.

Román-magyar színdarab Londonban:
A 20/20 a Londoni Nemzetközi Színházi Fesztiválon

A nemzetközileg ismert és elismert londoni színházi fesztivál (LIFT 2012) három egymást követő este mutatta be a 20/20 c. román-magyar színdarabot a Román Kulturális Intézet és a Londoni Magyar Kulturális Központ együttes támogatásával. A bemutatón megjelent a Londoni Román Kulturális Intézet igazgatója Dorian Branea, Dr. Vass-Salazar Mária a Londoni Magyar Nagykövetség elsőbeosztott követe és az intézet munkatársai.

A darabot magyar, román és francia nyelven, angol felirattal adta elő a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a bukaresti dramAcum társulat 2012. július 4-6. között a Szent-Martin Művészeti Egyetem színházában, a Platform Theatre-ben.A 20/20 című román-magyar együttműködéssel színre vitt előadás a Marosvásárhelyen 1990 márciusában lezajlott etnikai zavargásokról szól Gianina Cărbunariu rendezésében. A színdarab célja az erőszakos nacionalizmus, az előítéletek és az általános bizalmatlanság veszélyeinek megértetése. Az események rekonstruálásához Gianina Carbunariu szemtanúk elmeséléseit használta fel. A darabot öt magyar és öt román színész játssza: Bányai Kelemen Barna, Berekméri Katalin, Paula Gherghe, Mădălina Ghiţescu, Radu Iacoban, Korpos András, Rolando Matsangos, Sebestyén Aba, Cristina Toma, Tompa Klára. Látványtervező Maria Drăghici, fordító, dramaturg Boros Kinga.

A cím – 20/20 – nemcsak március 20-át és a 2009-es bemutató óta eltelt húsz évet jelöli. A szemészetben ez a szám jelenti az egészséges látásélességet. A Yorick előadása látni és láttatni akarja a témát, hogy aztán beszélhessünk róla – anyanyelvünkön, a másik nyelvén, vagy bármilyen más nyelven. A 20/20-ban nincsenek hősök vagy eszmék, az előadásnak nem célja az igazságtevés, sem a rekonstrukció. A felvillanó eseményszilánkok épp azt mutatják, hogy hiányzik az egyetlen, mindenek felett álló nézőpont, amelyből a fekete március felelősségteljesen átlátható, feldolgozható, értelmezhető volna.

 Gianina Cărbunariu a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanult rendező szakon, majd a Royal Court Theatre és a Lark Theatre drámaíró-ösztöndíjasa volt. Évfolyamtársaival közösen indították el a dramAcum nevű projektet, amely 2002 óta az új román dráma legfontosabb műhelye. Cărbunariu sajátos munkastílusa, hogy a drámairodalom valamely klasszikusának újraértelmezése helyett a majdani előadás társadalmi közegéből indul ki színészeivel, és a közös műhelymunka során írja meg az előadás szövegét.

Szakmai díjak, elismerések:

2010 – a magyarországi Nemzetközi Színikritikusok Szövetsége az "Az év legjobb független előadásának" jelölte
2010 – A Pécsi Országos Színházi Találkozó zsűri díja és a Thália Színház Rivalda díja
2010 – a romániai Nemzetközi Színikritikusok Szövetségének díja
2010 – A Szülőföld Alapítvány díja a Kisvárdai Színházi Fesztivál keretében 

A rendezvény hirdetése a Time Out magazinban, London legfőbb kulturális programajánlójában: 
A rendezvény a Londoni Nemzetközi Színházi Fesztivál (LIFT 2012) honlapján: 


További információ a LIFT 2012 honlapján.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események